Επενδύουμε στην πράσινη επιχειρηματικότητα

Πρόσφατα, ήμασταν στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στο κοινό μία καινοτόμο πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management CIIM, για ίδρυση του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου.

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρωτοβουλία με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων του Στροβόλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με το CIIM, ένα καταξιωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα με προσανατολισμό που καθορίζεται από ήθος, αριστεία και καινοτομία.

Η δημιουργία του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου ήταν μία ανάγκη στην κοινωνία μας. Αυτό διαφάνηκε από συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών, με τους ίδιους τους επιχειρηματίες αλλά και οργανωμένα σύνολα και εμπειρογνώμονες. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία πάντοτε με τους ειδικούς, είναι έτοιμο να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους δημότες.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου μπορούν να αποβούν επωφελείς για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι νεοφυείς και αρχίζουν τώρα τη δραστηριότητά τους είτε έχουν μακροχρόνια πείρα στην αγορά, άσχετα από το μέγεθος και το εύρος των δραστηριοτήτων τους.

Το Κέντρο θα παρέχει διάφορες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της μετάβασής τους στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Το Κέντρο θα προσφέρει ολοκληρωμένη  οικονομοτεχνική και συμβουλευτική στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, μέσω εξειδικευμένων πρακτικών εργαλείων και μεθοδολογιών θα συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς και δυναμικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι δράσεις που θα υλοποιούνται στο Κέντρο θα αφορούν συμβουλευτική και παροχή πληροφόρησης, εκπαίδευση μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων και ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου επιχειρηματίες θα μπορούν να λαμβάνουν επιχειρηματική συμβουλευτική, υπηρεσίες που αφορούν την ενεργειακή αξιολόγηση και μετέπειτα αναβάθμιση της επιχείρησης, με βάση διεθνή πρότυπα, υπηρεσίες που αφορούν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, διαχείριση έργων, νομική συμβουλευτική αλλά και export marketing.

Φιλοδοξούμε ότι αυτή η προσπάθεια θα καλύψει ολιστικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων μας και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω της μετάβασης στην αειφόρο και πράσινη επιχειρηματικότητα. Ευχαριστούμε το CIIM και ιδιαίτερα την Ιωάννα Παναγιώτου, εκτελεστική διευθύντρια του ακαδημαϊκού Ιδρύματος, για τη συμβολή για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο οποίος όχι μόνο μας τίμησε με την παρουσία του κατά την παρουσίαση του Κέντρου, αλλά μας διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει υποστήριξη στις δράσεις του, καθώς βρίσκονται σε σύμπλευση με τους κυβερνητικούς και εθνικούς στόχους για την πράσινη μετάβαση.  

Για τον Δήμο Στροβόλου ως τοπική αρχή, η αειφορία, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η κυκλική οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοιες κενές περιεχομένου, αλλά η ουσία όλων των στρατηγικών μας σχεδιασμών για το μέλλον. Ο Δήμος Στροβόλου διαθέτει μία παράδοση ετών ως ο κατεξοχήν πράσινος Δήμος της Κύπρου, με μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών καλών πρακτικών. Διαχρονικά, οι αποφάσεις μας και οι στρατηγικοί μας σχεδιασμοί υλοποιούνται με  γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στόχος μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας, μέσω συνεργειών και συλλογικής προσπάθειας. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε στο πλευρό μας τους ακαδημαϊκούς μας συνεργάτες από το CIIM αλλά και το Παρατηρητήριο Πράσινης Επιχειρηματικότητας στο οποίο συμμετέχει και το ΚΕΒΕ, καθώς θεωρούμε ύψιστης σημασίας το να γίνει αντιληπτό ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα και η ψηφιοποίηση μόνο θετικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν για μία επιχείρηση.

Προχωρούμε στο νέο αυτό βήμα, υποστηρίζοντας την πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα, εδραιώνοντας το πρώτο στην Κύπρο Κέντρο Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας, το οποίο υποστηρίζεται από Τοπική Αρχή, με απώτερο σκοπό να βοηθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την ενίσχυση των επιχειρήσεών μας, αλλά και την προστασία του πλανήτη μας, μέσω των αρχών της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

*Δήμαρχος Στροβόλου

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate