Γ. Χατζηγιάννης: Η ανώτερη εκπαίδευση δίνει ώθηση στην οικονομία

Θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας η ανώτερη εκπαίδευση, παρά τις προκλήσεις που καλούνται οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν. Αυτά εκτιμά ο CEO του Cyprus Institute Of Marketing (CIM), Γιάγκος Χατζηγιάννης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι ισχνή και θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα λόγω των εξωγενών παραγόντων. Δίνει μάλιστα το δικό του μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί πολύπλοκες προκλήσεις και θα πρέπει να αποφευχθούν παρεκκλίσεις.

Διαβάστε ακόμα: 

Για το 2023, το CIM, έχει στα σκαριά την έναρξη του νέου προγράμματος «MA Luxury Hospitality Management» τον Οκτώβριο 2023 και σε συνεργασία με το κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο, το University of West London.

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόσο για την κυπριακή όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Οι προκλήσεις είναι πολλές και περίπλοκες, αφού πρωτίστως ο υψηλός πληθωρισμός σε συνάρτηση με την αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την αγοραστική δύναμη του μέσου πολίτη και άρα θα μειωθεί η κατανάλωση.

Περαιτέρω ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία διογκώνει την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. και οι οποιεσδήποτε λύσεις για απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο είναι χρονοβόρες και πολύ πιο ακριβές. Είναι προφανές και από τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι ισχνή και θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα λόγω των εξωγενών παραγόντων. Άρα η νέα κυβέρνηση θα έχει πάρα πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις να διαχειριστεί και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για αποφυγή παρεκκλίσεων και να παραμείνουν τα δημόσια οικονομικά σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η ανώτερη εκπαίδευση

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον δικό σας τομέα για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Η ανώτερη εκπαίδευση είναι ένα από τους τομείς που έχουν δώσει σημαντικότατη ώθηση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια. Αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο ως ποσοστό συνεισφοράς επί του ΑΕΠ αλλά βεβαίως και ως πυλώνας καινοτομίας και ανάπτυξης.

Οι προκλήσεις βεβαίως θα είναι πολλές εφόσον ο ανταγωνισμός εντός Κύπρου με πλειάδα ιδρυμάτων είναι πλέον ασφυκτικός και άρα τα ιδρύματα οφείλουν να εξειδικευτούν και να διαφοροποιηθούν. Εμείς στο CIM συμπληρώνουμε αισίως 45 χρόνια το 2023 σαν το κορυφαίο κυπριακό Business School και νιώθουμε πιο δυνατοί και έτοιμοι από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Έχουμε επιτύχει ακριβώς γιατί έχουμε εξειδικευτεί στην εκπαίδευση εργαζόμενων φοιτητών και έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων Ιδρυμάτων όσο αφορά την ποιότητα σπουδών και την επαγγελματική ανέλιξη των αποφοίτων μας.

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Λόγω και της πανδημίας, έχει αποκτήσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο η χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην εκπαίδευση των φοιτητών. Έχουμε εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές παρέχοντας στους φοιτητές μας ποιοτική μόρφωση διά ζώσης, αλλά και τεχνολογικές υποδομές που παρέχουν την δυνατότητα για πρόσβαση στην γνώση και εξ’ αποστάσεως.

Τι να αναμένουμε από το CIM για το 2023 και ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ο στόχος μας, όπως και κάθε χρονιά, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας με επικέντρωση πρωτίστως στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Μετά την επιτυχή έναρξη του νέου προγράμματος «LLB(Hons) Law (3 Years)» τον Οκτώβριο 2022, προγραμματίζουμε την έναρξη του προγράμματος «MA Luxury Hospitality Management» τον Οκτώβριο 2023 και πάλι σε συνεργασία με το κορυφαίο Βρετανικό Πανεπιστήμιο που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το University of West London.

Δειτε Επισης

Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»