Στα σκαριά το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Κύπρο

Την κατασκευή και λειτουργία μιας πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή (150 τόνων ετησίως), την αποθήκευση (2 x 500 kg) και τη συμπίεση «πράσινου» υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τις μεταφορές, καθώς και για τη δημιουργία πρατηρίου ανεφοδιασμού, εντός των ορίων του Δήμου Αραδίππου, προγραμματίζει η Future Fuels Ltd.

Αυτό το έργο θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας για έργα μικρής κλίμακας.

Η παραγωγή 150 τόνων υδρογόνου ετησίως αντιστοιχεί σε 8.100.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Απάντηση στα συμβατικά καύσιμα
Στόχος του έργου, το οποίο βρίσκεται για διαβούλευση ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, είναι να υποστηρίξει τη χρήση καθαρών ενεργειακών πόρων στον τομέα των μεταφορών και έτσι να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μειώνοντας την ανάγκη χρήσης συμβατικών καυσίμων για τις μεταφορές.

Διαβάστε ακόμα: 

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, το υδρογόνο που θα παραχθεί λέγεται «πράσινο», καθώς θα παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς ο αιτών έχει υπογράψει σύμβαση με προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Κύπρο.

Κατά συνέπεια, η λειτουργία του έργου αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των επιβλαβών εκπομπών στο περιβάλλον.

Αύξηση της χρήσης ΑΠΕ
Ταυτόχρονα, το έργο θα συμβάλει στους εθνικούς στόχους για τη μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον τομέα των μεταφορών και την εξάρτηση της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα, καθώς και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.

Το έργο χωροθετείται βορειοανατολικά του Δημου Λάρνακας, νότια προς το κέντρο του Δήμου Αραδίππου, βόρεια προς τους δήμους Δρομολαξιάς και Μενεού, νοτιοδυτικά προς τον Δήμο Λιβαδιών και νοτιοανατολικά προς την κοινότητα Καλού. Χωριού.

Η κατασκευή του εργοστασίου και του σταθμού ανεφοδιασμού θα βρίσκεται σε οικόπεδο, το οποίο θα ενοικιαστεί από τον αιτούντα με 15ετή συμφωνία, στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου. Το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου είναι 2.077 τ.μ.

Από τεχνική άποψη, το Future Fuels Pilot Project συνεπάγεται την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρολύτη 3 MW (κλιμακούμενης) μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM), η οποία αποτελείται από 3 στοίβες ηλεκτρόλυσης, 1 MW η καθεμία. Η μονάδα παραγωγής υδρογόνου αναμένεται να παράγει 150 τόνους καυσίμου υδρογόνου ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με 500.000 λίτρα καυσίμου ντίζελ ετησίως, αν ληφθεί υπόψη ότι η εναλλαγή καυσίμου θα γίνει μεταξύ οχημάτων με ντίζελ και υδρογόνο.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία για τις αποκοπές στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έξω από το Προεδρικό-Τα αιτήματα
Μικρή πτώση 0,4% στις τιμές πετρελαίου-Πώς διαμορφώθηκαν
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΥΦΑ κατά 70 εκατ. για να ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Οι περιοχές που παίρνουν σειρά
Ενώπιον του Γιώργου Παπαναστασίου οι θέσεις ΕΤΕΚ για τον ηλεκτρισμό-Τι ζητά το Επιμελητήριο
Πιέζεται από γεωλογικές συγκυρίες το γεωτρύπανο στον στόχο «Ηλέκτρα»-Πότε ολοκληρώνεται η γεώτρηση
Από 19% σε 9% από την 1η Απριλίου ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος-Δημοσιεύθηκε το διάταγμα
Παράταση σχεδίου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδία κατανάλωση
Με κριτική για τις αποκοπές φωτοβολταϊκών εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΔΣΜΚ
Νέα άνοδος στις τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στα αποθέματα των ΗΠΑ και στους δασμούς