Λιανεμπόριο: Μόνη βεβαιότητα η αβεβαιότητα για τη νέα χρονιά

Δύσκολο προδιαγράφεται το 2023 για το λιανικό εμπόριο, με οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία του τομέα την επόμενη χρονιά να είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.

Την ίδια ώρα, όμως, η αυξημένη κίνηση στην αγορά, η επισκεψιμότητα στα καταστήματα και η ικανοποιητική αποτίμηση της Black Week σε επίπεδο τζίρων στο σύνολο του κλάδου, δημιουργεί χαμόγελα στους καταστηματάρχες και αισιοδοξία ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, πλησιάζοντας μάλιστα τα επίπεδα του 2019.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι το μόνο σίγουρο για το λιανικό εμπόριο για το 2023 είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. «Δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, καθώς, πέραν της δεδομένης αύξησης των επιτοκίων, εισερχόμαστε πια στον δεύτερο χρόνο έντονων πληθωριστικών πιέσεων που, αν δεν αποκλιμακωθούν, οι επιπτώσεις τους θα αποτυπωθούν στην αγορά και στην κατανάλωση», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Το μαξιλαράκι του covid και ο μελετημένος καταναλωτής
Η κάλυψη από άλλες τουριστικές αγορές του κενού που δημιούργησαν οι χαμένες ρωσικές αφίξεις, η ανάγκη των καταναλωτών για πραγματοποίηση αγορών, εξόδων και συμμετοχών σε κοινωνικές εκδηλώσεις έπειτα από δύο χρόνια lock downs, αλλά και το μαξιλαράκι οικονομιών από μερίδα των Κυπρίων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, κράτησαν στη ζωή το λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο, η αλλαγή στις συνήθειες και στη συμπεριφορά του καταναλωτή είναι εμφανείς, καθώς είναι πλέον πιο υποψιασμένος, μελετημένος, θέλει να είναι σίγουρος για την επιλογή του και υπολογίζει το παραμικρό κόστος κατά τις αγορές του.

Κλείνει με κέρδη το 2022

Αυξημένη είναι πάντως η κίνηση στην αγορά ενόψει γιορτών, με τους καταστηματάρχες να εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με κερδοφορία, με τζίρους που πλησιάζουν τα δεδομένα προ πανδημίας.

Βέβαια, αν και οι στολισμένοι εμπορικοί δρόμοι και τα εμπορικά κέντρα βουλιάζουν από καταναλωτές, εντούτοις το αποκορύφωμα των αγορών αναμένεται να γίνει με την καταβολή συντάξεων και 13ου μισθού την ερχόμενη εβδομάδα. Θετικά αναμένεται να επηρεαστεί σύσσωμος ο κλάδος μέσα στις γιορτές, με αυξημένο κύκλο εργασιών σε ένδυση, υπόδηση, παιχνίδια, καταστήματα σουβενίρ, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα γενικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, αλλά και των υπεραγορών (τομέας τροφίμων), θα παραμείνουν κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, την 1η, 2 και 6 Ιανουαρίου.

Σε ετοιμότητα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση των προνοιών που θα διέπουν το «καλάθι του νοικοκυριού» στην κυπριακή αγορά.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ επεσήμανε ότι οι λιανέμποροι εκφράζουν την ετοιμότητά τους να είναι υποβοηθητικοί και υποστηρικτικοί στην όλη διαδικασία.

«Σεβόμενοι απόλυτα τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι σε θέση να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν την αγορά, είμαστε έτοιμοι, αν κριθεί χρήσιμο και ωφέλιμο, να συμβάλουμε στον θεσμό», ανέφερε σχετικά.

Οι λιανέμποροι, αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στον τομέα των τροφίμων, ανάμεσά τους προμηθευτές, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, διεξάγουν επαφές με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για την κατάληξη σε συμφωνία επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου, με το οποίο θα εφαρμοστεί το «καλάθι του νοικοκυριού».

Νοουμένου ότι η υφιστάμενη Βουλή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, οποιεσδήποτε εξελίξεις και οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση