«Ν’ αλλάξει χαρακτήρα η επενδυτική δράση της Εκκλησίας»

Την ανάγκη συνέχισης της επιχειρηματικής δράσης της Εκκλησίας, αλλά με ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα της, εκφράζει ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θώκο κατά τις επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας υπογραμμίζει πως ο χαρακτήρας της επιχειρηματικής δράσης της Εκκλησίας πρέπει να γίνει από αυστηρά αποταμιευτικός, κοινωνικά επενδυτικός. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και να έχει στόχο την ευημερία των πολλών και όχι των λίγων.

Σύμφωνα με τον Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, υπάρχουν πολλοί τομείς τους οποίους η Εκκλησία θα μπορούσε να στηρίξει, όπως, για παράδειγμα, της πρόληψης, υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της εξεύρεσης εργασίας και του οικογενειακού προγραμματισμού.

Διαβάστε ακόμα: 

Ερωτηθείς για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ησαΐας υποδεικνύει πως ναι μεν «πάνε καλά», ωστόσο, όπως επισημαίνει, πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτίωση και εκσυγχρονισμό.

Η Εκκλησία είναι διαχρονικά ένας οργανισμός με έντονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ο προκάτοχός σας επικρίθηκε, κατά καιρούς, για την επιχειρηματική του δράση ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση επί του προκειμένου;

Η διαχείριση των οικονομικών πρέπει να γίνεται πάντοτε με ήθος και διαφάνεια, ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να στοχεύει στην ευημερία του κυπριακού λαού και τη στήριξη των φιλανθρωπικών και πνευματικών προγραμμάτων της Εκκλησίας.

Σε περίπτωση εκλογής σας, σκοπεύετε να συνεχίσετε την επενδυτική δράση της Εκκλησίας; Και αν ναι, προς ποιες κατευθύνσεις; Προς ποιους επιχειρηματικούς τομείς;

Βέβαια και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η δράση, αλλά, παράλληλα, πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της. Από αυστηρά αποταμιευτικός, να γίνει, σε ικανό βαθμό, και κοινωνικά επενδυτικός. Τα χρήματα, με ασφάλεια και πρόνοιες, πρέπει να ανακυκλώνονται σε υποδομές και προγράμματα κοινής ωφελείας όλων των θεματικών, που έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία.

Η στήριξη της τοπικής παραγωγής κυπριακών προϊόντων και βιομηχανίας και ο τομέας της στήριξης προγραμμάτων νέων αθλητών, καλλιτεχνών, φοιτητών και επιστημόνων, θα πρέπει να γίνεται όχι μόνο με υποτροφίες, αλλά και με υποδομές. Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα Μέγαρο Μουσικής. Υπάρχουν πολλοί τομείς τους οποίους η Εκκλησία θα μπορούσε να στηρίξει, όπως, για παράδειγμα, της πρόληψης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, εξεύρεσης εργασίας και οικογενειακού προγραμματισμού.

Στα θέματα υπογεννητικότητας και πολυτέκνων, επίσης, υπάρχει χώρος να βοηθήσουμε, όπως, επίσης, και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στηρίζοντας οργανώσεις, που στηρίζουν την κοινωνική και οικολογική επαγρύπνηση, την ισότητα και την αξιοκρατία.

Συνεπώς, συμφωνείτε με την άποψη πως η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Εκκλησίας είναι απαραίτητη, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιεί την αποστολή της και δη να στηρίζει τις ομάδες συνανθρώπων μας, που το έχουν ανάγκη;

Ναι συμφωνώ, φτάνει να γίνεται με διαφάνεια και να έχει στόχο την ευημερία των πολλών και όχι των λίγων.

Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας; Θα λέγατε, πως υπάρχει αυτό που λέμε «νοικοκύρεμα» ή διαπιστώνετε οποιαδήποτε προβλήματα, για τα οποία θα κινηθείτε προς την επίλυσή τους;

Πάμε καλά, αλλά πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτίωση και εκσυγχρονισμό.

Σε περίπτωση εκλογής σας, πώς θα οριοθετήσετε, όσον φορά στην οικονομική/επιχειρηματική δράση της Εκκλησίας, τη σχέση της με τους διάφορους θεσμούς της πολιτείας; Θα επιδιώξετε, για παράδειγμα, την ύπαρξη μιας αγαστής συνεργασίας με το Υπ. Οικονομικών;

Ήδη υπάρχει καλή συνεργασία και σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί.  Τα οικονομικά της Εκκλησίας ελέγχονται από ανεξάρτητους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, έτσι ώστε όλα να βρίσκονται στο φως. Αυτό πρέπει να συνεχίσει.

Δειτε Επισης

Αφυπηρετεί πρόωρα και στέλνει βαρυσήμαντα μηνύματα ο Νίκος Κυριακίδης
Πρόεδρος της EMERG για το 2024 ο Πέτρος Γαλίδης
Τέσσερις νέοι συνέταιροι στην Deloitte Κύπρου
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της DP World Limassol ο Simon Pitout
Yakir Gabay: Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που επενδύει δισεκατομμύρια στην Κύπρο
Κυπριακής καταγωγής χρηματιστής ένοχος για απάτη στο Λονδίνο
Ο νέος Chief Operations Officer της Cyta και το όραμά του για τον Οργανισμό
Για δεύτερο internship στη NASA η νεαρή Κύπρια Ελένη Χαρίτωνος
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Πενθεί για τον αδόκητο θάνατο της Χριστίνας Λοΐζου
Στις ΗΠΑ για την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9 της SPACEX θα βρεθεί φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ