Α. Νεοφύτου: Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για προσέλκυση IT εταιρειών

Σε προτάσεις για το πώς μπορεί η Κύπρος να καταστεί ένα διεθνές κέντρο τεχνολογίας και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, προχώρησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο του debate που πραγματοποίησε το Techisland στο ξενοδοχείο Parklane Spa & Resort στη Λεμεσό.

Στο debate συμμετείχαν επίσης οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε εδώ: Debate TechIsland: Όλα όσα είπαν Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση και σχετικά με την κυπριακή οικονομία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως έχει ένα μεγάλο όραμα για την Κύπρο, συνδέοντάς το με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Δεν μπορείς να έχεις σταθερή οικονομία χωρίς ασφάλεια στην χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως αποτύπωσε μια γενική εικόνα της πολιτικής του, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον φιλελευθερισμό. «Πιστεύω σε μια φιλελεύθερη οικονομία, με πιο πολλά κίνητρα και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

Εκτενής συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του debate σχετικά με τις πολιτογραφήσεις και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Αν έχει κάποιος τα δικαίωμα για αίτηση σε πέντε χρόνια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε: "Ας είμαστε πρακτικοί, η πρόταση μου είναι να γίνει επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτογράφισης με χρονικό όριο 12 με 6 μήνες, το αργότερο, και να έχουν ηλεκτρονικά την απάντηση στις αιτήσεις τους, το συντομότερο δυνατόν. Είπε ακόμη ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα ως προς το τεχνικό κομμάτι. "Προσπαθήσαμε για χρόνια, δεν πέτυχαμε. Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα", συμπλήρωσε.

Ακολούθως πρότεινε όπως γίνει συμφωνία με τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες με βίζα και να κάνουμε την Κύπρο ένα κράτος διαφάνειας και πλήρως ψηφιακή, κάτι που «θα βοηθήσει στο να υπάρξει διαφάνεια». Με ένα κωδικό, μία ηλεκτρονική υπογραφή θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία αίτησης για πολιτογραφήσεις, δήλωσε.

Πρότεινε μάλιστα να δοθούν κίνητρα, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω των οποίων θα προχωρά η πολιτογράφηση πιο γρήγορα για τον αιτούντα.

Κίνητρα πρότεινε και σχετικά με τις προσπάθειες μεταγκατάστασης των οικογενειών του του ΙΤ προσωπικού.

Εισηγήθηκε χαμηλότερους φόρους και αύξηση των κινήτρων για όσους θα προχωρήσουν με την κατασκευή σχολείων. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης και υπάρχει η ζήτηση», σχολίασε. Παραδέχτηκε ακολούθως ότι «χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να γίνουμε τεχνολογικό κέντρο». Διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πλαίσιο στην Κύπρο για να δίνονται κίνητρα ώστε να κτίζονται διαμερίσματα με σκοπό την ενοικίασή τους. «Προτείνω να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ειδικά για τις Β2Β περιπτώσεις», είπε.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα και το Techisland βοήθησε στο να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Στον τομέα IT πρέπει να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς».

Όσο για την έλλειψη ταλέντων στο τομέα της τεχνολογίας ο υποψήφιος είπε: “Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο μόρφωσης των αποφοίτων. Έχουμε πολλούς αποφοίτους και μπορούμε να τους παρέχουμε προγράμματα για νέες δεξιότητες. Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα. Ακόμη μία πρόταση που θα επαναλάβω είναι η ιδέα να αφήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να συμβουλεύσει τις νέες και τους νέους μας, όπως για παράδειγμα το Techisland. Να τους εξηγήσει ποιες είναι οι δουλειές του μέλλοντος. Tην ίδια ώρα να αυξήσουμε τις επιχορηγήσεις φοιτητών που θα σπουδάσουν στον τομέα της τεχνολογίας».

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση του κοινού, ο κ. Νεοφύτου στάθηκε και στο πρόβλημα της εναέριας συνδεσιμότητας της Κύπρου και την μη ύπαρξη αρκετών απευθείας πτήσεων, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε περισσότερες πτήσεις και μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, αξιοποιώντας συμμαχίες όπως αυτή μεταξύ της Κύπρου με την Μάλτα και την Ιρλανδία.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων