Debate TechIsland: Οι θέσεις των 3 βασικών υποψηφίων για την οικονομία

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Parklane Spa & Resort στη Λεμεσό και στην παρουσία επιχειρηματικών ηγετών και φορέων λήψης αποφάσεων, καθώς και ανώτερων διευθυντικών στελεχών από μεγάλες εταιρείες της Κύπρου και εταιρειών από το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, κατά κύριο λόγο στον τεχνολογικό τομέα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το debate που διοργάνωσε το TechIsland, μεταξύ των τριών βασικών υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι τρεις υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την οικονομία και παρουσίασαν το όραμά τους για το πώς η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές τεχνολογικό κέντρο.

Παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους, και οι τρεις υποψήφιοι συμφώνησαν στην ανάγκη όλοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, με τον κάθε ένα εκ των τριών να καταθέτει και αναλύει την στρατηγική που ο ίδιος θα ακολουθήσει σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς επίτευξή του στόχου αυτού.

 

Οι τοποθετήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση και σχετικά με την κυπριακή οικονομία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως έχει ένα μεγάλο όραμα για την Κύπρο, συνδέοντάς το με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Δεν μπορείς να έχεις σταθερή οικονομία χωρίς ασφάλεια στην χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως αποτύπωσε μια γενική εικόνα της πολιτικής του, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον φιλελευθερισμό. «Πιστεύω σε μια φιλελεύθερη οικονομία, με πιο πολλά κίνητρα και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

Εκτενής συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του debate σχετικά με τις πολιτογραφήσεις και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Αν έχει κάποιος τα δικαίωμα για αίτηση σε πέντε χρόνια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε: «Ας είμαστε πρακτικοί, η πρόταση μου είναι να γίνει επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτογράφισης με χρονικό όριο 12 με 6 μήνες, το αργότερο, και να έχουν ηλεκτρονικά την απάντηση στις αιτήσεις τους, το συντομότερο δυνατόν. Είπε ακόμη ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα ως προς το τεχνικό κομμάτι. "Προσπαθήσαμε για χρόνια, δεν πέτυχαμε. Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα προς τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Ακολούθως πρότεινε όπως γίνει συμφωνία με τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες με βίζα και να κάνουμε την Κύπρο ένα κράτος διαφάνειας και πλήρως ψηφιακή, κάτι που «θα βοηθήσει στο να υπάρξει διαφάνεια». Με ένα κωδικό, μία ηλεκτρονική υπογραφή θα πρέπει να γίνεται η διαδικασία αίτησης για πολιτογραφήσεις, δήλωσε.

Πρότεινε μάλιστα να δοθούν κίνητρα, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω των οποίων θα προχωρά η πολιτογράφηση πιο γρήγορα για τον αιτούντα.

Κίνητρα πρότεινε και σχετικά με τις προσπάθειες μεταγκατάστασης των οικογενειών του ΙΤ προσωπικού.

Εισηγήθηκε χαμηλότερους φόρους και αύξηση των κινήτρων για όσους θα προχωρήσουν με την κατασκευή σχολείων. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης και υπάρχει η ζήτηση», σχολίασε. Παραδέχτηκε ακολούθως ότι «χωρίς υποδομές δεν μπορούμε να γίνουμε τεχνολογικό κέντρο». Διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πλαίσιο στην Κύπρο για να δίνονται κίνητρα, ώστε να κτίζονται διαμερίσματα με σκοπό την ενοικίασή τους. «Προτείνω να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ειδικά για τις Β2Β περιπτώσεις», είπε.

Ακολούθως πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα και το Techisland βοήθησε στο να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Στον τομέα IT πρέπει να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς».

Όσο για την έλλειψη ταλέντων στο τομέα της τεχνολογίας ο υποψήφιος είπε: «Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο μόρφωσης των αποφοίτων. Έχουμε πολλούς αποφοίτους και μπορούμε να τους παρέχουμε προγράμματα για νέες δεξιότητες. Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα. Ακόμη μία πρόταση που θα επαναλάβω είναι η ιδέα να αφήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να συμβουλεύσει τις νέες και τους νέους μας, όπως για παράδειγμα το Techisland. Να τους εξηγήσει ποιες είναι οι δουλειές του μέλλοντος. Tην ίδια ώρα να αυξήσουμε τις επιχορηγήσεις φοιτητών που θα σπουδάσουν στον τομέα της τεχνολογίας».

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση του κοινού, ο κ. Νεοφύτου στάθηκε και στο πρόβλημα της εναέριας συνδεσιμότητας της Κύπρου και την μη ύπαρξη αρκετών απευθείας πτήσεων, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε περισσότερες πτήσεις και μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, αξιοποιώντας συμμαχίες όπως αυτή μεταξύ της Κύπρου με την Μάλτα και την Ιρλανδία.

Διαβάστε εδώ: Α. Νεοφύτου: Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για προσέλκυση IT εταιρειών

 

Οι τοποθετήσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη

Στο πλαίσιο της δικής του παρουσίας στο debate, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των IT εταιρειών. Αναφορά έκανε και στη διαδικασία πολιτογραφήσεων, που αυτή τη στιγμή καταγράφει καθυστερήσεις. Έντονος εμφανίστηκε κατά της παρούσας κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, έπρεπε εδώ και καιρό η χώρα να είναι στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε., γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση που αφορούσε στην οικονομία της Κύπρου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως μικρή χώρα και να εστιάσουμε στο high tech και την ίδια ώρα να έχουμε οικονομική ανάπτυξη σε πολλούς τομείς και όχι μόνο σε έναν.

Πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Τόνισε την ανάγκη καλής ποιοτικής ζωής και ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, ώστε οι πολίτες να επιθυμούν να εργάζονται και να ζουν στην Κύπρο.

Οι πολιτικές του ως υποψήφιος για να γίνει η Κύπρος διεθνές τεχνολογικό κέντρο επικεντρώνονται στην ύπαρξη υποδομών για μετεγκατάσταση των εταιρειών στο νησί.

«Θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να παρέχουμε τις κατάλληλες υποδομές για τις εταιρείες που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο ή σκοπεύουν να το κάνουν». «Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να καλύψουμε τις ανάγκες τους στην εκπαίδευση», συμπλήρωσε. Στο σημείο αυτό δήλωσε πως είναι κρίσιμο να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα.

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα μετεγκατάστασης και διακίνησης των ξένων επιχειρηματιών στην Ε.Ε. Με έντονο ύφος ο κ. Μαυρογιάννης επέρριψε ευθύνες στην υφιστάμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ανήκει στη συμφωνία Σένγκεν. «Είναι ευθύνη της υφιστάμενης κυβέρνησης που χάσαμε δέκα χρόνια που δεν μπήκαμε στην Σένγκεν. Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η χώρα μας για να ενταχθεί. Κανονικά έπρεπε να ήμασταν εδώ και χρόνια μέλη όμως δεν κινηθήκαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο», σχολίασε.

Όσο για τα ζητήματα μετεγκατάστασης οικογενειών των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες, εξήγησε ότι μία λύση είναι η επέκταση σε άλλες περιοχές της παρουσίας των εταιρειών, πέραν του κέντρου. Όσο για το σχολείο και την εκπαίδευση των παιδιών αυτών των οικογενειών, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό πρόβλημα. Επ’ αυτού, πρέπει, όπως είπε, «να υπάρξουν κίνητρα για νέα σχολεία, να κάνουμε διαθέσιμες μεγαλύτερες θέσεις σε ιδιωτικά σχολεία και να αξιοποιήσουμε και τις υποδομές δημόσιων σχολείων». Ακολούθως πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να παρέχουμε εκπαίδευση και υποδομές».

Συμπληρώνοντας, είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη τεχνολογία στην εκπαίδευση και ο ανάλογος προσανατολισμός. Τo Techisland είναι κάτι σαν το Silicon Valley και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ».

Μεγάλο πρόβλημα που καταγράφεται στην Κύπρο και τον τομέα IT είναι η έλλειψη εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, οι εταιρείες είναι χρήσιμο να δημιουργήσουν προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια. «Πρώτα απ' όλα όμως να υπάρξει προσανατολισμός με κατεύθυνση τομείς, όπως είναι η ενέργεια. Δεν συμβαίνει και δυστυχώς έχουν φύγει πολλές νέες και νέοι για το εξωτερικό και πρέπει να τους φέρουμε πίσω», σχολίασε.

Κληθείς να απαντήσει για το ζήτημα της έλλειψης συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν μικρότερα και πιο οικονομικά αεροπλάνα για να μεταφέρουν ταξιδιώτες, κάτι που μπορεί να γίνει και για την περίπτωση της Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Α. Μαυρογιάννης: Να εστιάσουμε στο high tech-Έμφαση στις υποδομές

 

Οι τοποθετήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη

Η Κύπρος είναι εφικτό να καταστεί διεθνές κέντρο τεχνολογίας, υπογράμμισε κατά τη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κάνοντας αρχικά μια σύντομη ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στην οικονομία σε συνάρτηση με την συνδρομή του ΙΤ τομέα στην ανάπτυξή της, ο υποψήφιος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, ώστε να προσελκύσουμε κι άλλες εταιρείες του κλάδου.

Όσο για το όραμα του αυτό είναι, όπως είπε, "να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε, να υπάρξουν πρωτοβουλίες, να ενώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με την οικονομία, να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό σύστημα ιδίως για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα διαφθοράς".

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι εταιρείες IT είναι βαρύνουσας σημασίας για την οικονομία και πως η Κύπρος μπορεί να γίνει διεθνές τεχνολογικό κέντρο και είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί η δουλειά που έχει γίνει μέσω της σχετικής στρατηγικής.

Ωστόσο, πρέπει να δούμε «με ολιστική προσέγγιση την κατάσταση και να εκσυγχρονίσουμε υπηρεσίες και να παρέχουμε υποδομές». Πρέπει να δουλέψουμε μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς προς διάφορες κατευθύνσεις, πρόσθεσε.

Εκτενής αναφορά, όπως έχει προαναφερθεί, έγινε στο debate για το ζήτημα μετεγκατάστασης και διακίνησης των ξένων επιχειρηματιών.

Σχολιάζοντας την μη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και είναι πιθανό να ενταχθούμε στην εν λόγω συμφωνία. Μέχρι τότε ωστόσο, διαπίστωσε πως πρέπει να γίνουν πολλά για ψηφιοποίηση της Κύπρου. «Ακόμη ένα θέμα είναι το πλαίσιο της μπλε κάρτας μέσω της οποίας θα μετακινούνται στην Ε.Ε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις οικογένειες των εργαζομένων που στελεχώνουν τις εταιρείες, ο υποψήφιος Πρόεδρος συνέστησε όπως δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για παροχή στέγης στις οικογένειες αυτές, να συγκεντρώσουμε όλα τα σχέδια της κυβέρνησης σε ένα και να δοθούν κίνητρα για οικολογικά κτίρια, καθώς και σε νέες και νέους που ψάχνουν στέγη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη ταλέντων στο τομέα, πρόβλημα με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωπες οι εταιρείες τεχνολογίας. Σχετικά με αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε να ενισχύσουμε την επικοινωνία του ιδιωτικού τομέα με την εκπαίδευση.

«Να υπάρξουν προγράμματα για επέκταση δεξιοτήτων και προώθηση της τεχνολογικής κουλτούρας σε όλα τα σχολεία και η εισαγωγή μαθημάτων όπως η ρομποτική κ.α. Ο προσανατολισμός των μαθητριών και μαθητών είναι σημαντικό να γίνεται από νωρίς. Επίσης μπορούμε σε συνεργασία με εταιρείες όπως techisland να υπάρξουν internships για να γίνουν μέρος της εν λόγω αγοράς», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει με την μη ύπαρξη αρκετών απευθείας πτήσεων στην Κύπρο και τα θέματα συνδεσιμότητας, ο ίδιος είπε πως είναι σημαντικό να επιλυθεί το πρόβλημα και η απάντηση είναι μέσω κινήτρων στις ιδιωτικές εταιρείες.

«Το γνωρίζω πολύ καλά γιατί υπήρξα Υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε χαριτολογώντας.

Διαβάστε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο την εξέλιξη του debate λεπτό προς λεπτό, όπως την κατέγραψε το InBusinessNews.

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε