Α. Μαυρογιάννης: Να εστιάσουμε στο high tech-Έμφαση στις υποδομές

Τις θέσεις του για την οικονομία την Κύπρου, με εστίαση στη συμβολή των εταιρειών τεχνολογίας, παρουσίασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια του debate που διοργάνωσε το Techisland.

Το debate φιλοξένησε τους τρεις βασικούς υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε εδώ: Debate TechIsland: Όλα όσα είπαν Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης

Στο πλαίσιο της δικής του παρουσίας στο debate, κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ του ακαδημαικού κόσμου και των IT εταιρειών. Αναφορά έκανε και στη διαδικασία πολιτογραφήσεων που αυτή τη στιγμή καταγράφει καθυστερήσεις. Έντονος εμφανίστηκε κατά της παρούσας κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, έπρεπε εδώ και καιρό η χώρα να είναι στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε., γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση που αφορούσε στην οικονομία της Κύπρου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως μικρή χώρα και να εστιάσουμε στο high tech και την ίδια ώρα να έχουμε οικονομική ανάπτυξη σε πολλούς τομείς και όχι μόνο σε έναν.

Πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Τόνισε την ανάγκη καλής ποιοτικής ζωής και ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, ώστε οι πολίτες να επιθυμούν να εργάζονται και να ζουν στην Κύπρο.

Οι πολιτικές του ως υποψήφιος για να γίνει η Κύπρος διεθνές τεχνολογικό κέντρο επικεντρώνονται στην ύπαρξη υποδομών για μετεγκατάσταση των εταιρειών στο νησί.

"Θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να παρέχουμε τις κατάλληλες υποδομές για τις εταιρείες που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο ή σκοπεύουν να το κάνουν". "Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να καλύψουμε τις ανάγκες τους στην εκπαίδευση", συμπλήρωσε. Στο σημείο αυτό δήλωσε πως είναι κρίσιμο να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα.

Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα μετεγκατάστασης και διακίνησης των ξένων επιχειρηματιών στην Ε.Ε. Με έντονο ύφος ο κ. Μαυρογιάννης επέρριψε ευθύνες στην υφιστάμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ανήκει στη συμφωνία Σένγκεν. «Είναι ευθύνη της υφιστάμενης κυβέρνησης που χάσαμε δέκα χρόνια που δεν μπήκαμε στην Σένγκεν. Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η χώρα μας για να ενταχθεί. Κανονικά έπρεπε να ήμασταν εδώ και χρόνια μέλη όμως δεν κινηθήκαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο», σχολίασε.

Όσο για τα ζητήματα μετεγκατάστασης οικογενειών των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες, εξήγησε ότι μία λύση είναι η επέκταση σε άλλες περιοχές της παρουσίας των εταιρειών πέραν του κέντρου. Όσο για το σχολείο και την εκπαίδευση των παιδιών αυτών των οικογενειών, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό πρόβλημα. Επ’ αυτού, πρέπει, όπως είπε, «να υπάρξουν κίνητρα για νέα σχολεία, να κάνουμε διαθέσιμες μεγαλύτερες θέσεις σε ιδιωτικά σχολεία και να αξιοποιήσουμε και τις υποδομές δημόσιων σχολείων». Ακολούθως πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να παρέχουμε εκπαίδευση και υποδομές».

Συμπληρώνοντας, είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη τεχνολογία στην εκπαίδευση και ο ανάλογος προσανατολισμός. Τo Techisland είναι κάτι σαν το Silicon Valley και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ».

Μεγάλο πρόβλημα που καταγράφεται στην Κύπρο και τον τομέα IT είναι η έλλειψη εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τον κ.Μαυρογιάννη, οι εταιρείες είναι χρήσιμο να δημιουργήσουν προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια. «Πρώτα απ' όλα όμως να υπάρξει προσανατολισμός με κατεύθυνση τομείς όπως είναι η ενέργεια. Δεν συμβαίνει και δυστυχώς έχουν φύγει πολλές νέες και νέοι για το εξωτερικό και πρέπει να τους φέρουμε πίσω», σχολίασε.

Κληθείς να απαντήσει για το ζήτημα της έλλειψης συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν μικρότερα και πιο οικονομικά αεροπλάνα για να μεταφέρουν ταξιδιώτες, κάτι που μπορεί να γίνει και για την περίπτωση της Κύπρου.

To debate διεξήχθη στο ξενοδοχείο Parklane Spa & Resort στη Λεμεσό.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»