Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ε. Ευγενίου: Σημαντικές επενδύσεις παρά το κλίμα αβεβαιότητας

Εντείνει τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων ο Invest Cyprus με σκοπό τη συνεισφορά του στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρόs του, Ευγένιος Ευγενίου.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Invest Cyprus ο κ. Ευγενίου σκιαγράφησε αρχικά τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο σε ένα κλίμα αβεβαιότητας εξαιτίας σειράς διεθνών κρίσεων.

«Σ’ αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, καταφέραμε ως Κύπρος να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις και στους τρεις τομείς προτεραιότητας του Invest Cyprus», είπε κάνοντας αναφορά στον άξονα προσέλκυσης εταιρειών εξειδίκευσης και ταλέντου με δεκάδες διεθνείς εταιρείες και χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, στον άξονα προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπου καταγράφηκαν σημαντικές ξένες επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου επενδύσεων που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στον άξονα προσέλκυσης ρυθμιζόμενων εταιρειών στο χρηματοοικονομικό τομέα όπου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός και η αξία των επενδυτικών ταμείων.

Εξίσου σημαντική και η πρόσφατη απόφαση του ANIMA Investment Network, για να δημιουργήσει στην Κύπρο το Euromed Tech Hub. Ενός οργανισμού που, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, θα ανήκει από κοινού στον Invest Cyprus και τον ANIMA, του οποίου όλες οι προσπάθειες θα είναι επικεντρωμένες στην προώθηση λύσεων τεχνολογίας και καινοτομίας που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικολογική μετάβαση των χωρών της Μεσογείου.

Συμπλήρωσε ως εξής: «Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Greenfield FDI Performance Index, το 2021 η Κύπρος πραγματοποίησε άλμα 50 θέσεων ανεβαίνοντας στη 18 θέση διεθνώς. Επιπρόσθετα, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες για την ανάκαμψη των επενδύσεων μετά την πανδημία με αύξηση 150% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019». Αναφορά έκανε και στο FDI Intelligence σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται σημαντική αύξηση 600% των επενδύσεων στον τομέα τεχνολογίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019.

Στην πρόσφατη έκθεση της για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας ως ένα από τους παράγοντες που οδήγησαν  την κυπριακή οικονομία, κόντρα στις προκλήσεις, να καταγράφει ένα από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, γεγονός που επίσης τόνισε μέσα από την ομιλία του.

H ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο, δήλωσε, ακολούθως, ο Πρόεδρος του Invest. Όπως ανέφερε, το 2021 η συνεισφορά του τομέα ICT στην οικονομία ήταν 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2022 εκτιμάται πως θα πλησιάσει τα 3 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη του τομέα συμβάλλει στη διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. 

«Η κυπριακή οικονομία, παρά την κρίση επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές καθώς καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ταυτόχρονη μείωση του δημοσίου χρέους και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό επικρότησε την κυβέρνηση, τη βουλή, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη συλλογική προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε το νέο Σχέδιο για προσέλκυση  εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντου το οποίο συνδυάζει κίνητρα που προτάθηκαν από το υπουργείο οικονομικών, ψηφίστηκαν από τη βουλή και υλοποιούνται μέσα από συνεργασία του Invest Cyprus, με το Υπουργείο Ενέργειας, το  Υπουργείο Εσωτερικών και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Με ειδικό μηχανισμό ταχείας αδειοδότησης και γρήγορες διαδικασίες για εργαζομένους από τρίτες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότητες. Από την καταγραφή των εισηγήσεων μέχρι την υλοποίηση και την προώθησή τους δούλεψαν δεκάδες άτομα.

Κλείνοντας είπε ότι ο Invest Cyprus θα εντείνει τις προσπάθειες μας για προσέλκυση επενδύσεων, «έτσι που να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μετασχηματισμό της οικονομίας μας».

 

Δειτε Επισης

SwissMed Health: Έτσι θα είναι το κέντρο μακροζωίας που ανοίγει στη Λεμεσό (pics&vid)
Στη ζυγαριά της Βουλής το e-kalathi-Η ώρα της αλήθειας στην Ολομέλεια
Μάχη στην Ολομέλεια για τις εκποιήσεις... Το οργιώδες παρασκήνιο και οι συσχετισμοί δυνάμεων
Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Με ψηλό δεκαετίας έκλεισε το ΧΑΚ
ΔΗΣΥ: Στηρίζει τις συντεχνίες στο αίτημα για τους χαμηλόμισθους
«Βάσιμες ενδείξεις» Βαφεάδη ότι επανέρχονται τα λεωφορεία αρχές της άλλης εβδομάδας
Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο-Υποχώρησε στο 1,7%
Στο επίπεδο ρεκόρ 481.321 ατόμων η απασχόληση το γ΄ τρίμηνο 2023
Πράσινο από Υπουργικό σε τρεις προτάσεις ορόσημα για την 3η αποπληρωμή από το ΣΑΑ