Βρετανία: Πολίτες καίνε λογαριασμούς ρεύματος στους δρόμους

Οι τιμές της ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν αρκετά το τελευταίο διάστημα. Η εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής εδώ και μια γενιά οδήγησε σε συνέχιση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας ενόψει του  χειμώνα.

Χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι έχουν πέσει σε ενεργειακή φτώχεια, ενώ ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε υψηλό σαράντα ετών.

 

Η διαμαρτυρία συνέπεσε με το νέο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, αυξάνοντας τον μέσο όρο του λογαριασμού ρεύματος ανά νοικοκυριό από 1.971 σε 2.500 λίρες ετησίως. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αύξηση συνέβη ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση, καθώς αν δεν υπήρξε, ενδεχόμένως η αύξηση να ήταν πολύ περισσότερη.

Η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα θωρακίζει από τον ενεργειακό υπερπληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, η στήριξη της Truss βρίσκεται ήδη σε αναταραχή. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με το εντυπωσιακό ποσοστό του 33%, από 14% που ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από μόλις τρεις εβδομάδες.

– “Δεν μπορώ να ζήσω οικονομικά”, “Πάγωσε τα κέρδη, όχι τους ανθρώπους” και “Φάτε τους Συντηρητικούς”, έγραφαν μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών για ένα τυπικό νοικοκυριό έχει διπλασιαστεί από πέρυσι — η τεράστια αύξηση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βρετανών που παλεύουν με την καθημερινή ακρίβεια σε πληθώρα υπηρεσιών και προϊόντων.

Ο δείκτης δυστυχίας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Σημειώσαμε ότι τα μισά από τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας από καύσιμα μέχρι τον Ιανουάριο της περασμένης εβδομάδας.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street