Τζ. Παναγιώτου: Ανθεκτικές, όχι άτρωτες οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Στη διαπίστωση ότι οι ρεαλιστικές αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και πως η Κύπρος αποδεικνύεται ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβαίνει, η δικηγόρος, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, η κ. Κωνσταντίνου Παναγιώτου υποδεικνύει πως αν και οι δείκτες ανταγωνιστικότητας δείχνουν ότι η Κύπρος έχει σχετικά δυναμικό επιχειρηματικό τομέα και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων, εντούτοις η αποδυναμωμένη οικονομία λόγω πανδημίας, η αύξηση στον πληθωρισμό και η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων, μας προετοιμάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα και ένα ίσως δυσκολότερο 2023.

Διαβάστε ακόμα: 

Πράσινο για νέο πεντάστερο διεθνούς φήμης στη Λεμεσό (pics)

Καφές, ζάχαρη, γάλα: Οι αυξήσεις κάνουν τη συνήθεια πολυτέλεια

Όπως τονίζει, μακροχρόνια προτεραιότητα θα πρέπει να παραμείνει η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της εφαρμογής του νέου μοντέλου οικονομίας, ενώ παράλληλα με τις συνεχιζόμενες ενέργειες για συμμόρφωση με τις κυρώσεις, θα πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και η υλοποίηση και εφαρμογή του Οράματος 2035 του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου σημειώνει πως εδώ και χρόνια δημιουργεί συνθήκες απεξάρτησης από αποκλειστικές αγορές και προσπαθεί να γίνει πιο diversified, άρα και πιο ανθεκτικός και βιώσιμος.

«Είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία. Είναι μεν τομέας ανθεκτικός, αλλά όχι άτρωτος», επισημαίνει. 

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου: 

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στην Ρωσία. Σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί τελικά ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο;

Οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. αλλά και άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο, δημιούργησαν με αιφνιδιαστικό τρόπο, από τη μια μέρα στην άλλη, νέα δεδομένα στον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Τα οριζόντια τομεακά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ανέτρεψαν το μέχρι τότε σταθερό πλαίσιο που υπήρχε.

Η περιπλοκότητα των περιοριστικών μέτρων, ώθησε τους επαγγελματίες σε αναθεώρηση ολόκληρου του επιχειρηματικού τους σχεδιασμού για το 2022 και μετέπειτα, προς μετριασμό του πλήγματος και των αρνητικών συνεπειών που αναντίρρητα είναι μεγάλες για την Κύπρο. 

Η κυβέρνηση, οι επόπτες, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και οι θεσμοί γενικότερα ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ψυχραιμία, με συντονισμένο τρόπο, γιατί αυτό απαιτούσε το δημόσιο συμφέρον της χώρας, αφού η οποιαδήποτε ολιγωρία θα είχε δυνητικά αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο.

Ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σπεύσαμε να μελετήσουμε άμεσα τους τροποποιημένους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, να εκπαιδεύσουμε το εποπτικό τμήμα, και εκδώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα μέλη μας, με σκοπό να καθοδηγήσουμε ορθά τους δικηγόρους σε απαραίτητες άμεσες δράσεις που απαιτούνταν υπό τις περιστάσεις εντός του νέου νομικού πλαισίου.

Δεν ήταν, και ούτε είναι, εύκολο εγχείρημα. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και άμεσα αντανακλαστικά. Πιστεύω πως μέχρι σήμερα η Κύπρος στο σύνολο, προσαρμόζεται συλλογικά και υπεύθυνα με το πλαίσιο κυρώσεων.

Το μέγεθος επηρεασμού, τόσο του τομέα όσο και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα, είναι τελικά μεγαλύτερο ή μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις;

Οι ρεαλιστικές αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται. Η Κύπρος είναι ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν και οι δείκτες ανταγωνιστικότητας δείχνουν ότι η Κύπρος έχει σχετικά δυναμικό επιχειρηματικό τομέα και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων, εντούτοις η αποδυναμωμένη οικονομία λόγω πανδημίας, η αύξηση στον πληθωρισμό και η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων, μας προετοιμάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα και ένα ίσως δυσκολότερο 2023.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούν για επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022 από το πολύ δυνατό 5,5% το 2021 σε περίπου 2% το 2022.

Δεδομένων των συνθηκών, στόχος είναι να παραμείνει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Πέραν του τομέα του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών  οι οποίοι έχουν επηρεαστεί εκ των πραγμάτων, ποιοι άλλοι κλάδοι της οικονομίας είναι αυτοί που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα; Τι χάσαμε πρακτικά ως Κύπρος;

Με βάση τα γεγονότα, η Κύπρος κατατάσσεται στις πρώτες 10 χώρες στην ανάκτηση επενδύσεων μετά την πανδημία με 150% αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας σκαρφαλώσει από το 2021 στην 18η θέση παγκοσμίως στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όμως αδιαμφισβήτητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις έχουν αλλάξει άρδην τα πρακτικά δεδομένα τόσο στον επιχειρηματικό στρατηγικό σχεδιασμό, όσο και στο ρυθμιστικό πλαίσιο συμμόρφωσης των επαγγελματιών. Μια μεγάλη πίεση με πολυδιάστατες απαιτήσεις επιβλήθηκε εκ νέου και αιφνιδιαστικά με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Συνεπώς, με την έναρξη του 2022, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επηρεαζόμενοι δικηγόροι, εταιρείες και άλλοι επαγγελματίες του τομέα υπηρεσιών, έδωσαν αναγκαστικά προτεραιότητα στην άμεση ανταπόκριση και συμμόρφωση της χώρας και του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν.

Θα πρέπει να κοιτάμε όμως μπροστά γι’ αυτό μακροχρόνια προτεραιότητα μας θα πρέπει να παραμείνει η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της εφαρμογής του νέου μοντέλου οικονομίας.

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες ενέργειες για συμμόρφωση με τις κυρώσεις, θα πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα και η υλοποίηση και εφαρμογή του Οράματος 2035 του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Αναδείχθηκαν μέσα από αυτή την κρίση που περνάμε, σε σχέση με τη ρωσική αγορά, καινούριες ευκαιρίες για αξιοποίηση και ανάπτυξη σχέσεων με νέες αγορές;

Την κάθε κρίση θα πρέπει να την κοιτάμε με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα για να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Ο ρεαλισμός δημιουργεί τις συνθήκες για να ενεργήσουμε σωστά και αποτελεσματικά, χωρίς πλάνες ή μεμψιμοιρίες. Και η αποφασιστικότητα μας εφοδιάζει με δυναμισμό για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, να μην μείνουμε αδρανείς παρατηρητές με χειρότερες εν τέλει επιπτώσεις. 

Ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών εδώ και χρόνια δημιουργεί συνθήκες απεξάρτησης από αποκλειστικές αγορές και προσπαθεί να γίνει πιο diversified, άρα και πιο ανθεκτικός και βιώσιμος.

Αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα τα δούμε τα προσεχή χρόνια, εφόσον και το κράτος συνεχίσει να στέκεται σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή. Οι προκλήσεις και οι κρίσεις, με όλα τα αρνητικά τους, δίνουν και ώθηση για υλοποίηση των στρατηγικών πλάνων και ενεργειών, και εξανεμίζουν και κάθε δισταγμό που δυνατόν να υφίστατο.

Είμαι αισιόδοξη, επειδή ακριβώς γνωρίζω την ανθεκτικότητα και την ευελιξία με τις οποίες έχει εφοδιαστεί όλα αυτά τα χρόνια ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. 

Για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα μπορεί η Κύπρος και δη ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών να αντέξει την παρούσα κατάσταση;

Καταρχάς και ως πολίτης αλλά και ως Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εύχομαι ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει το συντομότερο και να επικρατήσει η ειρήνη, γιατί θεωρώ ανεπίτρεπτο εν έτη 2022 να αλλάζουν σύνορα χωρών με την βία.

Τοιουτοτρόπως, οι αδύναμοι γίνονται έρμαιο των δυνατών και αυτό εμείς οι Κύπριοι το βιώνουμε με ολέθριες διαστάσεις για την πατρίδα μας. Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα αποτελούν επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και ένδειξη εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Όσον αφορά στην Κύπρο, έχουμε μια μικρή οικονομία, ευάλωτη στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία. Είναι μεν τομέας ανθεκτικός, αλλά όχι άτρωτος.

Σε μια ευρεία συνεχιζόμενη οικονομική κρίση με συνεχείς πιέσεις, η εμπειρία μας διδάσκει πως μια είναι η οδός: Χρειάζεται ορθός στρατηγικός σχεδιασμός και σύγχρονο όραμα και φυσικά η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ ενός υπεύθυνου ιδιωτικού τομέα και μιας εξίσου υπεύθυνης διακυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά
ΙδΕΚ: Κουπόνια καινοτομίας-€10.000 ανά επιχείρηση με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Τo Andrey & Julia Dashin’s Foundation παρουσιάζει το έργο «Reclaimed Waters: A Reflection on Sea Pollution»