Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ανησυχούν για τον συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες οι αρχιτέκτονες

Ανησυχία εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως προς το νομοσχέδιο τροποποίησης του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμους του 2000 μέχρι του 2021, που αφορά την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί για τα πρώτα 200 τ.μ.  κύριας και μόνιμης κατοικία που ισχύει σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πρόσβαση στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, αναγνωρισμένο στο άρθρο 34 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί την Κυβέρνηση όπως, «επανεξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποία αυξάνει δυσανάλογα την φορολογία απόκτησης μόνιμης στέγης εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης αφήνοντας έκθετα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας».

«Μελετώντας τον πίνακα Αδειών Οικοδομής κατά Κατηγορία Έργου έτους 2021 της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το μέτρο αυτό πρόκειται να επιβαρύνει το κόστος ανέγερσης κατοικιών που απευθύνονται κυρίως σε πολίτες μεσαίων εισοδημάτων, ενώ παράλληλα θα έχει επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα οδηγώντας σε αβεβαιότητα τον τομέα της οικοδομής, έναν από τους βασικούς μοχλούς κίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε σημερινή ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος σε συνδυασμό με την τροποποίηση του μειωμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσουν συνθήκες υψηλού ρίσκου και δυστοκία στην έναρξη νέων έργων, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και πιέσεις για αναστολή εργασιών».

Αναφέρει επίσης ότι το σύστημα ΦΠΑ στις κατοικίες οφείλει να είναι αναπτυξιακό και βιώσιμο, χωρίς να επιβαρύνει το κόστος απόκτησης μόνιμης στέγης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, "δόκιμη κρίνεται η εφαρμογή κριτηρίων σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, όπως πράττουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ορίζοντας συγκεκριμένα ποσοστά μέγιστου εισοδήματος (Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία), εισάγοντας ανώτατα όρια στην αξία κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο (Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) και ελάχιστες προδιαγραφές χώρου και άνεσης".

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά ακίνητα
Το top 5 των πωλήσεων ακινήτων σε κάθε πόλη-Η ακριβότερη συναλλαγή του 2023
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Προτεραιότητα η συνεχής εκπαίδευση των κτηματομεσιτών
Τρίτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για φοιτητικές εστίες στην εντός των τειχών Λευκωσία
John Christodoulou και Κωνσταντίνος Αργυρός σε μια επιχειρηματική συνεργασία που προκαλεί αίσθηση
ΓΣΟ: Δείχνουν όλοι διάθεση να προχωρήσει η αναβάθμιση του Τσιρείου
Μειωμένες τιμές από τη Gordian σε εμπορικά και τουριστικά ακίνητα σε Λάρνακα και Πάφο
Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Νέα ακίνητα σε προσφορά από τη REMU της Τράπεζας Κύπρου
Το Neocleous Tower προχωρά δυναμικά κατακτώντας νέα ύψη