Ανησυχούν για τον συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες οι αρχιτέκτονες

Ανησυχία εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως προς το νομοσχέδιο τροποποίησης του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμους του 2000 μέχρι του 2021, που αφορά την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί για τα πρώτα 200 τ.μ.  κύριας και μόνιμης κατοικία που ισχύει σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η πρόσβαση στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, αναγνωρισμένο στο άρθρο 34 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί την Κυβέρνηση όπως, «επανεξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποία αυξάνει δυσανάλογα την φορολογία απόκτησης μόνιμης στέγης εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης αφήνοντας έκθετα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας».

«Μελετώντας τον πίνακα Αδειών Οικοδομής κατά Κατηγορία Έργου έτους 2021 της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το μέτρο αυτό πρόκειται να επιβαρύνει το κόστος ανέγερσης κατοικιών που απευθύνονται κυρίως σε πολίτες μεσαίων εισοδημάτων, ενώ παράλληλα θα έχει επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα οδηγώντας σε αβεβαιότητα τον τομέα της οικοδομής, έναν από τους βασικούς μοχλούς κίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας», αναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε σημερινή ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος σε συνδυασμό με την τροποποίηση του μειωμένου ΦΠΑ θα δημιουργήσουν συνθήκες υψηλού ρίσκου και δυστοκία στην έναρξη νέων έργων, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη και πιέσεις για αναστολή εργασιών».

Αναφέρει επίσης ότι το σύστημα ΦΠΑ στις κατοικίες οφείλει να είναι αναπτυξιακό και βιώσιμο, χωρίς να επιβαρύνει το κόστος απόκτησης μόνιμης στέγης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, "δόκιμη κρίνεται η εφαρμογή κριτηρίων σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, όπως πράττουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ορίζοντας συγκεκριμένα ποσοστά μέγιστου εισοδήματος (Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία), εισάγοντας ανώτατα όρια στην αξία κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο (Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) και ελάχιστες προδιαγραφές χώρου και άνεσης".

Δειτε Επισης

Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Επαναπροκηρύσσεται τον Ιανουάριο το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους έως 41 ετών
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Νέο γραφείο πωλήσεων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στη Λεμεσό
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Το μέτρο-εργαλείο που πρέπει να εισαχθεί για αύξηση των οικιστικών μονάδων στην αγορά
Triangle: Επαναπροσδιορίζοντας το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στη Λεμεσό
MHV: Τέταρτο τρίμηνο του 2025 το ξενοδοχείο «The Landmark Νicosia»-Πότε παραδίδονται οι δύο πύργοι
Έναρξη εργασιών για τα οικιστικά έργα «RIA COURT 67 & 68» στη Λάρνακα