Σε επίπεδα πριν από την πανδημία υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία

Σημαντική μείωση σημείωσε το 2021 η ανεργία στην Ισπανία, υποχωρώντας σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε ποσοστό που δεν βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της Ισπανίας.

Το τελευταίο ποσοστό ανεργίας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19. Περίπου 3,19 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2019, ή το 13,8% του εργατικού δυναμικού.

Το ποσοστό μειώθηκε στο 13,3% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, από 16,13% ένα χρόνο νωρίτερα, με συνολικά 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Στο τέλος του 2020, ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.

Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα ως μερικώς άνεργοι στο πλαίσιο ενός σχεδίου το οποίο εφαρμόστηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τον περασμένο μήνα, 102.000 άτομα εξακολουθούσαν να είναι εγγεγραμμένα στο σχέδιο, ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ανάκαμψη που καταγράφει η ισπανική αγορά εργασίας μετά την πανδημία», δήλωσε η Υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο στο δημόσιο ραδιόφωνο «RNE».

«Το ποσοστό ανεργίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008», έγραψε στο Twitter ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση εκείνης της χρονιάς.

Το INE ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, με τον εξαρτώμενο από τον τουρισμό τομέα υπηρεσιών της Ισπανίας να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ισχυρός στις θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed