Καυτή πατάτα για το κράτος οι εκκρεμούσες αιτήσεις για διαβατήρια
06:30 - 28 Ιουλίου 2021
Την καυτή πατάτα των εκκρεμουσών αιτήσεων για παραχώρηση υπηκοότητας (σ.σ. επενδυτικών διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας) σε ξένους επενδυτές, καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Εσωτερικών, υπό το άγρυπνο μάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ώρα που αναφύονται καίρια ερωτήματα αναφορικά με την… τύχη των συγκεκριμένων αιτήσεων.
Ως γνωστό, με την απόφαση για κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος(ΚΕΠ) τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ανακοινωθεί πως στο διάστημα που θα ακολουθούσε θα συνεχιζόταν η εξέταση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί πριν από τον τερματισμό του Προγράμματος. Επρόκειτο, όπως είχε αναφέρει στις 16 Νοεμβρίου 2020 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής (σ.σ. κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του), για 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους, από τις οποίες το 2021 αναμενόταν να εισρεύσει συνολικά πόσο ύψους €71 εκατ.
Το περασμένο Ιούνιο ωστόσο, και συγκεκριμένα στις εννέα του μήνα, η Κομισιόν γνωστοποίησε την απόφασή της να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου (σ.σ. και της Μάλτας), τονίζοντας πως η χώρα μας, ενώ έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν.
Διαβάστε ακόμη:
Α. Σάντης: Τα τρία μεγάλα έργα που έρχονται ν' αλλάξουν την ανατολική Λάρνακα
Πέντε νέοι all-day προορισμοί σε όλη την Κύπρο που εντυπωσιάζουν
Η Κομισιόν, ανακοίνωνε συναφώς την απόφασή της να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη, θεωρώντας πως οι ανησυχίες που διατυπώνονταν στην προειδοποιητική επιστολή που είχε αποστείλει τον Οκτώβριο του 2020, δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κ.Δ. Ταυτόχρονα, η Κύπρος-όπως και η Μάλτα- καλούνταν εντός δύο μηνών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής, με την Κομισιόν-στην περίπτωση της Κύπρου- να μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική.
Τοποθετούμενο τότε επί της απόφασης της Κομισιόν, το υπουργείο Εσωτερικών υποδείκνυε πως μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωνε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντούσε εντός της δίμηνης προθεσμίας που δόθηκε.
Όπως συναφώς πληροφορείται το InbusinessNews, η Νομική Υπηρεσία έχει όντως απαντήσει στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται από πλευράς Κύπρου η απάντηση της Κομισιόν, κατά πόσο την κρίνει ως ικανοποιητική ή όχι.
Εν αναμονή της νέας τοποθέτησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το όλο ζήτημα-δηλαδή των εκκρεμουσών αιτήσεων (σ.σ. ο αριθμός των οποίων σήμερα είναι προφανώς μικρότερος αφού η εξέτασή τους έτρεχε στο μεσοδιάστημα)-, παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος και τείνει να εξελιχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο για το κράτος.
Και αυτό, αφού δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δημοσίως δεν δίνονται απαντήσεις και δεν ξεκαθαρίζεται τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα εν δυνάμει επενδυτών, οι οποίοι ενδεχομένως είχαν προχωρήσει σε προπληρωμές ακινήτων και τελικά οι αιτήσεις τους δεν εξετάστηκαν ή δεν πρόκειται να εξεταστούν ή ακόμα και απορρίφθηκαν. Μείζον ερώτημα επί τούτου, αποτελεί το πώς νομικά το κράτος δύναται να διασφαλίσει τους εν λόγω επίδοξους επενδυτές χωρίς να τους αφήνει εκτεθειμένους ως απόρροια της κατάργησης του ΚΕΠ, αλλά και ένεκα μιας πιθανής μη εξέτασης καν, των αιτήσεων τους. Ερώτημα ακόμη αποτελεί το πώς θα διαχειριστεί το κράτος πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργήθηκαν λόγω της απόρριψης αιτήσεων για τις οποίες είχαν επίσης γίνει προπληρωμές για ακίνητα.
Επί του παρόντος, τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς με τους οποίους επικοινώνησε το InbusinessNews, τηρούν σιγή ιχθύος επί του θέματος και δεν επιθυμούν προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, επικαλούμενοι την εν εξελίξει διαδικασία.
Σε client accounts
Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση που ετοίμασε και παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα, η Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις εντοπίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι επενδυτές προχωρούσαν με έμβασμα χρημάτων σε λογαριασμούς των παρόχων υπηρεσιών (π.χ. του δικηγορικού γραφείου που τους εκπροσωπούσε ή άλλων παρόχων)- (σ.σ. client accounts), αντί να προχωρήσουν με έμβασμα χρημάτων, είτε στις εταιρείες που τους ανήκαν, οι οποίες θα προχωρούσαν και στις σχετικές επενδύσεις ή την αγορά μόνιμης κατοικίας, ή στον ίδιο τον πωλητή της επένδυσης ή της κατοικίας.
Από την Ερευνητική εντοπίζεται να είχαν προωθηθεί αιτήσεις για πολιτογράφηση επενδυτών από δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικά γραφεία, εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, εταιρείες ανάπτυξης γης ή ακόμη και από εταιρείες που δηλώνουν ''consultants''/''σύμβουλοι''.