Τα μηνύματα που έστελνε ο Ρένος Ανδρέου λίγο μετά το κούρεμα του 2013
11:57 - 21 Ιουλίου 2021
Δουλευταράς εκ φύσεως του, όπως και καθ’ όλα ρεαλιστής αλλά και αισιόδοξος, ο τότε οικονομικός διευθυντής McDonald's Cyprus Ρένος Ανδρέου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, έστελνε μέσω του περιοδικού IN Business τα δικά του μηνύματα λίγο μετά το κούρεμα του 2013 και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο:
Διαβάστε εδώ:
Απέραντη θλίψη… Έφυγε από τη ζωή ο Ρένος Ανδρέου
Ρένος Ανδρέου: Ένας επιχειρηματίας με όλα τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη
Ρένος Ανδρέου: Τότε είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της η οικονομία και σε μας
«Μπορεί κάποιος απαισιόδοξος να ισχυριστεί ότι όλα τέλειωσαν για την οικονομία της Κύπρου μετά τα τραγικά- για την οικονομία του τόπου μας γεγονότα-του περασμένου Μαρτίου.
Όλοι όσοι κατηγορούν την Τρόικα κάνουν λάθος. Το πρόβλημα προήρθε 100% εξαιτίας του τρόπου που λειτουργούσαν όλες οι κυβερνήσεις, της ατιμωρησίας όλων των καταχραστών της εξουσίας και φυσικά του τρόπου ζωής όλων μας που ζούσαμε σαν πλούσιοι, ενώ στη ουσία τα λεφτά ήταν… δανεικά.
Τώρα, μετά την τεραστίων διαστάσεων ζημιά που έχουμε όλοι πάθει, θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να ριχτούμε στη δουλειά. Ως λαός το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν!
Η Κυβέρνηση, αφού τιμωρήσει παραδειγματικά όλους όσους καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα και τα χρήματα των καταθετών, θα πρέπει να βρει τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας.
Η ατμομηχανή της Οικονομίας μας είναι γνωστό πως είναι ο Τουρισμός. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν με διευκολύνσεις προς τον ξενοδοχειακό τομέα, και όχι επιβολή χαρατσιού στην ακίνητή τους περιουσία.
Θα πρέπει άμεσα να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια για να αναπνεύσει επιτέλους ο επιχειρηματίας, τα νοικοκυριά, τα νεαρά ζευγάρια, η οικονομία γενικότερα. Μέρος του προβλήματος ήταν και τα ψηλά καταθετικά επιτόκια και ο τρόπος που τα χειρίστηκαν οι τραπεζίτες. Θα πρέπει άμεσα να δοθούν άδειες για καζίνα σε όλες τις πόλεις, αφού φυσικά ρυθμιστεί νομοθετικά, το ποιος δικαιούται να εισέρχεται σε αυτά.
Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι απασχόλησης των μονίμων ανέργων και αυτών που θα απολυθούν σύντομα από τις Τράπεζες και τους ημικρατικούς οργανισμούς.
Θα πρέπει οι Συντεχνίες να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συναινέσουν στις μειώσεις μισθών, προπαντός των υψηλόμισθων κρατικών λειτουργών (για να είμαστε δίκαιοι έχουν δείξει μέχρι τώρα πολύ υπεύθυνη στάση).
Θα πρέπει να επισπευτούν όσο γίνεται οι συμφωνίες για τον Τερματικό που θα φέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στο τόπο μας. Τέλος, όλοι εμείς, ο κυπριακός λαός, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με βάση τις δυνατότητές μας. Παρήρθε ο καιρός που χρεωνόμαστε για να πάμε διακοπές, για να αγοράσουμε πολυτελή αυτοκίνητα, δεύτερη εξοχική κατοικία και ακριβές μάρκες ρούχων. Θα πρέπει όλοι να ζούμε με βάση το μισθό και τις πραγματικές μας ανάγκες».