Κρασί made in China: Το Μπορντό απέκτησε αντίπαλο

Η διάσημη γαλλική πόλη Μπορντό παρήγαγε πέρυσι 522 εκατομμύρια φιάλες αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά η Κίνα έχει φιλόδοξα σχέδια

Η Κίνα σχεδιάζει να μετατρέψει την κύρια αμπελουργική περιοχή της, τη Νινγκσιά, στο μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο φιλοδοξόντας να ξεπεράσει ακόμα και το διάσημο Μπορντό της Γαλλίας.

Σύμφωνα με σχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση της χώρας στα τέλη Μαΐου, μέχρι το 2035, η περιοχή Helan Mountains της Νινγκσιά αναμένεται να παράγει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού σε ετήσια βάση. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε κέρδη που θα αγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια γουάν περίπου δηλαδή 3,12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Νινγκσιά είναι μία μόνο από τις πολλές αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται στην Κίνα, αλλά αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι το γεγονός πως σε αυτή την περιοχή ευδοκιμεί μια συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών – η ίδια ποικιλία που εντοπίζεται και στο Μπορντό της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο πέρσι, η γαλλική πόλη παρήγαγε 522 εκατομμύρια φιάλες αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,16 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με το CNBC.

«Εάν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί από την κινεζική πλευρά, τότε η περιοχή θα εξελιχθεί σε έναν διεθνώς σημαντικό παραγωγό κρασιού, με παραγωγή που αντιστοιχεί ακόμη και σε αυτή του Μπορντό», δήλωσε ο Sui Pengfei, διευθυντής διεθνούς συνεργασίας στο υπουργείο γεωργίας της Κίνας .

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εξαγωγές κρασιού στην κινεζική περιοχή αυξήθηκαν κατά 46,4% και διαμορφώθηκαν έτσι στα 2,65 εκατομμύρια γουάν (περίπου 414.100 $). Σήμερα, η Κίνα βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. Ακόμη, είναι η δέκατη χώρα στην παραγωγή σε λίτρα, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

Η έντονη επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της Νινγκσία έρχεται σε μία εποχή όπου οι σχέσεις της Κίνας με την Αυστραλία επιδεινώνονται. Η χώρα ήταν η μεγαλύτερη εισαγωγέας κρασιού από την Κίνα το 2020, ελαφρώς υψηλότερη από τη Γαλλία, αλλά οι κινεζικοί δασμοί που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο έχουν ουσιαστικά «παγώσει» το διμερές εμπόριο.

Ενώ οι Αυστραλοί παραγωγοί έχουν βρει νέους αγοραστές όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ ακόμη και στη Νοτιοανατολική Ασία, πιθανότατα θα χρειαστούν τρία ή τέσσερα χρόνια για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τη σχέση τους με την Κίνα δηλώνουν οι ειδικοί. Σε διεθνές επίπεδο, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν «πολύ δρόμο» ακόμη μπροστά τους προτού γίνουν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς κρασιού παγκοσμίως, προσθέτουν.

Πηγή: NewMoney.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών