Για ποιους λόγους παραιτούνται οι Κύπριοι εργαζόμενοι

Το τοξικό κλίμα στον χώρο εργασίας είναι ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε παραίτηση τους Κύπριους εργαζόμενους, καθώς όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε από χρήστες της ιστοσελίδας ergodotisi.com, η μισθοδοσία έρχεται δεύτερη όσον αφορά τους κυριότερους παράγοντες που απασχολούν τους Κύπριους για την εργοδότησή τους. 

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο ετοιμάστηκε με αφορμή την πανδημία και απαντήθηκε από 134 άτομα, το τοξικό κλίμα είναι η πρώτη επιλογή, με 75%, ο χαμηλός μισθός η δεύτερη, με 59% και η απουσία ευκαιριών ανέλιξης η τρίτη, με 39%. Με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν οι απαντήσεις «βαρετή και επαναλαμβανόμενη δουλειά» και «ο/η μάνατζερ μου». Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να παραθέσουν τους τρεις κυριότερους λόγους που θα τους οδηγούσαν σε παραίτηση.

Παράλληλα, ένα 26% των ερωτηθέντων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με τη δουλειά του αυτή τη στιγμή, ένα άλλο 26% είναι «κάπως ευχαριστημένο» και ένα 24% είναι αρκετά ευχαριστημένο. Το 18% δηλώνει «λίγο» ευχαριστημένο και μόλις το 6% «πάρα πολύ».

Νέα δουλειά και επιλογή εργοδότη

Ένας καλύτερος μισθός (81%), οι ευκαιρίες ανέλιξης (62%) και το «Δεν είμαι ευχαριστημένος/η με τον εργοδότη μου» (40%) είναι οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για να ωθήσουν κάποιον να αλλάξει δουλειά.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τον νέο τους εργοδότη οι ερωτηθέντες, αυτά είναι το πακέτο απολαβών (86%), η ασφάλεια εργασίας (63%) και η εταιρική κουλτούρα (51%).

Στην κορυφή της προτίμησης των εργασιακών ωφελημάτων βρίσκεται ο 13ος μισθός (90%), τα bonus επίτευξης στόχων (81%) και η ασφάλεια υγείας (69%).    

Χαμηλές απολαβές και απουσία εργασιακών ωφελημάτων ίσον απόρριψη

Ένα χαμηλό πακέτο απολαβών (76%) και η απουσία εργασιακών ωφελημάτων (68%) είναι οι κυριότεροι λόγοι απόρριψης μιας προσφοράς για εργασία, με την απουσία ευκαιριών ανέλιξης (42%) να ακολουθεί, με μικρότερο ποσοστό.

Παράλληλα, τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια δουλειά, σύμφωνα με τις απαντήσεις, είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις (37%), ο μισθός (27%) και η σχέση με τους συναδέλφους (14%).

Πόσο επηρέασε η πανδημία  

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής, είναι ευδιάκριτες και στον εργασιακό τομέα με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η πανδημία επηρέασε κατά πολύ (20%) ή πάρα πολύ (22%) την προθυμία του να αλλάξει δουλειά. Αντίθετα, το 28% επηρεάστηκε «λίγο» και το 30% «καθόλου».

Τέλος, μόλις το 17% προτιμά την πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεντεύξεων για σκοπούς πρόσληψης.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα