Αμετάβλητο στο 0% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα για τράπεζες και ΚΕΠΕΥ

Στο 0% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για τα αδειδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΫ) για την περίοδο 1 Ιουλίου 2021 – 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η απόφαση για διατήρηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος (countercyclical capital buffer – CcyB) λήφθηκε ακολουθώντας τη μεθοδολογία που περιγράφεται στη μακροπροληπτική πολιτική της ΚΤΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΚ, βάσει των χρονοσειρών, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap), χρησιμοποιώντας τον ευρύ ορισμό πίστωσης ανέρχεται στο -59,5, ενώ η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο (τραπεζικό) ορισμό πίστωσης είναι -61,3.

«Δεδομένου ότι η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του είναι μικρότερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων και λαμβάνοντας υπόψη τους επιπρόσθετους δείκτες, που αξιολόγησε η ΚΤΚ, ο οδηγός αποθέματος είναι 0% και το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας καθορίστηκε στο 0%», σημειώνει η ΚΤΚ.

Αναφέρεται επίσης ότι πέραν της απόκλισης του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap), η ΚΤΚ λαμβάνει υπόψη μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών κατά την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων, που σχετίζονται με περιόδους πιστωτικής επέκτασης. 

Οι επιπρόσθετοι δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤΚ, αφορούν το χρέος του ιδιωτικού μη χρηματοοικονομικού τομέα, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, την αγορά ακινήτων, την πραγματική οικονομία και τις εξωτερικές ανισορροπίες, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί η ΚΤΚ το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος διατηρείται στο 0% από το 1ο τρίμηνο του 2016.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Ρυθμίζονται νομοθετικά οι Εταιρείες Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων-Πάει Ολομέλεια το νομοσχέδιο
Τράπεζα Κύπρου: Στις 12 Μαΐου τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
Cyfield: Ποιότητα κατασκευής και σίγουρος τίτλος ιδιοκτησίας-Έκδοση τίτλων για τρία ακόμα έργα
FIBA Eurobasket 2025: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες της A&A Apostolides στο «Σπύρος Κυπριανού»
Βιλερουά ντε Γκαλό: Περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη παρά την αβεβαιότητα λόγω... Τραμπ
Η εξαγορά της Δωδώνης από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και τα νέα δεδομένα που φέρνει στην κυπριακή αγορά
Ελληνική Τράπεζα: Στις 8 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ακόμα κι αν ο Τραμπ υποχωρήσει με τους δασμούς
IN Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει η «κάλπη»-Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η ψηφοφορία