Κ. Φανουρίου: Οι 5 τεχνολογίες για μετάβαση προς την «Υγεία Βάσει Αξίας»
18:45 - 25 Ιουνίου 2021

Η παροχή βέλτιστης υγείας απαιτεί τεχνολογία για τη δημιουργία πληροφοριών, την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τη βελτίωση του αποτελέσματος για τον ασθενή ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φανουρίου, Ανώτερος Αρχιτέκτονας και Σύμβουλος Πληροφορικής της ΙΒΜ Κύπρου.
Μιλώντας ενώπιον του 2ου Συνεδρίου Επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας, ο κ. Φανουρίου υπογράμμισε πως η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ένα οικοσύστημα το οποίο θα μας βοηθήσει να βάλουμε στο επίκεντρο τον ασθενή, όπως επίσης και τη μετάβαση στην Υγεία βάσει αξίας. Η «Υγεία Βάσει Αξίας», είπε, είναι περισσότερο από την εξίσωση Ποιότητας / Κόστους και εστιάζεται στους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, βοηθώντας έτσι τους επαγγελματίες υγείας να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Για να επιτευχθεί η μέγιστη αξία απαιτείται συλλογή, συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη:
Ιάκωβος Γαλανός: Πού υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας
Α. Παπαδόπουλος: Χρηματοδοτούμε βιώσιμες επενδύσεις που προσθέτουν αξία
Ο κ. Φανουρίου αναφέρθηκε στις πέντε τεχνολογίες για μετάβαση προς την υγεία βάσει αξίας.
1. Cloud - Η υβριδική υιοθέτηση υπολογιστικού νέφους μπορεί να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία και στις βιοεπιστήμες. Η υιοθέτηση αρχιτεκτονικής υπολογιστικού νέφους προσφέρει την ευελιξία και τη δυνατότητα κλιμάκωσης για την εκτέλεση και διαχείριση μιας σειράς αναλυτικών ικανοτήτων που υποστηρίζουν εφαρμογές τρέχουσας και επόμενης γενιάς, όλα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μια πλατφόρμα ανάλυσης που βασίζεται σε σύννεφο θα μπορούσε να μοιράζεται δεδομένα για να βοηθήσει δυνητικά τους γιατρούς, τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους νοσηλευτές να λάβουν σωστές και αποτελεσματικές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών.
2. Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) - Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης διαμορφώνουν τον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης. Ενδεικτικά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί:
Στην υγειονομική περίθαλψη (εντοπισμός προτύπων σε ομάδες ασθενών για τη δημιουργία μοντέλων εξέλιξης μιας συγκεκριμένης ασθένειας και την ανάλυση γενετικών πληροφοριών για αποτελεσματικότερη θεραπεία).
Στο σχεδιασμό και ανάπτυξη κλινικών δοκιμών (μια χρονοβόρα και μη αυτοματοποιημένη διαδικασία). Βελτιστοποίηση της ροής εργασιών της κλινικής δοκιμής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των δαπανών, στη μείωση του κόστους και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Τεράστιο όγκο δεδομένων, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα για να ληφθεί η σωστή απόφαση για τον ασθενή.
3. Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) – Συσκευές συνδεδεμένες με πλατφόρμες σύννεφου οι οποίες συλλέγουν, αναλύουν και αποθηκεύουν δεδομένα. Το μειωμένο κόστος των αισθητήρων και η ανάπτυξη ασφαλών πλατφορμών που βασίζονται σε σύννεφο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης. Με τη συγκατάθεση του ασθενούς η παρακολούθηση και μέτρηση της υγείας του έξω από το γραφείο του γιατρού, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε να δώσει νέα δεδομένα και πληροφορίες για τον ασθενή.
4. Blockchain - Τα δεδομένα που προστίθενται σε ένα blockchain μπορούν να κοινοποιούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ελεγχόμενα σε μια ομάδα ατόμων ή/και ιδρύματα. Κάθε συμβάν ή συναλλαγή είναι χρονικά σφραγισμένη και γίνεται μέρος της αμετάβλητης εγγραφής(είτε πρόκειται για φάρμακο είτε για αρχείο ασθενούς). Η διαφάνεια του blockchain επιτρέπει την ασφαλή και κοινόχρηστη εγγραφή των δεδομένων, και γίνεται η μοναδική πηγή αλήθειας για το ιστορικό του ασθενούς, που ενσωματώνεται στο ψηφιακό αρχείο του, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή το σύστημα υγείας. Το blockchain παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, απαραίτητα για τη δημιουργία πληροφοριών, τόσο από το IoT όσο και από το AI.. Ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα υγείας απαραίτητα για τη δημιουργία πληροφοριών, τόσο από το IoΤ όσο και από το ΑΙ.
5. Quantum (Κβαντική Πληροφορική) – Η χρήση κβαντικών υπολογιστών σε συνεργασία με κλασικούς υπολογιστές είναι πιθανό να αποφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, στα οποία η κλασική πληροφορική από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει.
Η κβαντική πληροφορική θα μπορούσε να βοηθήσει στην:
Διαγνωστική βοήθεια: Έγκαιρη, ακριβής και αποτελεσματική διάγνωση ασθενών.
Στοχευμένη Ιατρική: Εξατομικευμένες παρεμβάσεις / θεραπείες για υγιή πληθυσμό.
Τιμολόγηση: Βελτιστοποίηση στα ασφάλιστρα και τις τιμές.