Επικεφαλής Επιστήμονας: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του δείκτη καινοτομίας της ΕΕ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κύπρου για την έρευνα και την καινοτομία, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού δείκτη καινοτομίας της ΕΕ για το 2021 (European Innovation Scoreboard 2021), που κατατάσσει την Κύπρο δεύτερη χώρα με την καλύτερη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, με βάση την έκθεση, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 5 χώρες που κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους με ποσοστό που ξεπερνά το 25%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, που είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις της χώρας για το 2021, τονίζοντας πως «καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από την Κυβέρνηση και τους φορείς του οικοσυστήματος Ε&Κ για ανάδειξη της προόδου της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα και αύξηση της επένδυσης στην καινοτομία με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο «θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυξημένο ρυθμό και ζήλο για να επιτύχουμε ακόμη πιο μεγάλα άλματα καινοτομίας», τόνισε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο δείκτες όπου η Κύπρος έχει εξασφαλίσει την υψηλότερη βαθμολογία στις επιδόσεις της αφορούν στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και στη συνεργασία μεταξύ καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Επιπλέον, σύμφωνα με το EIS 2021, η σημαντική βελτίωση της απόδοσης της Κύπρου μεταξύ 2019 και 2021, οφείλεται μεταξύ άλλων στις αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων υψηλού ρίσκου.

Παράλληλα, για πρώτη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει δείκτες για περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της πολιτικής της για Πράσινη Μετάβαση, με την Κύπρο να παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος τόνισε, τέλος ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας ειδικά στο τομέα της πράσινης μετάβασης καθώς και της καινοτομίας ευρύτερα έτσι ώστε η χώρα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα