Powered by

Τα προβλήματα… βουνό και οι «ήρωες» ξενοδόχοι των ορεινών

Οι ξένοι τουρίστες αποτελούν μόλις το 10% του συνόλου της πληρότητας των ξενοδοχείων στα ορεινά θέρετρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τονίζει πως αν προσελκυσθούν επενδυτές και αναβαθμιστεί το προϊόν τόσο που να γίνει συγκρίσιμο με τα παράλια, τότε θα αλλάξει η γενικότερη εικόνα τους.

Ο κ. Μαντάλας, μίλησε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business, που είναι εξ' ολοκλήρου αφιερωμένο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, και δη στα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TASPHO

Επί των επάλξεων

Η Επαρχιακή Επιτροπή Ορεινών Θερέτρων συντονίζει και ενημερώνει τα 19 μέλη της για ενέργειες που γίνονται για το καλό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής μας και ομολογουμένως, όλοι μας ονομάζουν ήρωες που παραμένουμε επί των επάλξεων και διατηρούμε σε λειτουργία τις μονάδες μας. Τα προβλήματα στα ορεινά μας θέρετρα είναι διαχρονικά.

Διαβάστε ακόμα: 

Νέα προσπάθεια πώλησης ξενοδοχείου στον Πρωταρά 

Μοντέρνα σπίτια κάτω των €260.000, ιδανικά για πρώτη κατοικία

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια διαφημίζαμε την Κύπρο μας στο εξωτερικό μόνο για τις παραλίες της και τον ήλιο, ενώ τα ξενοδοχεία μας αφήνονταν σε δεύτερη μοίρα, ξεχνώντας ότι ο τουρισμός ξεκίνησε από τα ορεινά θέρετρα. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι: Εποχικότητα, μη εξεύρεση καταρτισμένου προσωπικού, μεγάλο κόστος ενέργειας - ρεύμα, γκάζι, πετρέλαιο, πέλετ-, υψηλή φορολογία από τις τοπικές Αρχές, υψηλός συντελεστής ΦΠΑ - από 9% θα πρέπει να γίνει 5%- και μη κρατική ενίσχυση για ανακαινίσεις.

Έργα υποδομής

Είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής από το κράτος, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός στα ορεινά θέρετρα: Δρόμοι, πάρκινγκ, αίθουσες συνεδριάσεων, υπαίθρια θέατρα, θεματικά πάρκα και δημόσιες πισίνες είναι μερικά από αυτά. Με απογοήτευση αναφέρω ότι η στήριξη της Κυβέρνησης απευθύνεται κυρίως προς τον αγροτουρισμό, που με εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων, αρκετά καταλύματα είναι μη αδειούχα και ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες ξενοδοχειακές μονάδες.

Επί των πιο πάνω προβλημάτων γίνονται διαρκείς προσπάθειες από την Επαρχιακή μας Επιτροπή προς όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες για επίλυση και προώθησή τους.

Ξένοι τουρίστες

Το ποσοστό των τουριστικών πρακτόρων ή και ξένων που επιλέγουν για διαμονή τα ορεινά θέρετρα, σε σχέση με τα παράλια, αγγίζει μόνο το 2% του συνόλου των ξένων επισκεπτών. Τώρα, σε σχέση με τους Κύπριους επισκέπτες, οι ξένοι τουρίστες αποτελούν, περίπου, το 10% του συνόλου της πληρότητάς μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαβιβάσω τις ευχαριστίες μας στους συμπατριώτες μας, που μας τιμούν σχεδόν ολόχρονα, ειδικά Παρασκευή με Κυριακή, καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα από αυτούς, τα ορεινά θέρετρα επισκέπτονται περισσότερο Άγγλοι, Γερμανοί, Ισραηλινοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Ρώσοι.

Στοχευμένες καμπάνιες

Σήμερα, η προώθηση των μονάδων μας γίνεται από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Τροόδους, το Υφυπουργείο Τουρισμού και από τον καθένα μας ξεχωριστά με στοχευμένες καμπάνιες. Θεωρώ ότι πέραν των Ευρωπαϊκών Χωρών θα πρέπει το Υφυπουργείο Τουρισμού να στοχεύσει και στις Αραβικές Χώρες, που βρίσκονται πολύ κοντά μας και δεν έχουν το πράσινο και τη δροσιά που διαθέτει το Τρόοδος. Εξάλλου, η Κύπρος αποτελεί την πιο κοντινή τους ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, στα ορεινά θέρετρα υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως, θρησκευτικός, ποδηλατικός, οικοτουρισμός, γαστρονομικός, οινολογικός και περιηγητικός.

Εγχώριος τουρισμός

Διαχρονικά, ο εγχώριος τουρισμός ήταν εκείνος που στήριζε τα ορεινά μας θέρετρα. Η πανδημία μας προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές, γιατί απωλέσαμε την αγορά των μαθητών, τα τριήμερα στα χιόνια και το Πάσχα. Ευτυχώς, από τις 10 Μαΐου όλα τα ξενοδοχεία παγκύπρια υποδέχονται εκ νέου τους συμπατριώτες μας, αλλά για εμάς στα ορεινά οι επισκέψεις θα αρχίσουν, κυρίως, από τον Ιούλιο. Όπως είναι γνωστό, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν, οι περισσότεροι προτιμούν τα παράλια. Όμως, με τα πακέτα και τις προσφορές μας, ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες.

Προσέλκυση επενδύσεων

Ο τουρισμός της Κύπρου ξεκίνησε από τα ορεινά θέρετρα τη δεκαετία του 1920, κατά την οποία δημιουργήθηκαν αρκετές μικρές μονάδες και λίγες μεγάλες. Στα θέρετρα μας έκαναν τις διακοπές τους βασιλείς, ποιητές και οι τότε εύποροι Κύπριοι. Οι περιοχές που ήκμαζαν ήταν οι Πλάτρες, η Κακοπετριά, ο Πεδουλάς, ο Καλοπαναγιώτης και πιο μετά ο Αγρός. Μέχρι το 1980, περίπου, η πελατεία των ορεινών θερέτρων ήταν η αφρόκρεμα της Κύπρου.

Όταν αναπτύχθηκαν τουριστικά οι παραλιακές πόλεις, η εκάστοτε Κυβέρνηση επένδυε εκεί σε περισσότερα έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, οι συνήθειες των Κυπρίων άλλαζαν, αφού προτιμούσαν τη θάλασσα, ενώ η δημιουργία εξοχικών κατοικιών σ’ εκείνες τις περιοχές προσέλκυσε περισσότερους συμπατριώτες μας.Ενόψει τούτου, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, εκπόνησε το σχέδιο των επιχορηγημένων αδειών για να κρατήσει σε ζωή τα ορεινά θέρετρα και είναι αυτό που ουσιαστικά μας κρατά ακόμη σε λειτουργία.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για την έμπρακτη συμπαράστασή της προς τα ορεινά θέρετρα, με τα συνεχόμενα σχέδια που μας παραχωρεί, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά το κράτος. Καταλήγοντας, πιστεύω ότι αν προσελκυσθούν επενδυτές στα ορεινά θέρετρα και αναβαθμιστεί το προϊόν μας και γίνει συγκρίσιμο με τα παράλια, τότε θα αλλάξει η γενικότερη εικόνα μας.

Υπό ανακαίνιση

Οι ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά μας θέρετρα χρειάζονται ανακαινίσεις. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος σιγά-σιγά έχουν ξεκινήσει. Οι μικρότερες, που είναι και οι περισσότερες και στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις, για να αναβαθμιστούν χρειάζονται κρατική ή ευρωπαϊκή χορηγία. Το Υφυπουργείο Τουρισμού καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο για τα ξενοδοχεία των ορεινών θερέτρων, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας μας. Να σημειώσουμε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Κυβέρνηση εξήγγειλε την υλοποίηση έργων υποδομής στα ορεινά θέρετρα. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί πρώτα το τουριστικό προϊόν για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε ισάξια τις παραλιακές μας περιοχές.

Who is who

Ο Ανδρέας Μαντάλας σπούδασε στη Γαλλία διεύθυνση ξενοδοχείων. Εργάστηκε στα ξενοδοχεία Amathus Limassol, Churchill Limassol, Lyktos Beach στην Κρήτη, Residence Yiorki στη Λευκωσία, Leptos Panorama στα Χανιά και τα τελευταία χρόνια διευθύνει το ξενοδοχείο Εκάλη στην Κακοπετριά, που είναι οικογενειακή επιχείρηση.

Δειτε Επισης

Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Προσφορές από την Wizz Air για την εορταστική περίοδο-Οικονομικά ταξίδια με ποικιλία προορισμών
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Εικονικές περιηγήσεις σημείων αναφοράς με τρεις καινοτόμες εφαρμογές
Συνεχίζει στην προεδρία της ΕΤΑΠ Λάρνακας ο Ντίνος Λευκαρίτης-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Έκανε check in στο «Ρόδον» o ξένος επενδυτής…Είσοδος Balram Chainrai στο ξενοδοχείο με 2,67%
Επισφραγίζεται το deal Κυβέρνησης και Hermes για τα αεροδρόμια-Υπογράφεται η συμφωνία
Καφές: Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μπροστά σε νέες προκλήσεις και σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Αλέξης Βαφεάδης: Μια από τις πιο σημαντικές που έχει το κράτος η σύμβαση με την Hermes-Η σημασία της συμφωνίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε