Οι χαμηλές πληρότητες ίσως κλείσουν ξενοδοχεία
07:55 - 18 Ιουνίου 2021
Μεγάλος αριθμός ξενοδόχων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, προβληματίζονται στο κατά πόσο θα αφήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους, ενώ στη Λάρνακα υπό τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά αφού οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν βελτιώνονται. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για την Πάφο κάνουν λόγο για λιγότερο του 15% των κρατήσεων σε όλο το μήνα Ιούνιο στην καλύτερη περίπτωση.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τα ξενοδοχεία άρχισαν να ανοίγουν από τις 4 Απριλίου. Πρόκειται για μικρό αριθμό ξενοδοχείων ανέφερε ο κ. Τάκκας, τα οποία δούλευαν με Ρώσους οι οποίοι στην συνέχεια περιμέναμε, είπε, να αυξηθούν. Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν αλλά την ίδια στιγμή παρέμειναν σε χαμηλούς αριθμούς ανέφερε.
Κατά τον μήνα Μάιο και άλλα ξενοδοχεία άνοιξαν και είχαν προετοιμαστεί για να υποδεχθούν κόσμο από Αγγλία, από Σκανδιναβικές χώρες και φυσικά Ρωσία αλλά δυστυχώς οι αριθμοί τουριστών από Ρωσία παρέμειναν χαμηλά και δεν είδαμε να καταγράφεται εντός Μαΐου κάποια κίνηση από τις άλλες αγορές ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου.
Κατά τον μήνα Ιούνιο άνοιξαν ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία είπε, αφού όλοι πιστεύαμε ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση με την Ρωσική αγορά και παράλληλα θα άνοιγαν οι άλλες δυο αγορές. Δυστυχώς σήμερα μέσα Ιουνίου ανέφερε ο κ. Τάκκας, τα πράγματα παραμένουν να είναι εξαιρετικά δύσκολα σε σημείο που μεγάλος αριθμός ξενοδόχων προβληματίζονται στο κατά πόσο θα αφήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους ή μετά το τριήμερο του κατακλυσμού να τα κλείσουν λόγω του ότι δεν βλέπουν να βελτιώνεται η κατάσταση.
Πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη είπε ο κ. Τάκκας, θα θεωρηθεί και το κατά πόσο θα συνεχίσει το Υπουργείο Εργασίας την επιχορήγηση του προσωπικού. Δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του προσωπικού από το Υπουργείο που ολοκληρώνεται τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε σημαντικό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή τα οποία θα κλείσουν.
Το τριήμερο του Κατακλυσμού υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από Κύπριους είπε ο κ. Τάκκας αλλά αντιλαμβανόμαστε, όπως είπε, ότι μιλάμε για διήμερα, μονοήμερα και μάξιμουμ τριήμερα. Καλοδεχούμενα μεν αλλά δεν μπορούν να συντηρήσουν την βιομηχανία στην περιοχή είπε.
Για τον μήνα Ιούλιο ανέφερε ο Δώρος Τάκκας, δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας αφού οι κρατήσεις που δεχόμαστε από Ρώσους είναι της τελευταίας στιγμής είπε, και είναι γνωστό σε όλους πως μέχρι τις 19 Ιουλίου τουλάχιστον υπάρχει απαγορευτικό από την Αγγλία, το Ηνωμένο Βασίλειο για εξερχόμενο τουρισμό και μέσα σε αυτούς είναι και η Κύπρος.
Συνεπώς τα πράγματα είπε ο κ. Τάκκας είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα. Ανέφερε πως είναι ζημιογόνα η όλη κατάσταση και αν δεν έχουμε δραματικές αλλαγές το επόμενο διάστημα δηλαδή αύξηση των Ρώσων τουριστών, αφού πρώτα προηγηθεί η απελευθέρωση των απευθείας πτήσεων και μια ημερομηνία που να μπορεί να προγραμματιστεί η τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι η χρονιά θα εξελιχθεί σε πάρα μα πάρα πολύ άσχημη ή ας το πούμε διαφορετικά όχι σε αυτό που όλοι περιμέναμε ανέφερε.
Το 95% των ξενοδοχείων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχουν ανοίξει ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχεία προγραμμάτιζαν να ανοίξουν εντός των επόμενων ημερών είπε.
Αν είναι κάτι που πρέπει να πούμε ανέφερε ο Δώρος Τάκκας, είναι ότι στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες ξενοδοχείων. Είναι τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται ως επί το πλείστον με την αγγλική αγορά και την σκανδιναβική και οι υπόλοιποι που συνεργάζονται με την ρωσική αγορά.
Αυτοί που συνεργάζονται με την ρωσική αγορά είπε, είναι σε κάποια καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους και μπορεί να έχουν πληρότητες που φτάνουν το 30 και 40% με μειωμένες φυσικά τιμές. Η δεύτερη κατηγορία είναι σε πολύ δύσκολη μοίρα ανέφερε, αφού η πληρότητα τους είναι κάτω του 10 % αφού οι βασικές και κύριες τους αγορές παραμένουν κλειστές.
Όσον αφορά το τριήμερο του κατακλυσμού υπάρχει αυξημένη ζήτηση την βλέπουμε όλοι στα ξενοδοχεία μας ανέφερε και μπορεί οι πληρότητες για το τριήμερο να φτάσουν το 60 – 70%.
Για το εάν οι Κύπριοι επωφελούνται του σχεδίου για εσωτερικό τουρισμού ο Δώρος Τάκκας ανέφερε πως οι πλείστοι Κύπριοι τουρίστες επωφελούνται του προγράμματος το οποίο τερματίζεται Ιουνίου είπε. Οι Κύπριοι έρχονται μέσω του προγράμματος που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό με τις τιμές να είναι υπερβολικά χαμηλές δηλαδή μάξιμουμ 60 ευρώ το δωμάτιο είπε και ανέφερε πως ο Κύπριος τουρίστας καταβάλλει τα 31 ευρώ, συνεπώς μιλάμε για εξαιρετικά ελκυστικές τιμές ανέφερε και υπάρχουν προσφορές είπε από όλα τα ξενοδοχεία και δεδομένου ότι υπάρχει πληρότητα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ικανοποιηθούν πλήρως οι Κύπριοι.
15 με 20% πληρότητες στα ξενοδοχεία της Λάρνακας
Υπό τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία της Λάρνακας λέει η Ιωάννα Φλωρεντιάδου αφού οι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν βελτιώνονται την στιγμή που τα ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας προχώρησαν με μείωση στις τιμές από 20-25%.
Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως για τον μήνα που διανύουμε τα ξενοδοχεία της Λάρνακας έχουν πληρότητες μεταξύ 15-20% και είναι αρκετά μειωμένες από εκείνες που αναμέναμε, είπε, αν εξαιρέσουμε το τριήμερο του κατακλυσμού για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμπατριώτες μας.
Στο τριήμερο του κατακλυσμού είναι που βασιζόμαστε για μια ανακούφιση από τα πενιχρά νούμερα που καταγράφουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έχουμε επαναλειτουργήσει ανέφερε η Προεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λαρνακας Ιωάννα Φλωρεντιαδου.
Οι κύριες αγορές τουριστών στην Λάρνακα αυτή την περίοδο είναι Ρωσία, σε μικρότερο βαθμό Ισραήλ και Λίβανος και κάποιοι Ουκρανοί ενώ τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε κάποια κινητικότητα και από Γερμανία αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπως Πολωνία. Επίσης η Σκανδιναβική αγορά άρχισε δειλά δειλά στην Λάρνακα με αραιές πτήσεις ανέφερε. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια κινητικότητα στις κρατήσεις είπε.
Μας απογοήτευσε η ανακοίνωση της Αγγλίας ανέφερε η κα. Φλωρεντιάδου, που δείχνει να παρατείνει τα μέτρα άλλες τέσσερις εβδομάδες και θεωρούμε ότι θα επηρεάσει είπε. Οι ελπίδες που είχαμε ότι ο Ιούλιος θα ήταν καλύτερος μήνας δυστυχώς καταρρέουν ανέφερε, αφού δεν βλέπουμε να υπάρχει σημαντική βελτίωση στις κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο.
Το δυσκολότερο για την επαρχία της Λάρνακας είναι ότι δεν μπορούμε επίσης να ελπίζουμε σε εγχώριο τουρισμό. Εάν εξαιρέσουμε το τριήμερο του κατακλυσμού οι Κύπριοι δεν επιλέγουν την Λάρνακα για να περάσουν τις διακοπές τους. Προτεραιότητα έχει ο Πρωταρας, η Αγία Νάπα και η Πάφος για τους Κύπριους συμπολίτες μας.
Συνεπώς μας ανησυχεί ιδιαίτερα, ανέφερε, η έκβαση του υπόλοιπου καλοκαιριού αν λάβουμε υπόψη την αβεβαιότητα που επικρατεί και με την Ρωσική αγορά και στο εάν θα επιτρέπονται οι ναυλωμένες πτήσεις σε σχέση με τις πτήσεις των εταιρειών.
Αυτά όλα τα ερωτηματικά και η αβεβαιότητα μας ανησυχούν είπε και τόνισε πως για εμάς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για τον Ιούλιο.
Όσον αφορά τις τιμές, αυτές είναι γενικότερα μειωμένες ανέφερε, τουλάχιστον στο 20-25% για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο έχουν γίνει ειδικές προσφορές σε όλες τις αγορές εντός και εκτός Κύπρου. Εντός Κύπρου με την ελπίδα να προσελκύσουν κάποιους από τους συμπατριώτες μας ανέφερε η κα. Φλωρεντιάδου.
Όσον αφορά το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί την εργασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων η κα Φλωρεντιαδου ανέφερε πως είναι σχέδιο κλειδί για τους ξενοδόχους και θα έχει καθοριστικότατο ρόλο, είπε, η επέκταση του στο να παραμείνουν τα ξενοδοχεία ανοιχτά. Ανέφερε πως λόγω του ότι με τα νέα δεδομένα βλέπουμε τις κρατήσεις να μην βελτιώνονται καθόλου ούτε για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο αντιλαμβάνεστε είπε, ότι παρόλο που τα πλείστα ξενοδοχεία σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας έχουν προχωρήσει με την καλύτερη διάθεση με την επαναλειτουργία τους υπό τις συνθήκες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά.
Ακόμα και κάποια ξενοδοχεία τα οποία παρουσίαζαν πιο ψηλές πληρότητες τους καλοκαιρινούς μήνες, πριν ξεκινήσουν όλα τα ξενοδοχεία της Λάρνακας να λειτουργούν, αντιλαμβάνεστε ότι εκείνη η μερίδα παρέμεινε ίδια ενώ τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάστηκαν. Άρα η δουλειά αυτή έχει μοιραστεί σε μικρά μικρά κομματάκια ανέφερε, τα οποία δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να κρατήσουν όλα τα ξενοδοχεία ανοιχτά και δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα διότι δεν μπορούν όλα αυτά τα ξενοδοχεία να απορροφήσουν ολόκληρο το εργατικό τους δυναμικό για να συντηρήσουν αυτά τα μικρά νούμερα είπε.
Ειδικά τώρα φαίνεται ακόμα πιο μεγάλη η ανάγκη της στήριξης στο θέμα του εργατικού δυναμικού, ανέφερε η κα. Φλωρεντιάδου και τόνισε "πως δυστυχώς τα νέα μας δεν είναι καλά μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα αλλά η πραγματικότητα δυστυχώς αυτή είναι".
Στο 40% οι πληρότητες το τριήμερο του κατακλυσμού εκτιμά ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου
Με εξαίρεση το τριήμερο του κατακλυσμού όπου οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πάφου αναμένονται να κυμανθούν γύρω στο 40%, όλος ο μήνας του Ιουνίου δεν θα υπερβεί το 15% στην καλύτερη περίπτωση , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως μετά από την ανακοίνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην συμπεριλάβουν την Κύπρο στην πράσινη λίστα εκτός του ότι χάθηκε ολόκληρος ο Ιούνιος , οι ξενοδόχοι της επαρχίας Πάφου, όπως είπε, πήραν πάρα πολλές ακυρώσεις για τον Ιούλιο μήνα και μετά. Πρόσθεσε πως η εικόνα για τον Ιούλιο μήνα, σήμερα, δεν είναι διαφορετική από αυτή του τρέχοντος μηνός.
Επεσήμανε επίσης πως για τα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου που η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η πιο μεγάλη αγορά , οι πληρότητες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν αν δεν αλλάξει η κατάσταση της αγοράς αυτής. Ταυτόχρονα συνέχισε, τα ξενοδοχεία που αποφάσισαν να ανοίξουν τον Μάιο μήνα για να δουλέψουν τον Ιούνιο το έκαναν με γνώμονα του προγράμματος στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Υπουργείο Εργασίας. Εάν αυτό συνεχίσει τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά μετά τον κατακλυσμό και ίσως τον Ιούλιο, ενώ εάν αυτό δεν συνεχίσει, εκτίμησε ο κ. Μιχαηλίδης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ξενοδοχεία να μην μπορέσουν να αρχίσουν την λειτουργία τους με τόσο χαμηλές πληρότητες.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου απήντησε πως εάν συγκρίνουμε από Ιη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα 2020- 21, το απερχόμενο έτος 2020 ήταν καλύτερο γιατί, όπως εξήγησε, κάποια ξενοδοχεία ήταν σε λειτουργία τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη και Μάρτιο μέχρι και το πρώτο διάταγμα για κλείσιμο τους. Άρα μέχρι σήμερα το έτος 2021 δεν είναι καλύτερο από το 2020 συνέχισε λέγοντας πως ακόμη είναι κάπως πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους μήνες του 2021.
Όσον αφορά τις άλλες αγορές ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η αγορά του Ισραήλ που αποτελεί για την επαρχία Πάφου μια αγορά που αναμένετο να αντλήσει ένα ικανοποιητικό ρεύμα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η γείτονά χώρα , σταμάτησε η ροή και ακόμη δυστυχώς δεν έχει επανέλθει στους ρυθμούς που αναμέναμε.
Σε σχέση με την ρωσική αγορά είπε πως αυτή γενικά για την Πάφο δυστυχώς δεν είναι τόσο σημαντική αγορά και κατά συνέπεια η επισκεψιμότητα των Ρώσων είναι περιορισμένη. Ο κ.Μιχαηλίδης παρατήρησε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κάποια αγορά που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Επεσήμανε ωστόσο πως συνεχίζονται οι προσπάθειες με όλες τις αγορές που υπάρχουν πτήσεις αλλά και αυτές είναι λιγοστές, κατέληξε.
Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θέμης Φιλιππίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε τον Ιούνιο μήνα πάρα πολύ δύσκολο αφού οι ξενοδόχοι της επαρχίας Πάφου ανέμεναν καλύτερες πληρότητες στα ξενοδοχεία τους.
Επιπρόσθετα ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την επιφύλαξη του μήπως η περιορισμένη κίνηση συνεχιστεί και τον Αύγουστο μήνα αναφέροντας πως αυτή την στιγμή οι ξενοδόχοι της Πάφου περιορίζονται σε κάποιες μεμονωμένες αφίξεις που έρχονται από το εξωτερικό και στην ντόπια αγορά. Είπε ακόμη πως δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα σε ότι αφορά την κεντρική Ευρώπη και άλλες χώρες, ενώ η Ουκρανία παρουσιάζει ένα μικρό ενδιαφέρον. Δυστυχώς παρατήρησε όλα είναι ρευστά και δεν μπορεί τίποτα να ειπωθεί μετά βεβαιότητας.
Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως με τα πιο πάνω δεδομένα και με τις εξελίξεις στην Αγγλία και αλλού, υπάρχουν μέλη του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου που κάνουν και δεύτερες σκέψεις είτε να κλείσουν αν άνοιξαν είτε να τα διατηρήσουν κλειστά. Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το κλίμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ