Powered by

Ενρία: Κάποιες τράπεζες «κρύβουν προβλήματα κάτω από χαλί»

Το 40% των τραπεζών που εποπτεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός παρουσιάζουν σημαντικά κενά σε σχέση με την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου και σχηματισμού προβλέψεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιες τράπεζες ίσως «να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από χαλί».

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, που αναρτήθηκε στον ιστοτόπο του SSM, ο κ. Ενρία τονίζει ότι η διαδικασία εποπτικού ελέγχου φέρνει αποτελέσματα και ότι η πλειοψηφία των τραπεζών συμμορφώνεται ευρέως με τις προσδοκίες του SSM αναφορικά με τις προβλέψεις. «Ωστόσο, περίπου δύο στις πέντε τράπεζες, ή το 40% έχουν σημαντικά κενά σε σχέση με τις προσδοκίες μας», τόνισε.

Αναφορικά με τα ευρήματα του SSΜ, o κ. Ενρία είπε πως το πιο τυπικό εύρημα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν αναθεωρήσει τους δείκτες κινδύνου κατά ικανοποιητικό τρόπο.

«Για παράδειγμα, συνεχίζουν να βασίζονται σε οπισθοδρομικούς δείκτες πιστωτικού κινδύνου, οι οποίοι δεν είναι αξιόπιστοι σε αυτή τη συγκυρία», είπε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να κτίζουν δείκτες που να εξετάζουν αποτελεσματικά την ύπαρξη μορατόριουμ καταβολής δόσεων και των μέτρων στήριξης, ώστε να εκτιμήσουν την πιθανότητα αθέτησης ενός δανείου.

Τόνισε δεν πως μεταξύ των αδύναμων περιοχών αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου είναι οι διαδικασίες εκτίμησης της πιθανότητας μη αποπληρωμής ενός δανειολήπτη (unlikely to pay).

Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχει πρόοδος αλλά όχι στον βαθμό που θα επιθυμεί ο SSM. Χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι δάνεια που μεταφέρονται από το στάδιο 1 (εξυπηρετούμενα) του Χρηματοοικονομικού Προτύπου Αναφοράς 9 (IFRS 9) στο στάδιο 3 (γίνονται ΜΕΔ) χωρίς ωστόσο να έχουν σημαντική αύξηση στον πιστωτικό κίνδυνο και χωρίς ένδειξη αναδιαρθρώσεων.

«Το γεγονός ότι οι τράπεζες καθυστερούν την αναγνώριση της κατάστασης του πελάτη τους υπονοεί ότι δεν κάνουν βήματα προς για ενεργή διαχείριση ή αναδιάρθρωση των χορηγήσεων που παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια προβλημάτων», είπε.

Ερωτηθείς αν τα ευρήματα αυτά οφείλονται σε εφησυχασμό ή γίνεται σκόπιμα, ο Πρόεδρος του SSM είπε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι εν μέσω του αβέβαιου περιβάλλοντος.

«Το προαίσθημα μου είναι ότι υπάρχει η τάση του ‘βλέπουμε και κάνουμε’, οι τράπεζες δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, ας περιμένουμε ένα μήνα και ίσως ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αλλά υπάρχουν τράπεζες που πραγματικά προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αντιστροφής των προβλέψεων ενόψει ανάκαμψης, ο κ. Ενρία είπε πως είναι πολύ νωρίς να χαλαρώσουν οι προβλέψεις λόγω της περίεργης ύφεσης της οικονομίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες κρίσεις.

«Αλλά δεν ξεκινήσαμε να βλέπουμε την πραγματοποίηση των προβλημάτων σε στοιχεία ενεργητικού και οι χρεοκοπίες μειώνονται. Ακόμη δεν είδαμε την κορύφωση στην πραγματοποίηση του πιστωτικού κινδύνου και συνεπώς είναι πρόωρο να πάρουμε υπερβολικά θετικά βήματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την πρόβλεψή του σε σχέση με την αύξηση των ΜΕΔ, ο κ. Ενρία είπε μεν ότι δεν έχει ένα ποσό για νέα ΜΕΔ, αλλά τόνισε πως το σημαντικό είναι «να σπρώξουμε τις τράπεζες για πρόωρη αναγνώριση των προβλημάτων, συζήτηση με τους πελάτες τους και συμφωνίες αναδιαρθρώσεων νωρίς».

«Αν κινηθούμε νωρίς, έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Υπό έρευνα η εξαγορά της Downtown Music από Universal ύψους $775 εκατ.
Qatar Airways: Θωρακίζεται απέναντι στους δασμούς με στοκ ανταλλακτικών
Ξεπέρασε την Ιαπωνία... Η Πολιτεία των ΗΠΑ που έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως
Σε πτωτική πορεία ο χρυσός μετά από μια εβδομάδα οικονομικής αβεβαιότητας
Μαίνεται η ένταση ΗΠΑ και Κίνας-Αντίθετα μηνύματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Ιστορική στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία-Οι δασμοί Τραμπ, η Κίνα και η κρίση του «Made in Germany»
Η Κίνα εξετάζει αναβολή των δασμών 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα
Δυσοίωνα τα πράγματα και μόλις 0,6%...Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη χωρών της ευρωζώνης ο Fitch
Η Γερμανία αναμένει μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας-«Το Made in Germany τελείωσε»
Freedom24: Βούλγαροι επενδυτές στρέφονται σε ΤΝ, κρυπτονομίσματα και βιοτεχνολογία