€1,2 δισ. θα στοιχίσει η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας
09:14 - 23 Απριλίου 2021
Ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ αναμένεται να στοιχίσει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πάνος Αλεξάνδρου, Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings.
Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υφιστάμενου λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Σήμερα βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2022, οπότε η διαχείριση του λιμανιού θα περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings, από την συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου».
Ανέφερε ακόμα ότι στόχος είναι μέχρι την 1η Απριλίου του επόμενου χρόνου, να βγουν όλες οι απαραίτητες άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και υποδομών που χωρίζεται σε δύο φάσεις. Εξήγησε ότι η πρώτη φάση που θα διαρκέσει πέντε περίπου χρόνια, περιλαμβάνει την δημιουργία νέων δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι και η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου επιβατών το οποίο θα ελκύσει επιβατικά πλοία να επισκεφθούν το λιμάνι της πόλης.
Ως προς τη δεύτερη φάση του έργου, είπε ότι περιλαμβάνει τα έργα υποδομών, δηλαδή την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση της μαρίνας Λάρνακας που θα διαθέτει yacht club, καταστήματα, χώρους εστίασης, οικιστικά διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, ένα πύργο που θα προσφέρει θέα 360 μοιρών καθώς και 40 επαύλεις πάνω στη θάλασσα. Επίσης, ανέφερε ότι θα γίνει αναπαλαίωση της υφιστάμενης αποβάθρας και θέσεις για 880 σκάφη ενώ το αναβαθμισμένο λιμάνι θα διαθέτει χώρους στάθμευσης για 3.500 αυτοκίνητα και διαπλάτυνση του χώρου, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί πολλά πλοία ταυτόχρονα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πάνος Αλεξάνδρου είπε πως «το όλο έργο θα κοστίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ευελπιστούμε ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης της ανάπτυξης θα δημιουργηθούν πέραν των 4 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας». Η Κοινοπραξία, συνέχισε «διαθέτει πράσινη αντίληψη και χαρακτήρα, αφού κατά τη διάρκεια της όλης κατασκευής θα υπάρχει οικολογική προσέγγιση, ενώ λήφθηκαν υπόψη όλα όσα χρειάζονται ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον τόσο κατά την υλοποίηση όσο και μεταγενέστερα μετά την παράδοση του έργου».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ