Powered by

«Πόλεμος» δισ. στο ποδόσφαιρο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Μία διαφορετική ποδοσφαιρική αναμέτρηση είναι σε εξέλιξη καθώς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο επίκεντρο μίας έντονης διαμάχης στην οποία διακυβεύονται πολλά δισεκατομμύρια.

Όπως έγινε προσφάτως γνωστό, μία ομάδα που περιλαμβάνει τις πλουσιότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, συμπεριλαμβανόμενων των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία μιας δικής τους λίγκας που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη «επανάσταση» στα επαγγελματικά σπορ εδώ και δεκαετίες, και θα κάνει τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά κλαμπ ακόμη πιο πλούσια.

Έξι ομάδες από την Αγγλία, τρεις από την Ισπανία και άλλες τόσες από την Ιταλία ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής τη δημιουργία της European Super League, μιας διοργάνωσης που στρέφεται ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, και δη του Champions League.

Η ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση της νέας λίγκας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αμερικανική τράπεζα JPMorgan προκάλεσε κατακραυγή των οπαδών, των κυβερνήσεων αλλά και της UEFA.

Σε απάντηση, η UEFA εξετάζει τώρα μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Centricus, για τη χρηματοδότηση ενός ανανεωμένου Champions League, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Η εν λόγω κόντρα αντικατοπτρίζει πλήρως την εξέλιξη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας και τη νέα οικονομική πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα εν μέσω πανδημίας.

Με επικεφαλής σημαντικούς συλλόγους από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ομάδες με εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και σημαντικά χρέη επιδιώκουν να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τα δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων και να ενισχύσουν τα έσοδά τους έπειτα από ένα χρόνο με άδεια από φιλάθλους γήπεδα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, εάν το σχέδιο ευοδωθεί οι πλουσιότεροι του ποδοσφαίρου θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι. Ομάδες όπως η Arsenal και η Manchester United θα έχουν μόνιμη συμμετοχή και δεν θα αντιμετωπίζουν το ρίσκο του αποκλεισμού, όπως συμβαίνει σήμερα στο Champions League, με εκείνους που μένουν εκτός να χάνουν γόητρο, αλλά και έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι σύλλογοι θα μοιράζονται 3,5 δισ. ευρώ σε μία προπληρωμή, την οποία θα χρηματοδοτεί η JPMorgan Chase.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελεγκτικής πολυεθνικής εταιρείας KPMG, η πλειονότητα των ομάδων που συντάχθηκαν με το σχήμα της JPMorgan είχαν παθητικό στους ισολογισμούς τους κατά το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, τουλάχιστον οκτώ σύλλογοι έχουν καθαρό χρέος που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που ακολουθεί είναι πιθανό να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη διπλωματική κίνηση.

Ωστόσο υπάρχουν και πλούσιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν στηρίζουν το νέο SuperLeague.

Το Bloomberg συγκέντρωσε τους πιθανούς νικητές και ηττημένους στις τάξεις των «υπερπλουσίων» του ποδοσφαίρου, εάν υλοποιηθεί τελικά το νέο προτεινόμενο πρωτάθλημα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί νικητές

Η οικογένεια Glazer: Οι κληρονόμοι του Αμερικανού μεγιστάνα του real estate Μάλκολμ Γκλέιζερ έχουν στον έλεγχό τους τη Manchester United από το 2005. Έχουν εισάγει τον αγγλικό σύλλογο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2012, εν μέρει για να αποπληρώσουν χρέη. Θα είναι εκ των πρώτων που θα έχουν κέρδος, εάν η Super League προχωρήσει. Οι μετοχές της Manchester United έκαναν άλμα έως και 11% τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Stanley Kroenke: Είναι ο ιδιοκτήτης της Άρσεναλ εδώ και τρία χρόνια όταν την έβγαλε από το χρηματιστήριο έναντι 2,3 δισ. ευρώ. Ελέγχει επίσης διάφορες αμερικανικές ομάδες. Έχει περιουσία ύψους 9,8 δισ. δολαρίων.

Τζον Χένρι: Ο μεγαλομέτοχος της Fenway Sports Group έχει ρίξει τα χρήματά του στη Λίβερπουλ από το 2010. Έχει κάνει τεράστια περιουσία ως trader εμπορευμάτων, αλλά βγάζει κέρδος και από το ποδόσφαιρο.

Οικογένεια Agnelli: H ιταλική δυναστεία πίσω από τη Fiat είναι η ιδιοκτήτρια της Γιουβέντους, μίας εκ των τριών ιταλικών ομάδων που στηρίζουν το νέο εγχείρημα. Οι μετοχές της ομάδας έκαναν άλμα 18%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από τον Οκτώβριο του 2013.  Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους, δήλωσε ότι το νέο πρωτάθλημα θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο να μακροημερεύσει.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος ολιγάρχης έκανε περιουσία πουλώντας κρατικά ελεγχόμενο ενεργητικό μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αγόρασε την Τσέλσι το 2003 έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Η επένδυσή του σήμερα αξίζει 2 δισ. δολάρια.

Idan Ofer: Ο Ισραηλινός μεγιστάνος ελέγχει μειοψηφικό μερίδιο στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έναν από τους ισπανικούς συλλόγους που στηρίζουν μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης το νέο εγχείρημα.

Ζhang Jindong: Ο ιδρυτής της κινεζικής Suning Appliance Group Co. απέκτησε τον έλεγχο της Μίλαν το 2016 έναντι 306 εκατ. δολαρίων.

… Και οι πιθανοί ηττημένοι

Rocco Commisso: Ο ιδρυτής της Mediacom ελέγχει εδώ και δύο χρόνια την Φιορεντίνα. Η περιουσία του ανέρχεται στα 8,8 δισ. δολάρια.

Aiyawatt Srivaddhanaprabha: Ο 35χρονος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου λιανικής King Power κληρονόμησε τη Λέστερ Σίτι μετά τον θάνατο του πατέρα του σε δυστύχημα με ελικόπτερο το 2018.

Nassef Sawiris: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου εξαγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της Άστον Βίλλα πριν από τρία χρόνια. Έχει περιουσία 6,5 δισ. δολαρίων. nagement co-founder controls a minority stake in English soccer club Crystal Palace through Harris Blitzer Sports & Entertainment, a company set up with Blackstone Group Inc.’s David Blitzer that also owns stakes in the Philadelphia 76ers and New Jersey Devils.

Dan Friedkin: Ο Αμερικανός μεγιστάνας ελέγχει πλειοψηφικό μερίδιο στη Ρόμα.

Peter Lim: Ο επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη είναι ιδιοκτήτης της Βαλένθια από το 2014.

Πρόεδρος UEFA: «Μαχαιριά» για τους φιλάθλους η ανταρσία των συλλόγων

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της UEFA Aleksander Ceferin χαρακτήρισε την «ανταρσία» των συλλόγων ως «μαχαιριά στο πρόσωπο» για τους φανς του ποδοσφαίρου, ενώ η οργάνωσή δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα: από τη δικαστική οδό έως τον αποκλεισμό ομάδων και παικτών από διεθνή τουρνουά ποδοσφαίρου – προκειμένου να «βάλει φρένο» στα σχέδια των ομάδων.

«Θα μπορούσε να εξαρτάται από την προοπτική χρηματοδότησης των χρεών των συλλόγων», σύμφωνα με τον Kieran Maguire, λέκτορα των Οικονομικών του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη βορειοδυτική Αγγλία. «Η κακή οικονομική διαχείριση σε ορισμένους ευρωπαϊκούς συλλόγους τους ανάγκασε να ξοδεύσουν μεγάλα ποσά για την κάλυψη των αναγκών τους», πρόσθεσε.

Η Centricus βρίσκεται σε συνομιλίες με την UEFA εδώ και αρκετούς μήνες για τη χρηματοδότηση των ομάδων, ανέφερε γνώστης του θέματος. Η εταιρεία επενδύσεων συζήτησε ένα αρχικό πακέτο περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αυξήθηκε μετά την πρόταση της Super League, ανέφερε η ανώνυμη πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν είναι σίγουρο ότι η UEFA και η Centricus, με έδρα το Λονδίνο, θα καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου. Εκπρόσωπος της Centricus αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος της UEFA δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό. Η UEFA θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της την Τρίτη.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται ένα σχέδιο της UEFA να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση από 32 σε 36 και να αυξήσει τον αριθμό αγώνων. Αυτό έχει ενοχλήσει ορισμένες ομάδες που παραπονιούνται ότι η σεζόν έχει ήδη πάρα πολλούς αγώνες.

Η ανταρσία στο ποδόσφαιρο έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας για πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες, τονίζοντας παράλληλα πως οι φίλαθλοι δεν θα το αποδεχτούν. Αξίζει να σημειωθεί τό το hashtag #SayNoToEuropeanSuperLeague ήταν στα πιο δημοφιλή του Twitter.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ