Οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποτυχίες όλων των εποχών
18:00 - 19 Απριλίου 2021
Τα τυπογραφικά ή τα μαθηματικά λάθη ενδέχεται να μην φαίνονται τόσο μεγάλα – εκτός αν, φυσικά, είστε εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ορισμένες από τις παρακάτω εταιρείες έχουν χάσει εκατομμύρια, εξαιτίας ανθρώπινων λαθών που δεν έγιναν αντιληπτά εγκαίρως.
Από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως αλυσίδες fast food, εδώ είναι δέκα επιχειρήσεις που έκαναν τεράστια σφάλματα.
1. Το χαμένο κόμμα που κόστισε στη Lockheed Martin 70 εκατομμύρια δολάρια
Η Lockheed Martin εξέδωσε συμβόλαιο σε πελάτη με κόμμα που έλειπε στην τιμή πώλησης.
Ο πελάτης κατείχε μία εταιρεία αεροδιαστημικής και το λάθος κόστισε 70 εκατομμύρια δολάρια στην Lockheed Martin για ένα αεροσκάφος C-130J Hercules τον Ιούνιο του 1999. Αυτό δεν ήταν το μόνο ακριβό ατύχημα εκείνης της χρονιάς. Λίγους μήνες αργότερα, ένα απλό σφάλμα μετατροπής μαθηματικών που αφορούσε τόσο την Lockheed Martin όσο και τη NASA είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός ανιχνευτή Mars ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων.
2. Ο εκπαιδευόμενος της Google που έκανε εικονική διαφήμιση 10 εκατομμυρίων δολαρίων
Το 2018, ένας εκπαιδευόμενος υπάλληλος της Google πάτησε το το λάθος πλήκτρο. Ο εκπαιδευόμενος φέρεται να έκανε παραγγελίες «έως και 10 φορές στην κανονική τιμή αγοράς για τις διαφημίσεις», κάτι που κόστισε στον τεχνολογικό γίγαντα περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
3. Το σφάλμα που κόστισε στη JPMorgan 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Ίσως θυμάστε το περιστατικό «Φάλαινα του Λονδίνου» το 2012, υπόθεση με συναλλαγές swaps. Η «Φάλαινα» είναι το ένα από τα τρία ψευδώνυμα του Μπρούνο Ιξίλ, το οποίο του αποδόθηκε για το μέγεθος των κερδών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές που επιχειρούσε από τη βάση του στο Λονδίνο για λογαριασμό της JP Morgan. Τα άλλα του ψευδώνυμα είναι «Βόλντεμορτ» -η προσωποποίηση του κακού και μεγαλύτερος εχθρός του… Χάρι Πότερ- και «Ανθρωπος των Σπηλαίων», για τις ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις του στις συναλλαγές παραγώγων.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι η μισή απώλεια προκλήθηκε από ένα απλό σφάλμα υπολογιστικού φύλλου Excel. Το Bloomberg αναφέρει ότι το μοντέλο Excel, το οποίο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αντιγραφή και επικόλληση πληροφοριών, κατά λάθος «υποτίμησε τον κίνδυνο κατά το ήμισυ».
Όσο για τον ίδιο τον Ιξί;; Απολύθηκε λίγο μετά το συμβάν, αλλά μπορεί να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις ομοσπονδιακές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η The Wall Street Journal το 2013.
4. Ο έμπορος της Mizuho Securities προσπάθησε να πουλήσει 610.000 μετοχές ανά 1 γεν
Το 2005, ένας έμπορος από την ιαπωνική εταιρεία Mizuho Securities προσπαθούσε να πουλήσει ένα μερίδιο της J-Com Co. για 610.000 γιεν (5.888 δολάρια ΗΠΑ). Ένα σφάλμα δακτυλογράφησης τον έκανε να πουλήσει 610.000 μετοχές ανά 1 γιεν αντ ‘αυτού – 41 φορές τον αριθμό των υφιστάμενων μετοχών.
Το Fox News ισχυρίζεται ότι ένας άλλος έμπορος προσπάθησε να ακυρώσει την παραγγελία, αλλά δεδομένου ότι το Χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) δεν ακυρώνει παραγγελίες, το σφάλμα κατέληξε να κοστίζει στη Mizuho Securities 335 εκατομμύρια δολάρια.
5. Η Uber χρωστάει στους οδηγούς 45 εκατομμύρια δολάρια λόγω λογιστικού λάθους
Η Uber είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την τεταμένη σχέση της με τους οδηγούς. Όμως, το 2017, ένας οδηγός μοιράστηκε ότι έκανε ένα ενοχλητικό λογιστικό σφάλμα με τον υπερβολικό υπολογισμό της περικοπής της προμήθειας. Το σφάλμα ξεκίνησε το 2014 και εκτιμάται ότι κοστίζει στην εταιρεία έως και 45 εκατομμύρια δολάρια σε επιστροφές χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τόκων.
Η εταιρεία διαδρομών είπε ότι θα επιστρέψει στους «δεκάδες χιλιάδες» πληγέντες οδηγούς περίπου 900 δολάρια στον καθένα.
6. Η αδελφή ιστοσελίδα της Zappos έχασε 1,6 εκατομμύρια δολάρια σε εκπτώσεις
Ο έμπορος λιανικής διαθέτει πολλές μάρκες πολυτελείας που «μπορούν να φτάσουν τα χιλιάδες δολάρια», έτσι πολλοί κυνηγοί ευκαιρίας κατάφεραν να πάρουν μερικές σε εξευτελιστικά καλές προσφορές, όταν η ιστοσελίδα έβαλε σε έκπτωση κάθε προϊόν της στα σχεδόν 50 δολάρια. Το λάθος κόστισε στη μητρική εταιρεία Zappos (που ανήκει στην Amazon) πάνω από 1,6 εκατομμύρια δολάρια.
7. Εκπτώσεις στο Burger King κοστίζουν 8,2 εκατομμύρια δολάρια
Όλοι αγαπούν ένα καλό deal για ένα-δύο burger. Αλλά μια έκπτωση πήγε στραβά και κόστισε στο franchisee εκατομμύρια.
Το 2019, ο franchisee της Burger King, Carrols Restaurant Group προσέφερε «δύο σάντουιτς Whopper Jr. για 4 δολάρια, δύο Whoppers για 5 δολάρια και δύο Double Whoppers για 6 δολάρια», σύμφωνα με το Syracuse Post-Standard. Οι πελάτες όμως έπρεπε να χρεώνονται την πλήρη αξία για της πατάτες και τα ποτά στις παραγγελίες τους, όμως χρεώθηκαν μειωμένες τιμές και σε αυτά.
Έτσι το λάθος αυτό αυτό κόστισε συνολικά 8,2 εκατομμύρια δολάρια.
8. Η Alitalia τιμολογεί εισιτήρια στην Κύπρο για 33 δολάρια το καθένα
Το 2006, ένας υπάλληλος στην ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia ξέχασε να εισάγει τα δύο επιπλέον μηδενικά όταν τιμολογούσε τα εισητήρια business class για πτήση από Τορόντο προς Κύπρο.
Ένα εισιτήριο business class από Τορόντο προς Κύπρο θα κόστιζε 2.558 δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας εκείνης της ημέρας και του γραφικού λάθους, εκατοντάδες αγοραστές κατάφεραν να κλείσουν εισητήριο με μόλις 33 δολάρια. Η αεροπορική εταιρεία έκανε το σωστό και επέλεξε να αφήσει την πολύ μειωμένη τιμή για τα 509 άτομα που αγόρασαν εισιτήρια πριν εντοπιστεί το σφάλμα, σύμφωνα με το CBC News.
9. Η Samsung Securities διέρρευσε μετοχές αξίας 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ένας υπάλληλος της Samsung Securities, ενός χρηματοοικονομικού υποκαταστήματος της Νότιας Κορέας κάτω από τη μεγαλύτερη ομπρέλα της Samsung, συγκέντρωσε σχεδόν τρία δισεκατομμύρια μετοχές σε λογαριασμούς υπαλλήλων το 2018 – περισσότερο από 30 φορές τον αριθμό των υφιστάμενων μετοχών της Samsung.
Ο υπάλληλος έπρεπε να πληρώσει 1.000 won (0,92 δολάρια ΗΠΑ) ανά μετοχή σε μερίσματα.
Ενώ η εταιρεία εμπόδισε τους υπαλλήλους να πουλήσουν τις νεοαποκτηθείσες μετοχές τους 37 λεπτά αργότερα, η ζημιά είχε ήδη γίνει Αρκετά μέλη του προσωπικού πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 187 εκατομμυρίων δολαρίων εντός της μισής ώρας.
10. Το υπολογιστικό λάθος της Citibank
H τράπεζα Citibank έκανε ένα τεράστιο λογιστικό λάθος μεταφέροντας εσφαλμένα 175 εκατομμύρια δολάρια στο επενδυτικό fund Brigade Capital Management που αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα.
Σύμφωνα με την Citibank, τραπεζικοί υπάλληλοι έπρεπε να μεταφέρουν μόλις 1,5 εκατομμύριο δολάρια ως καταβολή τόκων για ένα δάνειο που είχε κάνει το fund στην εταιρεία καλλυντικών Revlon, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Αντί για αυτό όμως μετέφεραν το εκατονταπλάσιο ποσό από το αποθεματικό της τράπεζας. Και άλλοι δανειστές της Revlon εισέπραξαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά που αθροιστικά αγγίζουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια.
H Citibank, που διαχειρίζεται το δάνειο της Revlon καταγγέλλει ότι η Brigade Capital αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που προορίζονταν για την αποπληρωμή ολόκληρου του κεφαλαίου. Στην αγωγή της, η τράπεζα είχε επισυνάψει και ένα μήνυμα που φέρεται να έχει σταλεί από το fund, στο οποίο η Brigade Capital διατείνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως τα λεφτά εστάλησαν από λογιστικό λάθος.
Πηγή: Fortunegreece.com