Powered by

Στον αναπνευστήρα τα κέντρα αναψυχής, οξυγόνο οι τουρίστες

Μουδιασμένα παρά την προ εβδομάδων επανεκκίνηση του τομέα, εξακολουθεί να κινείται ο χώρος της εστίασης, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετά προβλήματα και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ουσιαστικό... restart, στον τουρισμό και δη στο πώς αυτός θα λειτουργήσει. 

Ενοίκια, επιδότηση δανείων, καθώς και εμβολιασμοί, είναι τα... καυτά θέματα που απασχολούν  Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) και Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), και τα οποία προσδοκούν να συζητήσουν το προσεχές διάστημα με τις αρμόδιες αρχές και φορείς με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί είναι οι ένοικοι του Metropolis Mall 

REMU: Διαμερίσματα από €65.000 και σπίτια από €127.000

Μιλώντας στο InBusinessNews, και κληθείς να προβεί σε μια αποτίμηση της πορείας που διαγράφει η εστίαση από τότε που επαναλειτούργησε, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης,  ανέφερε ότι «είναι γλυκόπικρες οι εντυπώσεις». Όπως υπέδειξε, αρχίσαν καλά οι επιχειρήσεις,  ωστόσο, στη συνέχεια οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν καθόλου. «Έχουμε αυτούς που μπορούσαν να λειτουργήσουν εξωτερικά, που είχαν χώρο. Και αυτούς που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν χώρο», σημείωσε. 

Σωρεία τα προβλήματα

Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί για τον τομέα με πολλές επιχειρήσεις στην εστίαση να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Ψηλά στη λίστα των ζητημάτων, σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, είναι τα ενοίκια, που παρά την επιδότηση-με την παρούσα κατάσταση- οι εστιάτορες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα ενοίκια. Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει κάποια ποσά, για κάποιους είναι ίσως λίγο ικανοποιητικό για κάποιους και κάποιους καθόλου ικανοποιητικό. Δεν ξέρουμε ποιος θα πρέπει να αποφασίσει για αυτό το πρόβλημα. Αυτοί που έχουν μείνει έξω από την εξίσωση είναι το κύριο ζήτημα», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Όσον αφορά το θέμα για την επιδότηση δανείων από την κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. «Αναμένουμε κατευθυντήρια γραμμή στην πρόσβαση για τον εύκολο δανεισμό. Θα κάνουμε και εμείς τις κινήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Οι τουριστικές περιοχές

Η καθυστέρηση που όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει στην κάθοδο τουριστών από τη Βρετανία, καθώς και από άλλες κύριες αγορές, ρίχνει περισσότερες σκιές στο πεδίο των επιχειρήσεων εστίασης. Ο τουρισμός και το πώς αυτό το κομμάτι θα λειτουργήσει φέτος, δείχνει να αποτελεί το «κλειδί» για το μέλλον του τομέα εστίασης.

«Οι τουριστικές περιοχές είναι σε δυσμενή θέση. Έχουμε επιχειρήσεις που είναι κλειστές από τον Οκτώβριο 2019. Σίγουρα οι επιχειρήσεις αυτές, παρά το ότι τους επιτρέπει το κράτος να λειτουργήσουν, δεν μπορούν γιατί συνδέονται με τον τουρισμό και θα πρέπει να στηριχθούν», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι εγγεγραμμένα περίπου 3600 κέντρα αναψυχής. Από αυτά, τα 120 παραμένουν κλειστά γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των διαταγμάτων. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους για να μπορεί να λειτουργεί, ενώ εστιατόρια σε ορεινές περιοχές δεν ανοίγουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Ακόμη, το 95% της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν λειτουργεί, ενώ ακόμη λιγότερα εστιατόρια δυσκολεύονται σε Λεμεσό και Πάφο. Επιπρόσθετα, κάποιοι χώροι εστίασης λειτουργούν μόνο 2-3 ημέρες της εβδομάδας. Με βάση όλα τα πιο πάνω, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 2000 με 2500 κέντρα αναψυχής.

Πέραν από την οικονομική στήριξη, εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα των εμβολιασμών όσων εργάζονται στην εστίαση. Ο κ. Λεβέντης τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα έπρεπε να υπήρχε πολιτική όπως οι εργοδοτούμενοι της πρώτης γραμμής  έχουν προτεραιότητα. «Γιατί πώς θα αναμένουμε ξένους να έρθουν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές;», διερωτήθηκε. Επανέλαβε επίσης το αίτημα του ΠΑΣΙΚΑ για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.

Έρχονται συναντήσεις

Το επόμενο διάστημα ο ΠΑΣΙΚΑ, αναμένεται να έχει συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την έξτρα στήριξη του τομέα. «Θα επιχειρήσουμε συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, που θα στοχεύει σε πρόσθετη στήριξη των τουριστών περιοχών και όσων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παραμένει, εξάλλου, το αίτημα για λειτουργία και των εσωτερικών χώρων», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, με τον πρόεδρό της, Νεόφυτο Θρασυβούλου να αναφέρει ότι γίνονται επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς. «Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μας καλέσει το ΥΠΟΙΚ για να εξετάσουμε μέτρα στήριξης κυρίως για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό», σημείωσε.

Όπως είπε στο InbusinessNews, «υπάρχει κάποια κίνηση στην ντόπια αγορά. Είναι δύσκολο όμως το έργο με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν». Πρόσθεσε επίσης ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται στο τουρισμό και ότι υπάρχουν ζητήματα όπως η αναστολή δόσεων και τα ενοίκια. «Τα 2/3 των κέντρων αναψυχής επιβιώνουν από τον τουρισμό. Από την 1η Ιανουαρίου επίσης, δεν υπάρχει αναστολή δόσεων, επιβαρύνοντας τα έξοδα. Είναι και το θέμα των ενοικίων. Αυτά τα σημεία θα καθορίσουν ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοικτές και ποιες κλειστές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μίλτος Μιχαηλάς: Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και επέκταση η Alpha Bank Κύπρου-Το μήνυμα στους επιχειρηματίες
Το Smoothie Factory + Kitchen άνοιξε στη Λάρνακα (photos)
Η δημιουργία της C Business Advisors, ο στόχος και η αποστολή της-«Εξατομικευμένες υπηρεσίες σε κάθε πελάτη»
Ελληνική: Μειώνει το βασικό επιτόκιο κατά 21 μονάδες βάσης-Θετικός αντίκτυπος σε πέραν των 90.000 δανειοληπτών
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Έτσι θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων μορφών τουριστικής ανάπτυξης
Τουρισμός: Ποιους προορισμούς και γιατί αποφεύγουν οι ταξιδιώτες
Μειωμένες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά εξαιρετικές οι προοπτικές για ανάκαμψη
'Ερευνα IMR: Οι δημοφιλείς retailers-Από πού ψωνίζουν πιο συχνά online οι Κύπριοι και πόσα ξοδεύουν
Αρχίζει η αποπληρωμή του δανείου 6,3 δις από την Τρόϊκα-Καταβάλλεται το 2025 η πρώτη δόση ύψους 1,3 δις
Ποιοι είναι έξι μέτοχοι του Nicosia Mall και τι λένε για το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου