Rolls-Royce: Stop σε πώληση μέρους της σε ρωσική εταιρεία για λόγους ασφαλείας

Η Νορβηγία προχώρησε στην αναστολή της προγραμματισμένης πώλησης asset από τη Rolls-Royce σε εταιρεία ελεγχόμενη από τη Ρωσία, καθώς θεώρησε ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.

Τον προηγούμενο μήνα, η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πουλήσει τη Bergen Engines AS στην TMH Group προς 150 εκατ. ευρώ (178 εκατ. δολάρια).

Ωστόσο, η Νορβηγία έχει θέσει ερωτήματα σε ό,τι αφορά την επικείμενη αγοράστρια εταιρεία, που ανήκει εν μέρει και στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Iskandar Makhmudov, καθώς από την έδρα της στη Μόσχα είναι η πρώτη στις πωλήσεις τροχαίου υλικού στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εξετάσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα και δεν αποκλείεται η πώληση» της Bergen Engines στην TMH «να εμπεριέχει κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας, Monica Maeland.

Η Rolls-Royce «ειδοποίησε την κυβέρνηση με τον κατάλληλο τρόπο, προτού ανακοινώσει την πώληση της Bergen Engines», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Richard Wray. «Κατανοούμε, ωστόσο, ότι η νορβηγική κυβέρνηση πλέον επιθυμεί να διερευνήσει περαιτέρω τη συμφωνία και η Rolls-Royce θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Έχουμε διακόψει τη διαδικασία της πώλησης, όπως μας ζητήθηκε».

Σύμφωνα με τον Sandy Morris, αναλυτή στη Jefferies International, η Rolls-Royce δεν αποκλείεται να περίμενε ένα τέτοιο διαδικαστικό εμπόδιο. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με την επισταμένη έρευνα και άλλες τέτοιες δραστηριότητες θα σταματήσουν όσο η ίδια εξετάζει το θέμα.

«Το ζήτημα ασφαλείας σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ξένες επενδύσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας», τόνισε η Maeland.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι