Καμπανάκι ΕΤΕΚ για το γερασμένο κτηριακό απόθεμα της Κύπρου

Το ΕΤΕΚ, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, επαναφέρει την ανησυχία του για την ασφάλεια των παλαιότερων, εγκαταλελειμμένων και όχι μόνο οικοδομών και συνεπώς την προστασία των πολιτών στην απευχόμενη περίπτωση μιας σεισμικής δράσης παρόμοιου μεγέθους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σημαντικός αριθμός των οικοδομών της Κύπρου αφορά κτήρια μεγάλης ηλικίας τα οποία έχουν σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικούς ή καθόλου αντισεισμικούς κώδικες ή/και έχουν αναγερθεί κατά χρονικές περιόδους που δεν είχε καταστεί υποχρεωτική η επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών.  

Επιπρόσθετα σε αυτά, η έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των οικοδομών και λήψης μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για τη διασφάλιση της δομοστατικής τους επάρκειας, έχει εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος και έχει συμβάλει στη σεισμική τους τρωτότητα.

Το Επιμελητήριο, σε συνέχεια και της ανακοίνωσής του με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων. Η θεσμοθέτηση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτηρίων θα διασφαλίσει τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος και κατ΄ επέκταση την προστασία της δημόσιας ασφάλειας στην περίπτωση σεισμού.  

Επιπλέον, το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία να προωθήσει άμεσα, με την παροχή κονδυλίων και κινήτρων, την αποτίμηση της δομοστατικής επάρκειας οικοδομών και την στατική/αντισεισμική τους αναβάθμιση, ως μέτρο πρόληψης έναντι ενός ισχυρού σεισμού.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο