ΤΕΠΑΚ: Προχωρεί η ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος στην Αχέλεια
19:00 - 31 Μαρτίου 2021
Υπογράφηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου η σύμβαση εκμίσθωσης κρατικής γης στην Αχέλεια, έκτασης πέραν των 44 δεκαρίων, στην οποία το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) θα αναπτύξει το Πανεπιστημιακό του Αγρόκτημα.
Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Νικόλα Ιορδάνους και το μέλος του Συμβουλίου κ. Χρίστο Χωματά.
Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης των Τροφίμων παρουσίασε ήδη ένα φιλόδοξο και δημιουργικό πλάνο που περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά Αγροκτήματα Λόφου και Αχέλειας και θερμοκήπιο Υδροπονίας στα Πολεμίδια, το οποίο εγκρίθηκε προ ημερών από την Επιτροπή Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.
Ο σχεδιασμός προνοεί όπως τα Πανεπιστημιακά Αγροκτήματα αποτελέσουν τους φυσικούς χώρους άσκησης της γεωπονίας, όπου θα πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, μεγάλο μέρος των πειραματικών εργασιών των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη τους κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για την αρτιότερη εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των επιστημόνων της γεωπονίας στην Κύπρο.
Επιπλέον, θα παρέχουν τη δυνατότητα για την ουσιαστική ανάδειξη και έμπρακτη προώθηση περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων και δράσεων αειφορικής γεωργίας, μέσα από ένα πνεύμα βιωματικής μάθησης, ομαδικότητας μεταξύ των φοιτητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και της κοινότητας. Θα λειτουργούν επίσης ως ζωντανά εργαστήρια (living labs), πραγματώνοντας τη θεωρητική εκπαίδευση σε πρακτική/εφαρμογή, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον πειραματισμού με εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και εφαρμογής καινοτόμου έρευνας.
Αυτή η εκπαιδευτική προσέγγιση θα συμβάλλει στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς των επιστημόνων γεωπονίας ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον και την αναβάθμιση της εγχώριας γεωργικής παραγωγής. Επίσης, θα διαμορφωθεί η δυνατότητα διεπιστημονικών συμπράξεων, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και ερευνητικό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής μεγάλης ποικιλίας φοιτητών σε εργασίες του αγροκτήματος, παρέχοντας βιωματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης για μια μεγάλη ποικιλία επιστημονικών κλάδων.
Για τη σημαντική τους συμβολή στην προώθηση των σχεδιασμών, εκφράζονται ευχαριστίες προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, τον προκάτοχο του κ. Νίκο Κουγιάλη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών (ΔΔΟ), τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου καθώς και τις προηγούμενες Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.