ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Στη μυθολογία, ο τιτάνας Προμηθέας συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην ετυμολογική πραγματικότητα, το όνομα Προμηθέας παραπέμπει στον άνθρωπο που προνοεί με σύνεση. Μέσα λοιπόν από αυτό τον παραλληλισμό θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε και να ερμηνεύσουμε τον ρόλο της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου στο τεράστιο κεφάλαιο «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Έναν ρόλο στον οποίο επενδύει συνετά και με προνοητικότητα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα.

Σύνεση και υπευθυνότητα στα δύσκολα του 2020, προοπτική για το 2021

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικογένεια της οποίας ανήκει και η Κύπρος, άρχισε να συζητά ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα καθόριζε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τον Ιούλιο του 2001, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Πράσινη Βίβλο «για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και την οριοθέτησε ως την έννοια σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ΕΚΕ δηλαδή, έχει εθελοντικό χαρακτήρα και ενσωματώνεται στην επιχειρηματική λειτουργία μιας επιχείρησης και συνδέεται με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τρεις δεκαετίες μπροστά

Τον Νοέμβριο του 1969 η ΟΠΑΠ Κύπρου εκδήλωνε βασικά στοιχεία της έννοιας ΕΚΕ, όπως θα την ερμήνευε τριάντα και πλέον χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση! Αρχίζοντας τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας (τότε ως Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου-Ζώνη Κύπρου) εκδήλωσε ταυτόχρονα και προπαντός εθελοντικά, την ευθύνη της απέναντι στην κυπριακή κοινωνία. Η επιλογή των πρώτων συνεργατών της στη βάση ανθρωπιστικών και κοινωνικών κριτηρίων, αλλά και το γεγονός ότι συνέτεινε καθοριστικά στην έναρξη της εποχής ανάπτυξης του κυπριακού αθλητισμού, καταδεικνύουν πώς η ΟΠΑΠ Κύπρου εφάρμοσε την εταιρική κοινωνική ευθύνη, όπως την προσεγγίζουμε σήμερα, πολύ πιο πριν από τη θεσμοθέτηση του όρου. Στη βάση αυτής της κοινωνικής ευθύνης πορεύθηκε η ΟΠΑΠ Κύπρου για πέντε και πλέον δεκαετίες, δημιουργώντας με τους ανθρώπους και τους θεσμούς του τόπου μας μια δυνατή σχέση που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Αλλά και που αναδεικνύει την ΟΠΑΠ Κύπρου συνεπή και ειλικρινή εκφραστή της έννοιας «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Οι δράσεις της ΟΠΑΠ Κύπρου σε θέματα ΕΚΕ εκδηλώνονται συστηματικά στους πέντε πυλώνες που θεσμοθέτησε το 2008, δηλαδή Υγεία, Πολιτισμό, Παιδεία, Περιβάλλον και Αθλητισμό. Οι κοινωνικές της δράσεις αποφασίζονται στη βάση των δεδομένων και αναγκών της κάθε εποχής, αλλά και της συνεργασίας ή συνεννόησης με τους αντίστοιχους φορείς ή πολιτειακούς θεσμούς. Συνεργασία απαραίτητη αφού μέσα από αυτήν αναδεικνύονται οι προτεραιότητες και καθίστανται αποτελεσματικότερες οποιεσδήποτε δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Προτεραιότητα η υγεία

Ιεραρχώντας λοιπόν διαχρονικά τις ανάγκες της κάθε εποχής, η ΟΠΑΠ Κύπρου έθεσε στην προτεραιότητα των δράσεών της την υγεία, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια. Πόσο μάλλον από το 2020, όταν η Κύπρος άρχισε να βιώνει λόγω πανδημίας, μια από τις χειρότερες κρίσεις, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ίδια η υγεία των συνανθρώπων μας. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις άμεσες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία και παρά τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα τόσο στην πρώτη δέσμη των περιοριστικών μέτρων όσο και στη δεύτερη, ανεστάλη η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσε σειρά δράσεων και χορηγιών προς όφελος της δημόσιας υγείας.

› Ενισχύοντας τους έκτακτους σχεδιασμούς της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας ανέλαβε τη δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εισφέροντας το ποσό του ενός εκατομμυρίου 330 χιλιάδων ευρώ (1.330.000). Ήταν μια ενέργεια που ομολογούσε τη σύνεση και την προνοητικότητα της ΟΠΑΠ Κύπρου για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας και ουσιαστικής συνδρομής στην ιατρική κοινότητα. Τελικά επιβεβαιώθηκε.

› Επιχορήγησε τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για την αγορά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας. Αυτούς δηλαδή που νύχτα και μέρα, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

› Συνεχίζοντας την πολύμορφη στήριξή της στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, συμμετείχε και πάλι στο «Πρόγραμμα Υιοθέτησης Δωματίων στην Αροδαφνούσα», καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα δύο δωματίων και για τον επόμενο χρόνο.

› Ανταποκρινόμενη σε σχετική επιστολή του Υπουργείου Υγείας, προσέφερε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ολοκληρωμένης διαγνωστικής απεικόνισης, το οποίο ενισχύει τα κρατικά νοσηλευτήρια μας με τεχνολογίες αιχμής στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής.

› Στηρίζοντας το έργο του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» συνέβαλε στην εξασφάλιση και παραχώρηση στο κράτος ενός ασθενοφόρου ειδικά διαμορφωμένου για πρόωρα νεογνά, έτσι ώστε αυτά να μεταφέρονται με ασφάλεια στις δύο Μονάδες Νεογνών στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

› Πορεύθηκε μαζί με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στην 29η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης του Συνδέσμου, στηρίζοντας τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Παράλληλα η ΟΠΑΠ Κύπρου συνέχισε τη διαχρονική στήριξή της σε προγράμματα και σχεδιασμούς φορέων υγείας και κοινωνικής αρωγής όπως η Europa Donna, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, το Telethon και άλλοι πολλοί φορείς.

Άλλες θεσμικές χορηγίες

Συναισθανόμενη όμως τις δύσκολες ώρες που προκάλεσε η πανδημία σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων του τόπου, η ΟΠΑΠ Κύπρου συνέχισε επίσης τις θεσμικές χορηγίες της στον αθλητισμό, το περιβάλλον, την παιδεία και βέβαια τον πολιτισμό. Με βάση τα στοιχεία από τη συνολική κοινωνική δράση της εταιρείας για το 2020, ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου διατέθηκε για τον πολιτισμό και την παιδεία (ποσοστό σχεδόν 22%) και ανάλογο ποσό για τον αθλητισμό και το περιβάλλον.

Επιμένοντας ότι η ποιοτική δημιουργία στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών καθορίζει το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας, η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσε τη συνεργασία της ως Μεγάλου Χορηγού τόσο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου όσο και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Συνεργασία που ο πρόεδρος του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου χαρακτήρισε σαν ευλογία.

Στο δύστροπο κι από πλευράς πολιτιστικών εκδηλώσεων 2020, η ΟΠΑΠ Κύπρου φρόντισε, εκεί και όπως οι συνθήκες επέτρεπαν, να χαρεί το κυπριακό κοινό ποιοτικές στιγμές, όπως στις νύχτες με φεγγάρι στην αυλή, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Όπως βέβαια και το μουσικό αφιέρωμα που η Άλκηστις Πρωτοψάλτη παρουσίασε στις τρεις συναυλίες της, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Το μουσικό ταξίδι στα βήματα της Μελίνας οδήγησε σε ξέφωτα ανθρωπιάς, αφού οι συναυλίες στήριξαν και το έργο του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια. Αποκούμπι στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος αποτελεί και η πνευματική, συγγραφική δημιουργία, όταν ιδιαίτερα αφορά σε θέματα ταυτισμένα με την ιστορία της Κύπρου. Δημιουργία που η ΟΠΑΠ Κύπρου αγκάλιασε και το 2020, συμβάλλοντας στην έκδοση από την Ιερά Επισκοπή Καρπασίας του ιστορικού τόμου «Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία». Ήταν η συνέχεια της έκφρασης σεβασμού στην ίδια τη μαρτυρική Καρπασία και τους ανθρώπους της.

«Είμαστε όλοι μαζί…»

Έκφραση σεβασμού όμως και στους αθλητές μας, που με τις διεθνείς διακρίσεις τους τίμησαν πολλές φορές την Κύπρο. Παρά τις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία, η ΟΠΑΠ Κύπρου δεν ανέστειλε κανένα σχεδιασμό στήριξης του αθλητισμού του τόπου. Στάθηκε πάλι κοντά στον ΚΟΑ και την ΚΟΕ, κοντά στις ομοσπονδίες και τα μέλη τους, κοντά στις εθνικές μας ομάδες και τους κορυφαίους αθλητές μας. Οι οποίοι μάλιστα, μπορεί να μην μπόρεσαν να λάβουν μέρος στις μεγάλες διοργανώσεις αφού ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, αλλά βγήκαν μπροστά στις δύσκολες ημέρες του εγκλεισμού, στηρίζοντας με τα μηνύματά τους την εκστρατεία ενημέρωσης που είχε αναλάβει η ΟΠΑΠ Κύπρου. Προτάσσοντας τη θέληση και την υπομονή, στοιχεία που διακρίνουν την επιτυχημένη αγωνιστική τους προσπάθεια, διαβεβαίωσαν τους ανθρώπους της Κύπρου στις δύσκολες ώρες ότι: «Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί». Ναι! Όλοι μαζί για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες που άφησε το 2020 και να δώσουμε προοπτική στο 2021. Αυτή είναι η κοινωνική υπευθυνότητα της ΟΠΑΠ Κύπρου, αυτή είναι η ευθύνη της κάθε μεγάλης εταιρείας στο χώρο δραστηριότητάς της, πολύ περισσότερο όταν ο χώρος στριμώχνεται από κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας. Σύνεση και προνοητικότητα, συνέπεια και ειλικρίνεια. Γι’ αυτό και η ΟΠΑΠ Κύπρου νιώθει -και είναι- υπερήφανος υποστηρικτής του καθενός μας. 

€2.623.328 για την υγεία

Η ουσιαστική στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, όπως εκδηλώθηκε το 2020 στη διάρκεια της πανδημίας, αποτελούσε συνεπή συνέχεια όλων των προηγούμενων παρεμβάσεών της στον τομέα της υγείας κι έγινε στη βάση της απόλυτης συνεννόησης και συνεργασίας με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Η παράθεση των γεγονότων όμως, ενισχύεται και από την παράθεση των αριθμών. Το 2020 η ΟΠΑΠ Κύπρου διέθεσε για τη στήριξη της υγείας το ποσό των 2.623.328 ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το 56% του συνολικού ποσού των χορηγιών, που αποφασίστηκαν από την εταιρεία. Το ποσοστό  αυτό επιβεβαιώνει την ύψιστη προτεραιότητα που η ΟΠΑΠ Κύπρου δίνει στον τομέα της υγείας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Λεωφόρος Λεμεσού 128-130, 2015 Στρόβολος

Τηλέφωνο: 22477300

Ιστοσελίδα: www.opap.org.cy

 

Δειτε Επισης

REMEDICA - Για την κοινωνία και το περιβάλλον
LIDL CYPRUS - Δέσμευση για ένα καλύτερο αύριο
ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ - ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Στήριξη της κοινωνίας και επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό
ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ