powered by

Ελεγκτής: Τι διαπιστώνει για το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας

Σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία τόσο όσον αφορά στις πρόνοιες του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο όσο και στην εφαρμογή των προνοιών του από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει πως η Επιτροπή Αξιολόγησης και το Υπουργείο Οικονομικών δεν εφάρμοσαν ουσιώδεις πρόνοιες του Σχεδίου κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων, η εφαρμογή των οποίων ενδεχομένως να οδηγούσε σε απόρριψή τους. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Αξιολόγησης και το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσαν την επιλεξιμότητα των δαπανών της παραγωγής JIU JITSU για τις οποίες ζητήθηκε επιστροφή χρημάτων.

Επίσης, ο Ελεγκτής επισύρει την προσοχή στο γεγονός ότι στην περίπτωση της παραγωγής JIU JITSU δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Σχεδίου για εφαρμογή της αρχής του πλήρους ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ συνδεδεμένων μερών, είναι εμπορικά εύλογες. «Επισημαίνουμε ότι, 82% (€17.914.428) των δαπανών, για τις οποίες ζητήθηκε επιστροφή χρημάτων, αφορά σε πληρωμές προς τους παραγωγούς και τις εταιρείες τους, εκ των οποίων το 79% (€14.183.540) καταλήγει εκτός ΚΔ και ΕΕ».

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ουσιώδεις αδυναμίες όσον αφορά στις πρόνοιες του Σχεδίου, οι οποίες επιτρέπουν την εκμετάλλευσή του από τους παραγωγούς, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικά αυξημένες δαπάνες για την ΚΔ. «Επιπλέον, το 2020 έγιναν τροποποιήσεις στο Σχέδιο που εξυπηρετούν τους αιτητές, χωρίς να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ως προς το ενδεχόμενο να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις για την ΚΔ».

Διαβάστε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

 

  

  

  

 

 

Δειτε Επισης

«Αλώβητες» από τους δασμούς Τραμπ οι κυπριακές τράπεζες-Βλέπει θετικές προοπτικές για Τρ. Κύπρου και Ελληνική ο Fitch
Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders» για δεύτερη χρονιά
British Council και Invest Cyprus συνεργάζονται για προώθηση της διακρατικής εκπαίδευσης και των επενδυτικών προοπτικών
Τα βραβευθέντα προϊόντα των 12ων IN Business Grocery Retail Awards (pics)
Μάριος Λουκαΐδης: Αναμένεται σημαντική επιτάχυνση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές-Η δυναμική του λιανεμπορίου στην Κύπρο
Στην Prodea Investments σχεδόν το 100% της MHV-Απέκτησε ποσοστό 20% από την Flowpulse έναντι €92,3 εκατ.
Μάριος Αντωνίου για e-kalathi: Να αποφεύγονται παρεμβάσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο-Η αγορά αυτορυθμίζεται
XM: Στηρίζει την προσπάθεια προώθησης ίσων ευκαιριών και προσβασιμότητας στον αθλητισμό
Ξεκαθαρίζει για την συμμετοχή αθλητών σε διεθνές τουρνουά στην Αθήνα η Ομοσπονδία Wushu Kung Fu
Στην...πρίζα και οι εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών φόρτισης-Έντονη ανησυχία για την περικοπή χορηγιών για ηλεκτρικά