Προανήγγειλαν μαζικές κινητοποιήσεις οι τυροκόμοι-Τα βάζουν με Υπ. Γεωργίας για το χαλούμι

Μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 2 Απριλίου προαναγγέλλουν οι οργανωμένοι τυροκόμοι διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς του Υπουργείου Γεωργίας σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλουμιού, που, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν το γνωστό κυπριακό έδεσμα στη καταστροφή.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες, όπως αναφέρει θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως ο φάκελος όπως έχει κατατεθεί για κατοχύρωση στα ευρωπαϊκά όργανα όχι μόνο δεν προστατεύει το προϊόν αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή του μεγαλύτερου εξαγώγιμου γεωργοκτηνοτροφικού προϊόντος της Κύπρου. «Οι ζημιές αυτές θα οδηγήσουν στην καταστροφή ολόκληρης της γαλακτοβιομηχανίας, της κτηνοτροφίας και της γεωργίας με τεράστιο κόστος στην Εθνική οικονομία του τόπου, αφού εκτιμάται ότι ο τομέας θα συρρικνωθεί από τα €300 εκ. στα €90εκ.», αναφέρει.

Σε σχέση με την πρόνοια ότι αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερέχει έναντι του αγελαδινού, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο παραδόθηκαν στις Βιομηχανίες περίπου 65 εκ. λίτρα αιγοπρόβειου γάλακτος. Όπως αναφέρουν με 30 εκ. λίτρα να προορίζονται για παραγωγή αιγοπρόβειου Χαλλουμιού και αιγοπρόβειου γιαουρτιού και άλλων τυριών, υπάρχουν διαθέσιμα 35 εκ. λίτρα για παραγωγή του μεικτού Χαλλουμιού. «Ποσότητες που με την χρήση 35 εκ. λίτρων αγελαδινών, θα παράξουν στο σύνολο περίπου 14.500 τόνους Χαλλουμιού σε σύγκριση με τους 43.500 τόνους που παράγουμε σήμερα», αναφέρουν.

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της υφιστάμενης παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν θα μπορεί να συμπεριληφθεί στην παραγωγή Χαλλουμιού λόγω του ότι δεν συνάδει με τις φυλές και την διατροφή των ζώων που θέτει ο Φάκελος και συνεπώς οι παραγώμενες ποσότητες Χαλλουμιού θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Θέτει τέλος τρεις κόκκινες γραμμές προς το Υπουργείο Γεωργίας. Συγκεκριμένα ζητά τη διασφάλιση των υφιστάμενων ποσοτήτων παραγωγής Χαλλουμιού και των προοπτικών ανάπτυξης τους, τη διασφάλιση της παραγωγής ολόκληρης της γκάμας Χαλλουμιού που ήδη παράγουμε και εμπορευόμαστε τα τελευταία 25 χρόνια υπό τον έλεγχο και έγκριση των αρμοδίων αρχών του κράτους και τη διασφάλιση χρήσης όλων των ειδών και ποσοτήτων γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) ανεξαρτήτως φυλής και διατροφής στην παραγωγή χαλλουμιού όπως υφίσταται διαχρονικά.

«Ευελπιστούμε ότι, έστω και την υστάτη θα πρυτανεύσει η λογική και το Υπουργείο Γεωργίας θα ακούσει τους προβληματισμούς αυτών που επένδυσαν, ανέπτυξαν και γιγάντωσαν στις διεθνείς αγορές το χαλλούμι», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων