Στρατηγικό σχεδιασμό για αναζωογόνηση της Λαϊκής Γειτονιάς ζητούν βουλευτές
19:00 - 23 Μαρτίου 2021
Στρατηγικό σχεδιασμό για αναζωογόνηση της Λαϊκής Γειτονιάς ώστε να ανακτήσει την αίγλη της ως ιστορικό και παραδοσιακό σημείο αναφοράς της Πρωτεύουσας ζήτησαν βουλευτές με δηλώσεις τους μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τη διενέργεια μελέτης και την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή της Λαϊκής Γειτονιάς στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς Λευκωσίας με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Εμπορίου από τους Βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Μιχάλη Σοφοκλέους.
Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση για να δούμε την εξέλιξη που υπήρξε από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα πριν από τέσσερα χρόνια.
Συνεχίζοντας είπε πως οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Λευκωσίας) με κονδύλια που δόθηκαν διενέργησαν μελέτες και άρχισε ο εξωραϊσμός της περιοχής, η οποία, όπως είπε, φθίνει. Πρόσθεσε ότι η φθίνουσα πορεία καταδεικνύεται από το γεγονός ότι έμειναν μόνο 3 ένοικοι, από τους 28 που υπήρχαν στο παρελθόν.
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε περαιτέρω ότι η προσπάθεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου είναι να συμβάλει ώστε το συντομότερο δυνατό να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς, με στόχο όταν ολοκληρωθούν τα έργα η περιοχή να αποκτήσει χαρακτήρα και ταυτότητα που θα την ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.
Υπενθύμισε ότι η Λαϊκή Γειτονιά έγινε πριν 35 χρόνια, ήταν πρωτοποριακό έργο για την περιοχή και όμως, πρόσθεσε, αφέθηκε να φθίνει.
Αυτό που ζητούμε σαν Κοινοβουλευτική Επιτροπή, είναι με ένα στρατηγικό master plan οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με τους ενοίκους των καταστημάτων να βρουν τη χρυσή τομή και τον τρόπο ώστε αυτή η γειτονιά να μην μείνει παραμελημένη και αποκτήσει την αίγλη που είχε, δίπλα στα τεράστια έργα, στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Μακαρίου, στη Στασικράτους, για τα οποία ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα.
Έφερε ως παράδειγμα για αυτό που μπορεί να γίνει, να εγκατασταθούν στη Λαϊκή Γειτονιά βιοτέχνες ή καλλιτέχνες που θα δώσουν τη ξεχωριστή νότα στην περιοχή, μπορεί να γίνουν καταστήματα παραδοσιακής τέχνης ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς, που θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ώστε παρά τα τόσα έξοδα που έγιναν να μην συνεχίσει να είναι παραμελημένη περιοχή.
Ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε την άποψη ότι στη μοιρασμένη Λευκωσία, χρειάζεται η Λαϊκή Γειτονία και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, ίσως με νέα πρότυπα για να ανακτήσει τη αίγλη που της αξίζει.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους, είπε πως μετά από δεκαετίες, όλοι οι Λευκωσιάτες νιώθουμε ότι όλα τα κρίσιμα έργα που θα καθορίσουν το μέλλον της Πρωτεύουσας πρέπει να ολοκληρώνονται.
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή την ώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικιστική, εμπορική και τουριστική αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου και ευρύτερα του κέντρου της Λευκωσίας.
Συνεχίζοντας, είπε ότι διαπιστώνουμε πως η Λαϊκή Γειτονία, που πριν 38 χρόνια καθόρισε το πρότυπο ανάπτυξης των ιστορικών κέντρων όλων των πόλεων της Κύπρου, έχει αποψιλωθεί σε σημείο που από τα 28 υποστατικά να βρίσκονται σε χρήση μόνο τα 3.
Πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά ένα πρόβλημα και ταυτόχρονα παρέχει ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου, προβάλλοντας τον αυθεντικό κυπριακό χαρακτήρα και την παράδοση, για να αναζωογονήσουμε και να οριοθετήσουμε ξανά τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το κέντρο της Πρωτεύουσας.
Ο κ. Σοφοκλέους παρατήρησε ότι η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα, έχει όμως την πιο πλούσια παλαιότερη ιστορία και την πιο πλούσια σύγχρονη ιστορία στην Κύπρο και η Λαϊκή Γειτονιά είναι ένας από τους χώρους εκείνους που αναδεικνύουν και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την ελκυστικότητα αυτής της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σοφοκλέους διευκρίνισε ότι τα καταστήματα της Λαϊκής Γειτονίας είναι συν - ιδιοκτησία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Λευκωσίας και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει στη βάση ορθού σχεδιασμού να γίνουν γρήγορες κινήσεις για να αναζωογονηθεί το κέντρο της Λευκωσίας. Πρόσθεσε ότι πέρα από τα έργα, χρειάζεται επαρκής αστυνόμευση της περιοχής, επαρκείς χώροι στάθμευσης, φωτισμός και της ορθής συντήρησης των έργων.
Ανέφερε τέλος ότι με την ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στη Λευκωσία και την επανεκκίνηση πρέπει να δοθεί ο χαρακτήρας της παράδοσης και του σύγχρονου τουριστικού προϊόντος στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι τα έργα εξωραϊσμού ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβρη, αλλά συνέχισε θα πρέπει να δοθούν ξανά τα υποστατικά σε επιχειρηματίες, με αυστηρούς όρους και στη βάση της φιλοσοφίας που πρέπει να διέπει τη Λαϊκή Γειτονιά,
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας είπε ότι ο Δήμος Λευκωσίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή καταθλιπτική κατάσταση στη Λαϊκή Γειτονιά. Πρόσθεσε ότι επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης μιας περιοχής που θα έπρεπε να ήταν το σημείο αναφοράς της Πρωτεύουσας.
Είπε ακόμα ότι ευθύνη για την αναζωογόνηση της περιοχής έχει και το Υφυπουργείο Τουρισμού και ανέφερε ότι η διαχειριστική επιτροπή ενοίκων Λαϊκής Γειτονιάς έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στον Υφυπουργό Τουρισμού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθεί.
Συνεχίζοντας είπε πως η επιτροπή κατέθεσε στην Επιτροπή Εμπορίου εισηγήσεις για να ξαναζωντανέψει η Λαϊκή Γειτονιά και κάλεσε τον Δήμο Λευκωσίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού να λάβουν άμεσα μέτρα για να αναζωογονηθεί η Λαϊκή Γειτονιά και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή ώστε να σταματήσει ο μαρασμός της και με τον αυθεντικό κυπριακό της χαρακτήρα να καταστεί πόλος έλξης για Κύπριους και τουρίστες
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αφού σημείωσε ότι Λαϊκή Γειτονία ποτέ δεν ήταν ξένο σώμα στην Πρωτεύουσα, αλλά αποτελούσε και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του ιστορικού κέντρου με την υπόλοιπη εντός των τειχών πόλη, πρόσθεσε πως ήταν η συνέχεια αυτού που οι παππούδες και οι πατεράδες μας ήξεραν ως το κέντρο της Λευκωσίας, όπου υπήρχαν οι τόποι περιπάτου, οι τόποι αναψυχής, τα μικρά μαγαζιά.
Ο κ. Ευσταθιού διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να στηριχθούν οικονομικά όσοι τόλμησαν να παραμείνουν στον χώρο. Συνεχίζοντας είπε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Λευκωσία πρέπει να παραμένουν με κίνητρα στη Λαϊκή Γειτονιά και να σταματήσει η πρακτόρευση και διοχέτευση των τουριστών και επισκεπτών της Λευκωσίας στα κατεχόμενα. «Αντί για τα κατεχόμενα θα πρέπει επιτέλους να στηρίξουμε τη Λαϊκή Γειτονιά», συμπλήρωσε.
Ο εκτελεστικός σύμβουλος του σωματείου των ενοίκων και φίλων υποστατικών της Λαϊκής Γειτονιάς του Δήμου Λευκωσίας Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι η συζήτηση που διεξήχθη πριν από 4 χρόνια στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ήταν ο καταλύτης για να ξεκινήσει η μελέτη για τη Λαϊκή Γειτονιά.
Πρόσθεσε πως πέρα από τις υποδομές και τα κτήρια, πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και ο κυπριακός πολιτισμός. Είπε επίσης ότι 40 χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Γειτονίας χρειάζεται να δοθεί ξανά στη νέα γενιά το στίγμα του κυπριακού πολιτισμού και της κυπριακής παράδοσης που έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.
Ανέφερε ακολούθως ότι «ζητούμε κίνητρα για τα ενοίκια και για τους άλλους δημοτικούς φόρους μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί για χρήση, να παραμείνει το γραφείο πληροφοριών του Υφυπουργείου Τουρισμού στον χώρο, να υπάρξει συγκροτημένη πολιτική δράση μεταξύ Υφυπουργείου Τουρισμού, Δήμου Λευκωσίας και άλλων Υπουργείων, σε συνεργασία με το σωματείο και επανεργοποίηση της ειδικής επιτροπής για αναζωογόνηση και εξωραϊσμό της Λαϊκής Γειτονιάς.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως ανάλογα με τα τετραγωνικά, τα ενοίκια των υποστατικών κυμαίνονται από τα 500 στα 800 ευρώ που δεν είναι βιώσιμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ