Διαφθορά: Μια σύγχρονη μορφή καρκίνου που κατατρώει τα σωθικά της κοινωνίας
13:15 - 17 Μαρτίου 2021
Η «διαφθορά» είναι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σαν τον καρκίνο. εξαπλώνεται αργά και σταθερά πολλές φορές περνά απαρατήρητη μέχρι που φθάνει κάποια στιγμή που η κατάσταση γίνεται μη αναστρέψιμη. Διαβρώνει το σύστημα στη βάση του και το καθιστά ανίκανο να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
Συνεπακόλουθα, αποδυναμώνει τον κρατικό μηχανισμό, ενισχύοντας την εργοδότηση ατόμων με χαμηλό κώδικα αξιών, οι οποίοι είναι εύκολα διαχειρίσιμοι. Το κράτος στερείται της δυνατότητας να απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό το οποίο είναι αποδοτικό, έχει έναν ισχυρό κώδικα δεοντολογίας και εργάζεται αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα περιορίζεται η ευρεία χρήση της τεχνολογίας αφού μέσω αυτής είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει το φαινόμενο της δωροδοκίας. Στην Κύπρο, αυτό εκφράζεται από την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας», με ανακατατάξεις αποτελεσμάτων εξετάσεων και αμφίβολες προαγωγές, με αποτέλεσμα απόλυτη εξάρτηση των γραναζιών του κρατικού μηχανισμού από τα κόμματα που ανακυκλώνονται στην εξουσία.
Μοναδικό όπλο, για την καταπολέμηση αυτής της «νόσου» που μαστίζει την κοινωνία, δεν είναι άλλο από ένα πολύ δυνατό πλέγμα ελέγχου της Εκτελεστικής Εξουσίας μέσα από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα νομοθετεί όχι με βάση προσωπικά συμφέροντα και ατζέντες αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε δηλαδή αποτελεσματικό έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας, στη δημόσια διοίκηση, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και αξιοποίηση των πραγματικά προσοντούχων σε αυτή τη χώρα. Αν δεν καταφέρουμε να ξεριζώσουμε φαινόμενο της διαφθοράς, απλά θα συνεχίσομε να γινόμαστε μάρτυρες διασπάθισης δημόσιου χρήματος και πόρων, που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η υγεία, τα δημόσια έργα και οι αναπτύξεις.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα όπου οι ευκαιρίες καριέρας δεν δίνονται στη βάση των προσόντων που διαθέτει κάποιος, αλλά με βάση το πόσο υποτακτικός είναι στις διάφορες επιταγές των κυβερνώντων και του παρακράτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κράτος «υδροκέφαλο» και εντελώς αναποτελεσματικό για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Συνέπεια αυτής της αναξιοκρατίας είναι και η δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους, χαρίζοντας τα καλύτερα μυαλά, που ξοδέψαμε για να σπουδάσουμε, σε άλλες χώρες, όπου θα πετύχουν, θα δημιουργήσουν και θα πληρώνουν τους φόρους τους.
Στο χέρι μας είναι λοιπόν να βάλουμε φρένο στη σήψη και τη διαφθορά που κατατρώνε τα σωθικά του κράτους και της. Ας απαλλαγούμε από καθετί διεφθαρμένο και ας ξαναχτίσουμε την κοινωνία που μας αξίζει. Έχουμε τη δύναμη, και αυτή δεν είναι άλλη από την ψήφο μας. Ας ασκήσουμε αυτό το ιερό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, επιλέγοντας τους πραγματικά άριστους, που θα μας βγάλουν από το βούρκο. Αυτούς που διαθέτουν την γνώση αλλά παράλληλα και την επίγνωση των δεινών πραγματικοτήτων για να χαράξουν μια νέα πορεία.
Διευθύντρια Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΟΣ-ΙΑΣΙΣ
Υποψήφια Βουλευτής ΕΔΕΚ Λευκωσίας
***Η Ανδρειανή Οδυσσέως είναι Διευθύντρια Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΟΣ-ΙΑΣΙΣ. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Έρευνας Dana-Farber της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Yale, και στο Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο Fred-Hutchinson.