Powered by

Πώς επαναλειτουργεί η Εστίαση από σήμερα

Επαναλειτουργούν σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης στη βάση υγειονομικού πρωτοκόλλου. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 10.45 το βράδυ.

Οι χώροι εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται είναι:

  • εστιατόρια,
  • ταβέρνες,
  • καφετέριες,
  • μπυραρίες,
  • σνακ-μπαρ και μπαρ,
  • καφενεία,
  • χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων,
  • χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.).
  •  

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης. Ως εξωτερικός χώρος ορίζεται ο κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός και διαθέτει επαρκή φυσική οξυγόνωση.

Επαρκής φυσική οξυγόνωση υπάρχει σε κάθε χώρο ο οποίος:

  • δεν καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και
  • ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.
  • Ορίζονται τα 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, νοουμένου ότι η χωροθέτηση των τραπεζιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, επιτρέπει τον αριθμό αυτό.
  • Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι).
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι είναι τα 8 άτομα.
  • Οι εργαζόμενοι οφείλουν να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με  εξαίρεση τους ψήστες ).
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες όλες τις ώρες που βρίσκονται στο υποστατικό, όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.
  • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης.

Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής/εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.

Απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.

Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επανεκκίνηση είναι υποχρεωτικός ο εργαστηριακός έλεγχος τεστ αντιγόνου (rapid test) στο σύνολο των εργαζομένων εστίασης πριν την έναρξη και έπειτα εβδομαδιαία με το ποσοστό που αναλογεί βάσει του αριθμού των εργαζομένων όπως ορίζεται βάσει του σχετικού Διατάγματος.

Δειτε Επισης

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Προκήρυξη για πεντάστερο ξενοδοχείο και οικιστική ανάπτυξη στη Γεροσκήπου
Το Jamie Oliver Kitchen Λεμεσού παρουσιάζει: Ένα ξεχωριστό Wine Tasting με Santa Margherita
Komitis Eco Village: Η επένδυση μεγατόνων και τι θα περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό χωριό στη δυτική Λευκωσία
Οι νέες τάσεις στον χώρο του convenience...Πώς αλλάζουν το παχνίδι μικρά καταστήματα και υπεραγορές της γειτονιάς
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Ενδυναμώνει παρουσία στη Φρανκφούρτη το EUC-Η επέκταση της Πανεπιστημιούπολης και τα πλάνα για Ελλάδα
Ελκυστικές επιλογές σε οικιστικά ακίνητα σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Οι ανακατατάξεις στα FMCGs και η «χρυσή εποχή» των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο λιανεμπόριο που έρχεται
Αλώβητες από τους δασμούς των ΗΠΑ οι κυπριακές τράπεζες-Βλέπει θετικές προοπτικές για Τρ. Κύπρου και Ελληνική ο Fitch
Τα βραβευθέντα προϊόντα των 12ων IN Business Grocery Retail Awards (pics)
Μάριος Λουκαΐδης: Αναμένεται σημαντική επιτάχυνση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές-Η δυναμική του λιανεμπορίου στην Κύπρο