Powered by

Αυστρία: Σε €33,5 δισ. η βοήθεια στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας

Από την αρχή της κρίσης του νέου κορωνοϊού πριν από ένα χρόνο, έχουν δημιουργηθεί πολλά βοηθητικά εργαλεία για τη στήριξη της αυστριακής οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης και σύμφωνα με ένα σημερινό ενδιάμεσο απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών στη Βιέννη, μέχρι τις 12 Μαρτίου 2021, έχουν καταβληθεί ή έχουν δεσμευτεί νομικά 33,539 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ αναφέρει ότι τα μέτρα ενίσχυσης βελτιώνονται συνεχώς και ότι, στο μεταξύ, το σύστημα λειτουργεί "πολύ καλά", υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις, και "εάν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, θα υπάρξουν. Μπορούμε να το αντέξουμε αυτό λόγω των καλών οικονομικών δεδομένων και της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής του παρελθόντος".

Από τις ενισχύσεις που έχουν υποσχεθεί ή καταβληθεί μέχρι σήμερα, 10,849 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τη μερική εργασία, 7,072 δισεκατομμύρια την ανάληψη εγγυήσεων και 5,545 δισεκατομμύρια τις αναστολές φόρου (φόρο εισοδήματος και εταιρικό φόρο, ελάφρυνση από πληρωμές), 3,648 δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται για επείγουσα βοήθεια, 3,059 δισεκατομμύρια ευρώ για απώλεια τζίρου, 1,221 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο ειδικών περιπτώσεων και 776 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση πάγιων εξόδων.

Επιπλέον, το πακέτο στήριξης προβλέπει 596 εκατομμύρια ευρώ για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για τα ταμεία στήριξης (συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών πρωταθλημάτων) 290 εκατομμύρια ευρώ και για αντιμετώπιση την οικογενειακής επιβάρυνσης από τον κορωνοϊό 172 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μπόνους επενδύσεων ανέρχεται σε περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ.

Ορισμένες από τις εγκεκριμένες ενισχύσεις δεν θα καταβληθούν, για παράδειγμα σε περίπτωση μερικής εργασίας, όπου, από τα 10,849 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 6,673 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η μερική εργασία χρεώνεται αναδρομικά, ορισμένες αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί δεν διεκπεραιώθηκαν και το υπουργείο αναμένει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικές όλες οι εγκρίσεις για τις αναστολές φόρου και την ανάληψη εγγυήσεων.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τις αιτήσεις αφορούν βοήθεια έως και 9.999 ευρώ, για παράδειγμα 81% του μπόνους απώλειας εσόδων εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, 82% της αποζημίωσης σταθερού κόστους, 82% της αντικατάστασης πωλήσεων του Δεκεμβρίου και 71% της αντικατάστασης πωλήσεων του Νοεμβρίου.

Οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι για το μπόνους απώλειας εσόδων είναι διαμονή και εστίαση (35% αιτήσεων στις οποίες ακολούθησε η εκταμίευση), εμπόριο και υπηρεσίες που σχετίζονται με σωματική φροντίδα (15% για καθεμία από τις αιτήσεις που έχουν πληρωθεί).

Η μέση εκταμίευση της ενίσχυσης ανέρχεται σε 9.906 ευρώ για επιδότηση σταθερού κόστους, 18.432 ευρώ για επιδότηση πάγιου κόστους, 36.672 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών, 19.134 ευρώ για απώλειες κύκλου εργασιών Νοεμβρίου, 9.195 ευρώ για κύκλο εργασιών Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ