Εμβολιασμένοι, αρνητικά PCR test και αναρρώσαντες στο πράσινο πάσο
19:07 - 16 Μαρτίου 2021
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια πρόταση κανονισμού (δηλαδή θα προτείνει κοινοτική νομοθεσία και δεν θα απευθύνει απλά μια σύσταση), προς έγκριση από τα κράτη μέλη (Συμβούλιο) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα “ψηφιακό πράσινο πάσο”, το οποίο θα έχει τη μορφή εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και θα καταγράφει αν κανείς είναι εμβολιασμένος με ένα από τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια, αν έχει αρνητικό PCR και αν έχει αναρρώσει από COVID19, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) και εκτός από τα βασικά δεδομένα του ταξιδιώτη - πολίτη θα περιέχει και ένα κωδικό QR για ανάγνωση από μηχανήματα.
Η πρόταση της Κομισιόν, που θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να γνωρίζουν με ασφάλεια το αν αυτός που κατέχει το πιστοποιητικό έχει κάποιο από τα τρία χαρακτηριστικά.
Το πως θα χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό, πχ για τη διευκόλυνση ταξιδίων, είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, έστω και μονομερώς μετά τη έγκριση του γενικού κανονισμού για τη δημιουργία του, αλλά ο σκοπός της Κομισιόν είναι να δοθούν ταξιδιωτικές διευκολύνσεις πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν και την 17η Μαϊου, ημερομηνία έναρξης των πτήσεων εξωτερικού από το ΗΒ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πολίτης θα “φορτώνει” στην εφαρμογή το test PCR, το PLF ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού με εμβόλιο που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ και το οποίο θα του έχει χορηγήσει ο ασφαλιστικός του φορέας, ή άλλη υπηρεσία υγείας, και στη συνέχεια η εφαρμογή θα το αντιπαραβάλει με τις βάσεις δεδομένων που θα έχουν τα κράτη μέλη, ώστε να διαπιστωθεί αν τα έγγραφά του προέρχονται από πιστοποιημένο φορέα.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί αρχικά κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα πρέπει, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να αλλάξουν και τη σύσταση του Συμβουλίου για ταξίδια από τρίτες χώρες προς την ΕΕ, ώστε να περιλάβουν τις ίδιες τρεις προϋποθέσεις στις άδειες εισόδου.
Στα κράτη μέλη εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα άλλα εμβόλια (τα μη αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ), το χρονικό διάστημα της ανοσίας μετά από ανάρρωση και τεστ που θα δέχονται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν έρχεται για να προλάβει ad hoc λύσεις της βιομηχανίας και υπενθυμίζεται ότι “άλλο η πρόταση και άλλο η χρήση”.
Η πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το κάθε ΚΜ θα μπορεί να προσδιορίσει τις συνέπειες των digital green passes, όμως:
- όλα τα ΚΜ θα είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν
- όλα τα ΚΜ θα πρέπει να διασφαλίζουν ίση μεταχείριση στα πιστοποιητικά που εκδίδουν τα άλλα ΚΜ
- αν τα ΚΜ επιβάλουν περιορισμούς σε κατόχους πάσων από άλλα ΚΜ, τότε θα πρέπει να στοιχειοθετούν την άρνηση τους στην Κομισιόν
- θα καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ όπου και αν έχουν εμβολιαστεί, όπου και αν έχουν κάνει τεστ, από όποιο νοσοκομείο και αν έχουν βγει έχοντας αναρρώσει.
Για τους πολίτες τρίτων χωρών προβλέπεται η αναγνώριση και των δικών τους πιστοποιητικών, αν παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα ευρωπαϊκά.
Το application θα είναι δίγλωσσο με QR code και θα είναι σε ανοικτή γραμμή με ψηφιακή πύλη που όλα τα ΚΜ θα πρέπει να συνδεθούν,
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν σε διαδικασία fast track έγκρισης,
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 25 Μαρτίου για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ καταγράφεται μια θεαματική στροφή, καθώς στην αρχή κανείς δεν ήταν φίλος της ιδέας, μετά προσχώρησαν οι λεγόμενοι του “club med”, οι Σκανδιναβοί, και τέλος σταδιακά και η Γερμανία όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν.
Κατά της ιδέας είναι οι χώρε της benelux και η Γαλλία.
Σε κάθε περίπτωση το έγγραφο δεν θα είναι διαβατήριο, επισημαίνει κοινοτική πηγή, τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν αν στοιχειοθετεί διάκριση, εάν και πού είναι αποδεκτή η χρήση του και θα τερματιστεί / καταργηθεί όταν τελειώσει η πανδημία.
ΠΗΓΗ: KYΠΕ