Όμιλος Βιοιατρική: Η επόμενη ημέρα, ο «διάδοχος» Γιώργος Σπανός και οι κινήσεις συγκέντρωσης
13:00 - 12 Μαρτίου 2021
Όταν διαδέχεσαι έναν άνθρωπο που ανήκει στους «σκαπανείς» του τομέα παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, η «καρέκλα είναι βαριά». Ακόμη κι αν είσαι ο γιος του, που είχε λάβει το «δακτυλίδι» χρόνια πριν.
Ο Γιώργος Σπανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σήμερα του Ομίλου Βιοϊατρικής, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν «έτοιμος από καιρό» να πάρει στα χέρια του το πηδάλιο. «Μεγάλωσε», άλλωστε, μαζί με την εταιρεία και μέσα σε αυτήν, ζώντας από πρώτο χέρι τον αγώνα και τις αγωνίες των γονιών του, του Ευάγγελου και της Μάχης, να εξελίξουν εκείνο το πρώτο ταπεινό εργαστήριο στην οδό Mιχαλακοπούλου, στον κορυφαίο ιδιωτικό πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα. Πόσο «έτοιμος», όμως, μπορεί να είναι κάποιος για να στερηθεί τη στοργική, αλλά και πάντα «καθοδηγητική» παρουσία του πατέρα;
Τα 40 χρόνια και τα πρώτα δικά του «βήματα»
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το σοκ της απώλειας του Ευάγγελου Σπανού, που έφυγε μετά από σκληρή μάχη με τον κορωνοιό πέρυσι τον Απρίλιο, ήταν τεράστιο. Αυτό το μεγάλο «καράβι», όμως, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια διαδρομής, έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του.
Ο Γιώργος Σπανός ήταν «ψημένος» ως μάνατζερ στη διακυβέρνηση του «σκάφους», έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοίκηση αρχικά ως Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες «σκοτεινές ώρες» απαιτούν μεγάλα ψυχικά αποθέματα ώστε να ανταποκριθεί κανείς στο καθήκον του, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από τη θωράκιση και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Βιοϊατρικής σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, μεγάλων προκλήσεων και διαρκών ανακατατάξεων της αγοράς.
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ευάγγελου Σπανού, ο ίδιος ανέλαβε και τη θέση του Προέδρου, η μητέρα του Μάχη αυτή της Αντιπροέδρου, ενώ η σύνθεση συμπληρώνεται με την αδελφή του, -και σύζυγο του Χρήστου Ιωάννου του Ομίλου Άβαξ-, Δήμητρα (Ντίμη) και τον έμπιστο συνεργάτη, νομικό Λάμπρο Μάκκα.
Έκτοτε χάραξε πορεία, παραμένοντας πιστός, όπως λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, στον δρόμο και τις αρχές του πατέρα του, αλλά προσθέτοντας το δικό του στίγμα.
Η εξαγορά και το σχέδιο συγχώνευσης
Και τούτο φαίνεται από τις κινήσεις που ακολούθησαν. Με πιο πρόσφατη αυτή που αναδεικνύει σήμερα το newmoney και αφορά την εσωτερική «συγκέντρωση» του Ομίλου, με την απορρόφηση από την Βιοιατρική, της Βιοκλινικής Πειραιά και της Βιοαναλυτικής Απεικόνισης.
Είχε προηγηθεί η απόκτηση της τελευταίας, που διέγραψε μια αυτόνομη πορεία 30 ετών στην αγορά, από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής στις αρχές της φετινής χρονιάς, με τον Γ. Σπανό να αναλαμβάνει και εδώ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Πρόκειται δηλαδή για δύο κινήσεις που έρχονται να απαντήσουν στο ζητούμενο της περαιτέρω ενίσχυσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης που αποκαλύπτει το newmoney, το εγχείρημα κρίνεται σκόπιμο καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα «την ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων του, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, την καλύτερη αξιοποίηση της λειτουργικής αυτοτέλειας των κλάδων δραστηριότητας των συγχωνευόμενων εταιρειών και τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου».
Όπως επισημαίνεται ειδικότερα, «η συγχώνευση θα επιφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού των συμμετεχουσών εταιρειών και θα καταστήσει δυνατή τη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας με υψηλότερες κατά περίπτωση αποδόσεις».
Ακόμη, όμως, με το σκοπούμενο μετασχηματισμό «θα επαυξηθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο ευρύτερο φάσμα πηγών χρηματοδότησης η οποία απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Βιοϊατρικής».
Η συγχώνευση θα συντελεστεί με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων τόσο της Βιοαναλυτικής Απεικόνισης, όσο και της Βιοκλινικής Πειραιά στην απορροφώσα «Βιοιατρική Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ιατρική Ανώνυμη Εταιρεία».
Δεδομένου ότι η Βιοϊατρική κατέχει ήδη το 100% των μετοχών των δύο άλλων εταιρειών, δεν θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 7,91 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 2,7 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 2,93 ευρώ έκαστη. Έτσι, οι μετοχές των απορροφώμενων εταιρειών «θα ακυρωθούν λόγω αποσβέσεων δια συγχύσεως».
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, -που γίνεται με ισολογισμό μετασχηματισμού αυτόν της 31ης Δεκεμβρίου 2020-, η Βιοϊατρική υποκαθίσταται πλήρως σε ολόκληρη των περιουσία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων, ενώ οι εταιρείες Βιοκλινική Πειραιά και Βιοαναλυτική Απεικόνιση «θεωρούνται αυτοδικαίως λυμένες, εξαφανιζόμενης της νομικής τους προσωπικότητας χωρίς να απαιτείται εκκαθάριση».
Οι «πυλώνες» για το πέρασμα στη νέα εποχή
«Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, επενδύουμε διαρκώς στην εξέλιξη, στην πρωτοπορία και στην καινοτομία έχοντας πάντα στο επίκεντρο την εγκυρότητα, την αμεσότητα και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων» είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Γιώργος Σπανός, όταν η Βιοϊατρική εισήγαγε τον «Ψηφιακό Φάκελο Υγείας» που περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό κάθε εξεταζομένου αναδρομικά από το 2015.
Μια ακόμη κίνηση ιδιαίτερα κρίσιμη μετά το σκληρό «δίδαγμα» της πανδημίας καθώς ο εξεταζόμενος δεν χρειάζεται να παραλάβει τα αποτελέσματά του από το διαγνωστικό κέντρο, αλλά ηλεκτρονικά, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του.
Το στοίχημα του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού της Βιοϊατρικής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Γ. Σπανού «με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων», όπως έχει πει ο ίδιος.
Εξίσου σημαντικό, αν όχι και σημαντικότερο, είναι το στοίχημα των νέων επενδύσεων και των εξαγορών, σε μια περίοδο που ο «χάρτης» στον κλάδο της υγείας ξαναγράφεται.
Και αυτό που φάνηκε με την περίπτωση της Βιοαναλυτικής Απεικόνισης είναι ότι ο ίδιος «ακτινογραφεί» τις εξελίξεις και τις πιθανές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτησή του, άλλωστε, εκτιμά ότι σε αντίθεση με τον δευτεροβάθμιο τομέα της περίθαλψης (νοσοκομεία), όπου έχει σημειωθεί σημαντική συγκέντρωση, στην πρωτοβάθμια υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και ευκαιρίες δεδομένου ότι στην Eλλάδα λειτουργούν 300 μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και περίπου 3.000 μικρά εργαστήρια. Eπίσης, δείχνει να «βλέπει» και εκτός συνόρων, περιγράφοντας ως μελλοντικούς στόχους την επέκταση στη Bουλγαρία και τη Pουμανία.
Προς το παρόν ένα ακόμη «δείγμα γραφής» για το μέλλον είχε δοθεί με το πρώτο άνοιγμα εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που έγινε στη Χαλκίδα το 2019, και το οποίο ενισχύει την προοπτική ανάπτυξης στην περιφέρεια, αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο. Η Βιοϊατρική από τα τέλη του 2017 με ένα διπλό «χτύπημα», -που κατά πληροφορίες χειρίστηκε ο Γ. Σπανός-, προχώρησε στην εξαγορά της «Aλφα Eύρεσις» και στην απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία «Xημείο Γιαννουκά». Τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, έγινε ακόμη ένα επενδυτικό βήμα, με την ίδρυση του πρώτου Πολυδύναμου Διαγνωστικού Kέντρου της Bιοϊατρικής στη Mεγαλόνησο. H Kύπρος μάλιστα επιλέχθηκε και για την εγκατάσταση υπερσύγχρονου ιατρο-μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ο μαγνητικός τομογράφος 3 Tesla με τεχνητή νοημοσύνη, -ο πρώτος σε Eλλάδα και Kύπρο και μόλις ο τρίτος που τότε είχε εγκαταστήσει η Siemens στην Eυρώπη-, ο οποίος έχει δυνατότητα διασύνδεσης με διεθνή βάση δεδομένων.
Η «ακτινογραφία» των επιδόσεων και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, η τελευταία… «απεικονιστική εξέταση», -για τη χρήση του 2019-, δείχνει ότι αύξησε τόσο τον τζίρο όσο και τα κέρδη του.
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 172,5 εκατ.ευρώ και μετά την αφαίρεση των επιστροφών για rebate και clawback (39,2 εκατ.) οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 133,4 εκ. έναντι 124,9 εκ. την προηγούμενη χρονιά. Σαφής βελτίωση υπήρξε στα EBITDA, τα προ φόρων και στα καθαρά κέρδη που ανέβηκαν σε 5,9 εκατ. (από 3,7 εκατ.), 4 εκατ. (από 249.416 ευρώ) και 2,76 εκατ. (έναντι 135.864 ευρώ) αντίστοιχα.
Tην ίδια ώρα όμως αυξήθηκαν, κατά 15,9 εκατ. και οι συνολικές υποχρεώσεις που έφτασαν τα 138,9 εκατ. ευρώ, έναντι 123 εκατ. ευρώ. Aπό αυτές, τα τραπεζικά δάνεια είναι 87,3 εκατ.,-έναντι 65,8 εκατ. έναν χρόνο πριν-, με τα 59 εκατ. να είναι μακροπρόθεσμα και τα 28,3 εκατ. βραχυπρόθεσμα.
Αξιοσημείωτο είναι και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Bιοϊατρικής που περιλαμβάνει τοποθετήσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και εταιρικά, καθώς και σε μετοχές, με συνολική αξία κτήσης 10,78 εκατ. ευρώ και τρέχουσα αξία (στις 31/12/19) 10,65 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος, όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα, έχει τις μεγαλύτερες θέσεις σε αυτά των EΛΠE (1,4 εκατ. ευρώ), του OΠAΠ (1,1 εκατ.), αλλά και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, όπου έχει τοποθετηθεί με 1 εκατ. ευρώ. Aκόμη κατέχει ομολογίες αξίας 828.336 ευρώ της Tιτάν, 608.580 ευρώ της Coral, 501.048 ευρώ της Mytilineos, αλλά και 311.751 ευρώ στο τελευταίο ομόλογο της Eλλάκτωρ.
Σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κατέχει θέσεις συνολικής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές κατέχει 2,7 εκατ. «κομμάτια» της MIG, 400.000 της Eλλάκτωρ, 321.000 του AΔMHE, 300.000 της Alpha Bank, 50.000 της Tράπεζας Πειραιώς, 22.500 τεμάχια των EΛΠE και 10.000 του OΠAΠ.
Ο άνθρωπος που «σφράγισε» έναν ολόκληρο κλάδο
Όλο το οικοδόμημα της Βιοιατρικής, που «σφράγισε» με την παρουσία της έναν ολόκληρο κλάδο, οφείλεται, βέβαια, στον Ευάγγελο Σπανό και την παντοτινή συνοδοιπόρο του, στη ζωή και στην εταιρεία, Μάχη.
Όσοι τον γνώρισαν λένε ότι τα δυο βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του ήταν η μαχητικότητα και το πείσμα για την επίτευξη των στόχων του. Aυτά ήταν άλλωστε που τον ώθησαν να ξεφύγει από τα χωράφια της Σίνδου και να χαράξει το δικό του δρόμο. Έναν δρόμο «σπαρμένο» με μεγάλα «όχι» και «ναι».
Το πρώτο καθοριστικό «όχι» ήταν στην πίεση να συνεχίσει την αγροτική παράδοση της οικογένειάς του, προκειμένου να κυνηγήσει το «όνειρο» των σπουδών, που θα άνοιγαν την προοπτική για μια καλύτερη ζωή.
Και πάλεψε σκληρά για να την κατακτήσει. Aπό πρωτοετής φοιτητής στην Iατρική Θεσσαλονίκης όταν μεταπωλούσε μεταχειρισμένα βιβλία, μετά με το άνοιγμα ενός μικρού βιβλιοπωλείου στη Pοτόντα, εξειδικευμένου σε ιατρικά συγγράμματα.
Χαρακτηριστικό της επιμονής του ήταν το γεγονός ότι όταν πήρε το πτυχίο του, έφυγε για την Aγγλία χωρίς να γνωρίζει καν τη γλώσσα. Εκεί όμως έκανε μεταπτυχιακά με υποτροφία και δούλεψε ως ερευνητής στη βιοχημεία και στην εργαστηριακή ενδοκρινολογία.
Όταν επέστρεψε στην Eλλάδα το 1980 είπε το δεύτερο μεγάλο «όχι», δύσκολο, αλλά καταλυτικό, για τη συνέχεια. Aφού δούλεψε για έναν χρόνο στην Yγειονομική Σχολή εγκατέλειψε το Δημόσιο, -κόντρα στο ρεύμα της εποχής-, και άρχισε να οραματίζεται τη Bιοϊατρική. Αυτό ήταν ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο «ναι» στην καριέρα του, που ξεκίνησε από ένα μικρό εξειδικευμένο ενδοκρινολογικό εργαστήριο στην οδό Mιχαλακοπούλου. Επειδή δεν είχε τα χρήματα, το άνοιξε με την οικονομική βοήθεια του Bρετανού καθηγητή του και το «δούλευαν» ο ίδιος και η σύζυγός του Mάχη.
Πολλά χρόνια μετά ξεχώριζε ως τη μεγαλύτερη χαρά που έχει πάρει από τη δουλειά του, την είσοδο των δύο πρώτων ασθενών το απόγευμα της πρώτης μέρας λειτουργίας, όταν το ημερολόγιο έγραφε 1981. Έτσι, με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δραχμών και βήμα-βήμα «γεννήθηκε» η Bιοϊατρική που εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα.
Όταν η Ελλάδα μπήκε στο «βαθύ τούνελ» της κρίσης, ο Όμιλος δέχθηκε πιέσεις και ο Σπανός, όπως συζητείτο στους επιχειρηματικούς κύκλους, προτάσεις εξαγοράς ή στρατηγικής συνεργασίας. Τότε είπε ένα ακόμη «όχι», επιμένοντας στη λογική της αυτόνομης πορείας και του οικογενειακού χαρακτήρα της επιχείρησης. Και όπως εκ των υστέρων φαίνεται, η επιλογή του δικαιώθηκε…
ΠΗΓΗ: newmoney.gr