Powered by

ΔΝΤ: Άμεση ανάγκη να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να εξέλθουν από τη δίνη του κορωνοϊού επισημαίνει με ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, το υφεσιακό σπιράλ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε επώδυνα πλήγματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν άντεξαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν από το πρώτο μεγάλο lockdown, την άνοιξη του 2000.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των κατά τόπους οικονομιών, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. απασχολούν τα 2/3 του ενεργού πληθυσμού. Αντίστοιχα, συνεισφέρουν το 40% του ΑΕΠ στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ως προς την πρόσβασή τους σε τραπεζική χρηματοδότηση – ιδιαίτερα κατά τις περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν κάθε φορά διάφορα μέτρα για να τις βοηθούσαν, όπως συνέβη τώρα, με την πανδημία. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα δημοσιονομικής στήριξης, τα «λουκέτα» θα αυξάνονταν πάνω από 9%.

Τα μέτρα
Το παρακάτω γράφημα, που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ, παρουσιάζει με ποιον τρόπο τα κράτη βοήθησαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 130 χωρών να αντεπεξέλθουν απέναντι στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα περισσότερα κράτη υιοθέτησαν κατά 77% το μέτρο των επιχορηγήσεων, ενώ κατά 50% ακολουθήθηκε το μέτρων των δανείων με εγγύηση του δημοσίου. Επίσης, το 30% των κρατών εφάρμοσαν το μέτρο της αναστολής πληρωμών σε δάνεια, το 28% υιοθέτησε φοροαπαλλαγές και το 24% χαμηλότερα επιτόκια.

 

 

Ωστόσο, τα μοντέλα παροχής δημοσιονομικής βοήθειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, εξαρτώμενα κυρίως από τις οικονομικές δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Σε πολλές χώρες με υψηλό και μεσαίο εθνικό εισόδημα υιοθετήθηκαν διαφόρων ειδών μέτρων. Περίπου το 80% προσέφεραν χρηματοοικονομική στήριξη και δάνεια. Χώρες με μικρότερες εισοδηματικές δυνατότητες εφάρμοσαν συν τοις άλλοις φοροαπαλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, με την πανδημία εν εξελίξει, είναι σημαντικό τα μέτρα στήριξης να εστιάζουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται ενώ οι χώρες προετοιμάζονται για την ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μπούμερανγκ οι δασμοί Τραμπ στο εμπόριο και την ανάπτυξη πριν καν τεθούν σε ισχύ-Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος ζημιωμένος
Ντόναλντ Τραμπ: Είναι περίοδος μετάβασης...Θα έχουμε την σπουδαιότερη οικονομία στην ιστορία της χώρας μας
Φθηνά δέματα τέλος στις ΗΠΑ...Αυξήσεις έως και 50% από Shein, Temu και Alibaba
Ανοικτή η Κίνα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον-Πώς αντιδρούν οι αγορές
Πλήγμα στη βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω δασμών Τραμπ-Σε χαμηλό πέντε μηνός ο δείκτης PMI
Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα