Powered by

ΔΝΤ: Άμεση ανάγκη να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να εξέλθουν από τη δίνη του κορωνοϊού επισημαίνει με ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, το υφεσιακό σπιράλ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε επώδυνα πλήγματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν άντεξαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν από το πρώτο μεγάλο lockdown, την άνοιξη του 2000.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ταμείο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των κατά τόπους οικονομιών, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. απασχολούν τα 2/3 του ενεργού πληθυσμού. Αντίστοιχα, συνεισφέρουν το 40% του ΑΕΠ στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες ως προς την πρόσβασή τους σε τραπεζική χρηματοδότηση – ιδιαίτερα κατά τις περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν κάθε φορά διάφορα μέτρα για να τις βοηθούσαν, όπως συνέβη τώρα, με την πανδημία. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα δημοσιονομικής στήριξης, τα «λουκέτα» θα αυξάνονταν πάνω από 9%.

Τα μέτρα
Το παρακάτω γράφημα, που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ, παρουσιάζει με ποιον τρόπο τα κράτη βοήθησαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 130 χωρών να αντεπεξέλθουν απέναντι στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα περισσότερα κράτη υιοθέτησαν κατά 77% το μέτρο των επιχορηγήσεων, ενώ κατά 50% ακολουθήθηκε το μέτρων των δανείων με εγγύηση του δημοσίου. Επίσης, το 30% των κρατών εφάρμοσαν το μέτρο της αναστολής πληρωμών σε δάνεια, το 28% υιοθέτησε φοροαπαλλαγές και το 24% χαμηλότερα επιτόκια.

 

 

Ωστόσο, τα μοντέλα παροχής δημοσιονομικής βοήθειας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, εξαρτώμενα κυρίως από τις οικονομικές δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν. Σε πολλές χώρες με υψηλό και μεσαίο εθνικό εισόδημα υιοθετήθηκαν διαφόρων ειδών μέτρων. Περίπου το 80% προσέφεραν χρηματοοικονομική στήριξη και δάνεια. Χώρες με μικρότερες εισοδηματικές δυνατότητες εφάρμοσαν συν τοις άλλοις φοροαπαλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, με την πανδημία εν εξελίξει, είναι σημαντικό τα μέτρα στήριξης να εστιάζουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται ενώ οι χώρες προετοιμάζονται για την ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ