Powered by

ΟΟΣΑ: Στο 5,6% η ανάκαμψη το 2021, στο 4% το 2022

Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σε πολλούς τομείς και εν μέρει προσαρμόστηκε στους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμη».

Στην έκθεση Μαρτίου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με τίτλο «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ορατή», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η διάθεση των εμβολίων, αν και ανομοιόμορφη, κερδίζει δυναμική και το κυβερνητικό κίνητρο, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιθανό να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ χωρών και τομέων».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες με τα σημάδια ανάκαμψης στο εμπόριο αγαθών και στη βιομηχανική παραγωγή να γίνονται ξεκάθαρα στο τέλος του 2020.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει τώρα ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 5,6% το 2021, αναθεωρώντας προς τα πάνω, πέραν της 1 ποσοστιαίας μονάδας την προηγούμενη πρόβλεψη του, στις οικονομικές προοπτικές του περασμένου Δεκεμβρίου. Σημειώνει ότι το 2022 η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο 4%.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,9% το 2021 και 3,8% το 2022, την ίδια στιγμή που για την Γερμανία αναμένει ανάπτυξη 3% το 2021 και 3,7% το 2022 και για την Γαλλία ανάπτυξη 5,9% το τρέχον έτος και 3,8% το επόμενο έτος.

Την μεγαλύτερη ανάπτυξη θα παρουσιάσουν το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η Ινδία με ρυθμό ανάπτυξης 12,6% το 2021 και 5,4% το 2022, η Κίνα με 7,8% και 4,9%, αντίστοιχα και οι ΗΠΑ με 6,5% και 4%, αντίστοιχα.

Επίσης, αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι τα μέσα του 2021, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που αφορά τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η παγκόσμια διάθεση εμβολίων παραμένει άνιση, με περιορισμούς που παραμένουν σε ορισμένες χώρες και τομείς και σημειώνει πως με βάση το ανοδικό του σενάριο, «οι προοπτικές ανάπτυξης θα βελτιωθούν εάν η επιτάχυνση της παραγωγής και της κατανομής των δόσεων, συντονίζεται καλύτερα σε όλο τον κόσμο και προηγείται των μεταλλάξεων του ιού.

«Αυτό θα επέτρεπε την ταχύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», ενώ η παγκόσμια παραγωγή θα προσέγγιζε τις προ-πανδημικές προβλέψεις προβολών για την δραστηριότητα, προσθέτει.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως σε περίπτωση υλοποίησης του αρνητικού του σεναρίου, οι καταναλωτικές δαπάνες και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων θα πληγούν εάν τα προγράμματα εμβολιασμού δεν κινούνται γρήγορα για να μειώσουν τα ποσοστά μόλυνσης ή εάν οι νέες μεταλλάξεις του ιού εξαπλωθούν περισσότερο και απαιτήσουν αλλαγές στα τρέχοντα εμβόλια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ