Τζ. Παναγιώτου: Δραστήρια χρονιά για τις νομικές υπηρεσίες το 2022
06:35 - 07 Δεκεμβρίου 2021
Την εκτίμηση ότι το 2022 θα αποτελέσει μια πολύ πιο δραστήρια και επιτυχημένη χρονιά για τον τομέα της δικαιοσύνης και των νομικών υπηρεσιών, εκφράζει η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.
Σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», η κα. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα σημαντικότερα γεγονότα, αλλά και τις εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο, καθώς και στους στόχους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία ότι το 2022 θα φέρει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι τα νομοσχέδια που εκκρεμούν θα πρέπει να εγκριθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας ως δραματική την όποια αναβολή.
Διαβάστε ακόμα:
Αυτή είναι η νέα εικόνα της Μακαρίου (photos)
Πράσινο στον πύργο της Κλέλιας Χατζηιωάννου στη Λεμεσό
Swissport: Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών εδάφους παγκοσμίως
Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου – Παναγιώτου:
Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;
Πιστεύω πως μετά από μια περίοδο μεγάλων πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας, το 2022 θα φέρει ανάκαμψη και ανάπτυξη για την κυπριακή οικονομία. Αυτό θα οφείλεται στην επιτυχία και την ταχύτητα με την οποία υλοποιείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, στα άμεσα και αποτελεσματικά υγειονομικά μέτρα για περιορισμό πανδημίας αλλά και στα μέτρα προσωρινής εισοδηματικής στήριξης, που έδωσαν την δυνατότητα έγκαιρης επαναλειτουργίας όλων των κλάδων της οικονομίας μας.
Ο τομέας της δικαιοσύνης
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;
Η πανδημία μας βρήκε δυστυχώς απροετοίμαστους, χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης, με σοβαρούς περιορισμούς στη φυσική παρουσία των δικηγόρων στα δικαστήρια καθώς και με υπολειτουργία των δικαστηρίων. Αυτοί οι παράγοντες έπληξαν σημαντικά το ασκείν τη δικηγορία στην Κύπρο και περιόρισαν ουσιωδώς τον κύκλο των δικαστηριακών εργασιών. Στην πορεία, μέσα από πραγματικές πιέσεις, συνεργασίες αλλά και με αναγκαίους αμοιβαίους συμβιβασμούς, καταφέραμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και εν τέλει να εφαρμόσουμε επιτυχώς το ενδιάμεσο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης (i-justice).
Επίσης τον περασμένο Ιούνιο, οι δικηγόροι συμπεριληφθήκαν στις εξαιρέσεις του Υπουργικού διατάγματος χωρίς περιορισμό στη φυσική παρουσία. Αυτές οι εξελίξεις μετρίασαν το πλήγμα στη νομική κοινότητα έστω και αργά. Στο τομέα των εταιρικών νομικών υπηρεσιών που αφορούν διεθνείς και εγχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπήρξε μια μεγάλη αδράνεια, αφού η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μια «νεκρή» επιχειρηματική περίοδο, μια περίοδο αναμονής για όλους, με μειωμένα έσοδα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, αφού ειδικά στο εξωτερικό, υπήρχαν αλλεπάλληλα και πολλές φορές καθολικά lockdowns. Όλα αυτά δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανένα κλάδο της οικονομίας όμως κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο πλήγμα είχαν δεχθεί ο τουρισμός, η εστίαση και ο τομέας των υπηρεσιών.
Οι δικηγόροι έπρεπε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των πελατών μας από την Κύπρο και το εξωτερικό, να συμβιβαστούμε στη μειωμένη ρευστότητα της αγοράς, και να επιδείξουμε υπομονή και τις απαιτούμενες εκ των πραγμάτων αντοχές. Το τελευταίο τετράμηνο του 2021 υπήρξε μια σαφής διαφοροποίηση και γίναμε, πιστεύω όλοι, μάρτυρες της ανάκαμψης. Συγκριτικά με το 2021, πιστεύω ότι το 2022 θα είναι γενικότερα μια πολύ πιο δραστήρια και επιτυχής χρονιά για τον τομέα της δικαιοσύνης και των νομικών υπηρεσιών.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;
Νομίζω εάν είναι κάτι που μας έχει διδάξει η πανδημία είναι πως η τεχνολογία, η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Τόσο η ίδια η Πολιτεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή, άρα ούτε και να λειτουργούν αποτελεσματικά, αν δεν εκσυγχρονιστούν το συντομότερο δυνατό τεχνολογικά.
Η πλήρης ουσιαστικά εξάρτηση της επικοινωνίας και της συναλλαγής από την φυσική παρουσία αποδείχθηκε επιζήμια. Το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει προς τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του άμεσα και ως προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι δικηγόροι και τα δικηγορικά γραφεία, όπως εξάλλου και όλος ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να συνεχίσουν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους.
Για την επόμενη μέρα της πανδημίας, η λέξη κλειδί τόσο για τις επιχειρήσεις, τη Δικαιοσύνη, αλλά και για την κρατική μηχανή, είναι η προσαρμογή. Πιστεύω ότι προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έθεσε η πανδημία σημαίνει ένα πράγμα: Τεχνολογία. Οι τεχνολογικές λύσεις αποτελούν το βασικό εργαλείο και εφόδιο για την νέα πραγματικότητα και είναι οι οργανισμοί που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, που θα κατορθώσουν να παραμείνουν βιώσιμοι και στο μέλλον.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στον τομέα της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, το 2022 προσδοκώ ότι θα φέρει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. Τα νομοσχέδια που εκκρεμούν θα πρέπει να εγκριθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από τη Βουλή. Αν υπάρξει άλλη αναβολή, λόγω του ότι η κατάσταση είναι ήδη δραματική, πιστεύω πως ο καθένας θα κριθεί από την κοινωνία και θα αναλάβει πλέον τις ιστορικές ευθύνες του.
Οι στόχοι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Ποιοι είναι οι στόχοι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΣΔ) για το 2022;
Το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έχει θέσει ψηλά τον πήχη με αρκετούς βραχυπρόθεσμους, αλλά και πιο μακροπρόθεσμους στόχους.
Πρώτιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την επείγουσα ψήφιση των Νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης χωρίς άλλη ολιγωρία, για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος της Δικαιοσύνης, στο σύνολό της και την κατά το δυνατό επίλυση του προβλήματος της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης που ταλανίζει το δικαιϊκό μας σύστημα.
Στόχο του ΠΔΣ αποτελεί επίσης η εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice αλλά και η επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος και της βιωσιμότητας του Ταμείου Συντάξεως των δικηγόρων, για το οποίο θα πρέπει να παρθεί σύντομα μια απόφαση.
Ο έγκαιρος και αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός των μέσων και των μεθόδων εποπτείας μας αναφορικά με το AML όπως εξελίσσεται παγκοσμίως και η υιοθέτηση των εισηγήσεων της Moneyval, αποτελεί ένα συνεχή στόχο ειδικά για ένα μεγάλο εποπτικό όργανο όπως ο ΠΔΣ.
Επιπρόσθετα φέτος υιοθετήσαμε το πλαίσιο Κοινωνικής Ευθύνης του ΠΔΣ και ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις, συνεργαζόμαστε, με δική μας πρωτοβουλία, και με το Υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση του προγράμματος «Νομικού Γραμματισμού» στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.
Περαιτέρω, η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας με στόχο η Κύπρος να καταστεί κέντρο διαιτησίας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί επίσης σημαίνοντα στόχο του ΠΔΣ.
Η έμπρακτη στήριξη στους νέους δικηγόρους αλλά και η διασφάλιση συνθηκών εργασιακής αξιοπρέπειας, ισότητας και ίσων ευκαιριών για ολόκληρο το δικηγορικό σώμα, αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για τον ΠΔΣ. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, πιστεύω συμπεριλαμβάνεται η επίλυση του κτηριακού προβλήματος ειδικότερα στη Λευκωσία.
Μακροπρόθεσμα, πρωταρχικός στόχος αποτελεί η προάσπιση της Δικαιοσύνης, ειδικότερα της λειτουργικής δικαιοσύνης και φυσικά ο εκσυγχρονισμός του δικαίου μέσα από προτάσεις των μελών μας που θα προωθήσουν ακόμα περισσότερο την Κύπρο ως δικαιοδοσία σε όλους τους τομείς.
Στην Κύπρο έχουμε μια υγιή νομική κοινότητα που αποτελεί με την επιστημοσύνη, την εξωστρέφεια, τις γνώσεις και την εμπειρία της, ένα ζωτικό παράγοντα ανάπτυξης και μοχλό προόδου για τη χώρα.
Ως ΠΔΣ έχουμε ως πρώτιστο στόχο, αλλά παράλληλα και θεσμικό καθήκον, να προωθήσουμε την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και την προστασία της υπόληψης και του κύρους του, μέσα από διαχρονικές ενέργειες και δράσεις.