Πράσινο στον πύργο της Κλέλιας Χατζηιωάννου στη Λεμεσό
07:00 - 07 Δεκεμβρίου 2021
Νέα πολυώροφη οικιστική ανάπτυξη έρχεται στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα, στη Λεμεσό, μετά από σχετική έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Το προτεινόμενο έργο «Clelia» περιλαμβάνει ένα αμιγώς οικιστικό κτήριο 19 ορόφων, ύψους 75,3 μέτρων, με υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.
Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει ιδιωτική πισίνα και ιδιωτικό γυμναστήριο.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται στους 32 μήνες, νοουμένου ότι δε θα υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, λόγω διαφόρων εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων.
Διαμερίσματα και μεζονέτες
Σύμφωνα με την γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, το κτήριο θα αποτελείται από 26 οικιστικές μονάδες και 41 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι για χρήση από ΑμΕΑ και τέσσερεις θα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση επισκεπτών.
Διαβάστε ακόμα:
Αυτή είναι η νέα εικόνα της Μακαρίου (photos)
Τζ. Παναγιώτου: Δραστήρια χρονιά για τις νομικές υπηρεσίες το 2022
Swissport: Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών εδάφους παγκοσμίως
Οι οικιστικές μονάδες θα συμπεριλαμβάνουν διαμερίσματα δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, όπως και μεζονέτα (duplex).
Διαβάστε ακόμη:
Clelia: Πύργο 19 ορόφων χτίζει η Κλέλια Χατζηιωάννου
Η πρόσβαση των οχημάτων στην ανάπτυξη θα γίνεται από τον υπηρεσιακό δρόμο που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια του έργου, (παράλληλα με την λεωφόρο Αμαθούντος).
Έργο €11 εκατ.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2021, ο κύριος του έργου είναι οι «CLELIA HATZIOANNOU & VM ESTATES LTD» και το εκτιμώμενο κόστος του θα ανέλθει στα €11 εκατ.
Εργοληπτική εταιρεία είναι η VASSOS MARKIDES ESTATES LTD, η οποία, στις 22 Οκτωβρίου 2021 ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον για ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού και υποβολή σχολίων.
Το συνολικό εμβαδόν του τεμαχίου ανάπτυξης ανέρχεται στα 7.045 τ.μ.
Η ανάπτυξη γειτνιάζει άμεσα με τις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Το νότιο άκρο του τεμαχίου εφάπτεται με την παραλιακή λεωφόρο Αμαθούντος, όπου χωροθετούνται μεικτές και εμπορικές και τουριστικές αναπτύξεις.
Νότια του έργου εκτείνεται επίσης ο παραλιακός πεζόδρομος.
Σε απόσταση 30 μέτρων περίπου από το τεμάχιο ανάπτυξης του έργου προς τα νότια, βρίσκεται η Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και εντός 100 μέτρων από το νότιο άκρο του ορίου του τεμαχίου ανάπτυξης, εντοπίζεται η ακτογραμμή της περιοχής.
Τι θα γίνει αν βρεθούν αρχαία
Όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η πιθανότητα εντοπισμού αρχαιοτήτων στην περιοχή του έργου είναι υπαρκτή, αφού σε σχετικά μικρή απόσταση από το εν λόγω έργο υπάρχει η αρχαία πόλη της Αμαθούντας, (σε απόσταση περίπου 2 χλμ. στα ανατολικά του χώρου ανάπτυξης) και λόγω του ότι κατά την ανέγερση άλλης οικοδομής, σε μικρότερη απόσταση των 500 μέτρων, εντοπίστηκαν δύο συλημένοι αρχαίοι τάφοι.
Εντούτοις, στην περίπτωση που υπάρχουν αρχαία εντός του τεμαχίου της ανάπτυξης, πριν την έναρξη του έργου και συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα πρέπει να γίνει εκσκαφή διερευνητικών τομών (αυλακιών) με την χρήση μηχανικού εκσκαφέα (αρχικά) στο τεμάχιο υπό ανάπτυξη. Στην περίπτωση που εντοπιστούν αρχαία κατάλοιπα στον χώρο των τεμαχίων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα διενεργηθεί η δέουσα αρχαιολογική έρευνα από αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Για την υλοποίηση του έργου όπως έχει σχεδιαστεί, απαιτείται η αποκοπή σημαντικού αριθμού δέντρων και συγκεκριμένα περίπου 32 δέντρων (κυπαρίσσια, ροδιές, συκιές ένα ευκάλυπτος), συστάδα ακακιών (περίπου 100), κάποιες εποχιακές καλλιέργειες, ενώ τα 87 κυπαρίσσια στα δυτικά σύνορα του τεμαχίου θα διαφυλαχθούν.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι κανένα από τα είδη που συμπεριλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου (ΚΒΧΚ) δεν έχει εντοπιστεί ή αναμένεται να εντοπιστεί στην περιοχή του προτεινόμενου έργου.