Τον Φεβρουάριο η απονομή του EY Entrepreneur Of The Year™ Cyprus 2022
14:31 - 18 Νοεμβρίου 2021

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο διαγωνισμό EY Entrepreneur Of The Year™ Cyprus 2022, που έρχεται για να τιμήσει την επιχειρηματική αριστεία στην Κύπρο, έληξε στις 31 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μοναδικό στο είδος του, που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την ΕΥ Κύπρου. Εμπίπτει στο πλαίσιο του παγκόσμιου κύρους διαγωνισμού ΕΥ Entrepreneur Of The YearTM.
Ο νικητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Μόντε Κάρλο
Η τελετή απονομής του EY Entrepreneur Of The Year™ Cyprus 2022 θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2022. Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει την κυπριακή επιχειρηματικότητα στο παγκόσμιο σκέλος του θεσμού, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μόντε Κάρλο. Εκεί θα αναμετρηθεί με καταξιωμένους επιχειρηματίες από περισσότερες από 145 πόλεις και 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε ένα διαγωνισμό που έχει αναδείξει, στα 30 χρόνια της ιστορίας του, προσωπικότητες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο παγκόσμιο επιχειρείν.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να θυμηθούμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι υποψηφιότητες από την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή. Τα κριτήρια αυτά αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της υγιούς επιχειρηματικότητας, την οποία επιθυμεί να αναδείξει η ΕΥ ως πρότυπο για την Κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα. Είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για την κοινωνία μας την ώρα που η επιχειρηματικότητα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη και στον δραστικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Επιχειρηματικό πνεύμα: Ο υποψήφιος πρέπει να θέτει υψηλά πρότυπα και να διακατέχεται από την επιθυμία της επιτυχίας, να παίρνει ρίσκα και να ξεπερνά σημαντικά εμπόδια, να επιδεικνύει επιμονή και να μαθαίνει από τις εμπειρίες του.
Δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας: Η ικανότητα του επιχειρηματία να δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να πετυχαίνει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, να αναπτύσσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας και να χαράσσει στρατηγικές για μακροπρόθεσμα βιώσιμα αποτελέσματα.
Στρατηγικός προσανατολισμός: Οικοδόμηση ενός οράματος και στόχων που να ενδυναμώνουν τη μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης, δημιουργία μιας αποτελεσματικής ομάδας και στρατηγικών συμμαχιών και συστηματική παρακολούθηση και αποτίμηση της προόδου σε σχέση με τους στόχους.
Διεθνής παρουσία – εξωστρέφεια: Αύξηση του μεριδίου αγοράς, διεθνής ανάπτυξη και εμβέλεια και επέκταση σε νέες αγορές.
Καινοτομία: Εισαγωγή νέων προσεγγίσεων ή τεχνολογιών, ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών, οικοδόμηση μιας κουλτούρας καινοτομίας και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Προσωπική ακεραιότητα, κοινωνικός αντίκτυπος και μοντέλο διοίκησης: Ο υποψήφιος οφείλει, τέλος, να λειτουργεί με βάση προσωπικές αξίες που κερδίζουν το σεβασμό όλων των ενδιαφερομένων μερών, να διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής και ποιότητας σε όλη την επιχείρηση, να δεσμεύει την επιχείρηση σε έναν σκοπό που να εμπνέει και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
Καταξιωμένοι επιχειρηματίες και επιστήμονες στην κριτική επιτροπή
Η σύνθεση της τριμελούς ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία και την εξέλιξη της κάθε υποψηφιότητας, αντανακλά αυτές ακριβώς τις αξίες και τα χαρακτηριστικά. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αποτελούνται από καταξιωμένους επιχειρηματίες και επιστήμονες οι οποίοι έχουν αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή τους στην έννοια της αριστείας και διαθέτουν την εμπειρία και την ικανότητα για να αξιολογήσουν αντικειμενικά τους υποψήφιους και να επιλέξουν τους άριστους, με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Θεόδωρος (Theo) Παφίτης, επικεφαλής του Theo Paphitis Retail Group, με βάση το Λονδίνο. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο στα 16 του χρόνια, λόγω της δυσλεξίας του, δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που εκτείνεται στους τομείς του λιανεμπορίου, του real estate και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είναι θερμός υποστηρικτής των μικρών επιχειρήσεων, και επιτελεί σημαντικό φιλανθρωπικό έργο με έμφαση στα παιδιά και τους νέους, μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος Theo Paphitis.
Η Άννα Πρωτόπαπα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mersana Therapeutics με βάση τη Βοστώνη των ΗΠΑ, διαθέτει μακρά προϋπηρεσία στη διοίκηση επιχειρήσεων στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της ογκολογίας. Οι εταιρείες τις οποίες διηύθυνε αναπτύχθηκαν δυναμικά, ενώ είχε την ευθύνη σημαντικών εξαγορών, συνεργασιών και συγχωνεύσεων.
Ο Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος διαθέτει πολυετή πείρα στον τομέα της Βιοϊατρικής και πιο συγκεκριμένα της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, κλάδο στον οποίο κατέχει διδακτορικό τίτλο. Στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, είχε την ευθύνη σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων και διεθνών συνεργασιών με μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 2020, επελέγη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο των υποψηφιοτήτων, η Επιτροπή έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Η σύνθεση της αποτελεί εγγύηση διαφάνειας και εγκυρότητας, τόσο της διαδικασίας του διαγωνισμού, όσο και της ανάδειξης των νικητών.