Πώς απέκτησε CTC και Woolworth Κύπρου ο Νίκος Σιακόλας

Έχοντας ως αρχή στη ζωή του το αξίωμα πως άνθρωπος χωρίς ευγενείς φιλοδοξίες δεν βοηθά τον εαυτό του να κάνει βήματα προόδου και βήματα που τον καθιστούν ευτυχισμένο γιατί εκείνο που ονειρεύτηκε το είδε να υλοποιείται, ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας φρόντιζε στην μακρά επιχειρηματική του πορεία, έστω και αν υπήρξαν πράγματα σε διάφορες φάσεις της ζωής του που θα ήθελε να κάνει, όμως έμειναν σκέψεις στο μυαλό του, τους στόχους και το πρόγραμμα που έβαζε μπρος για υλοποίηση, να καταφέρνει να τους ολοκληρώσει.

Έτσι συνέβη και σε ό,τι αφορά την απόκτηση της Cyprus Trading Corporation(CTC), καθώς και της Woolworth Κύπρου, την ιστορία απόκτησης των οποίων εξιστορεί στο βιβλίο του «Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα».

Διαβάστε ακόμη: 

Έτσι ξεκίνησε το επιχειρηματικό του ταξίδι ο Νίκος Σιακόλας

Νίκος Σιακόλας: Έτσι εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Mall of Cyprus

Η απόκτηση της CTC

Στο  βιβλίο του, ο Νίκος Σιακόλας παραθέτει το περιστατικό με τον Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, επί σειρά ετών επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, η οποία-όπως και η οικογένεια του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη-, διέθεταν αριθμό μετοχών στην Cyprus Trading Corporation(CTC). Η εταιρεία είχε εγγραφεί στις 22 Απριλίου 1927, λίγους μήνες πριν από τη γέννηση του κ. Σιακόλα. Είχε ιδρυθεί από τους Άγγλους αποικιοκράτες και ενεγράφη εξ’ αρχής ως εταιρεία με σκοπό να αναλάβει την αντιπροσωπεία της αμερικανικής Caterpillar, που θεωρείται παγκοσμίως σοβαρός οργανισμός.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Σιακόλας, δεδομένου ότι τα μεταλλεία αμιάντου και χρωμίου τύγχαναν εκμετάλλευσης από τη βρετανική αποικιοκρατία, παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας της CTC με εμπορικό προσανατολισμό, ώστε να υπάρχει μέσω της η δυνατότητα να εισάγονται μηχανήματα, εξαρτήματα και άλλος εξοπλισμός απαραίτητος για την εξόρυξη των μεταλλευμάτων, παρέχοντας και τεχνική υποστήριξη.

 

*Το πιστοποιητικό Εγγραφής της Cyprus Trading Corporation Ltd, με αριθμό 18 και ημερομηνία 22 Απριλίου 1927. 

«Πολύ αργότερα, την περίοδο 1975-1980, άρχισαν να ενδιαφέρομαι να αγοράσω κάποιες μετοχές της εταιρείας αυτής. Λόγω και της προόδου των επιχειρήσεων μας στη Δυτική Αφρική κάναμε αξιόλογες πράξεις που μας έφεραν μια καλή κερδοφορία. Οι Άγγλοι ιδιοκτήτες της ήθελαν να την πωλήσουν εξ ολοκλήρου, δεν ήταν όμως έτοιμοι εκείνη τη δεδομένη στιγμή, ούτε βεβαίως και εγώ ήμουν σε θέση να κάνω πρόταση εξαγοράς. Πήγα λοιπόν μια μέρα στο γραφείο του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη στην Τράπεζα Κύπρου, ο οποίος, για όσους τον θυμούνται, ήταν ένας ωραίος, αξιόλογος, πολύ εκδηλωτικός και εξωστρεφής άνθρωπος», ενθυμάται και περιγράφει ο Νίκος Σιακόλας.

Διαβάστε ακόμα: 

Έξι brands που έρχονται στο ισόγειο του 360 

Νέο σκηνικό στις online αγορές για καταναλωτές και επιχειρήσεις 

Το Guess έρχεται στο Mall of Cyprus

-«Ε Νίκο, μα ήλθες να μου πεις ότι θέλεις να αγοράσεις μετοχές Cyprus Trading Corporation, ενώ απ’ ό,τι ξέρω έχεις ένα χρέος στην Chartered Bank; Αφού πας τόσο καλά, γιατί δεν φροντίζεις πρώτα να ξοφλήσεις το χρέος σου πριν κάνεις οποιαδήποτε άλλη κίνηση», του είπε ο Σόλωνας Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε στο μεταξύ αγοράσει την Chartered Bank. Ο Νίκος Σιακόλας απάντησε στον Σόλωνα Τριανταφυλλίδη πως το χρέος του έχει αποπληρωθεί, ωστόσο εν τέλει ο δεύτερος του αρνήθηκε την πώληση των μετοχών που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου στην CTC, με την δικαιολογία ότι ήταν χαμηλή η τιμή που προσέφερε.

Η πράξη που δεν έγινε και η επιμονή 

Μπορεί λοιπόν τελικά η πράξη να μην έγινε, όμως ο Νίκος Σιακόλας πείσμωσε πολύ, καθώς ήθελε πράγματι να αγοράσει την εταιρεία. Έτσι, συνέχισε να παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη που την αφορούσε, δεδομένου ότι είχε αξιόλογες αντιπροσωπείες, όπως η Caterpillar.

Δεν πέρασε πολύς χρόνος μετά την κουβέντα του Νίκου Σιακόλα με τον Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, και οι Βρετανοί, που είχαν την πλειοψηφία των μετοχών, αποφάσισαν να πωλήσουν εξ ολοκλήρου την CTC. Ο Νίκος Σιακόλας ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες στο Λονδίνο, μπήκαν σε διαπραγματεύσεις  και παρόλο που αρχικά δεν τα έβρισκαν, περίπου δύο χρόνια μετά κατάφεραν αν έλθουν σε συμφωνία για την εξαγορά. «Προχωρήσαμε και στην αγορά των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην CTC στην ίδια τιμή που αγοράσαμε από τους Βρετανούς. Με την απόκτηση της CTC, η αντιπροσωπεία της αμερικανικής Caterpillar πέρασε στα δικά μας χέρια και τη διατηρούμε εδώ και 94 χρόνια, μέχρι σήμερα», αναφέρει ο κ. Σιακόλας.

Όλες οι εταιρείες του, ανήκουν τώρα στη CTC PLC, η οποία είναι μητρική εταιρεία του Συγκροτήματος. Στον οργανισμό είναι μέτοχοι, μέσω της N.K. Shacolas (Holdings) Ltd, κατά περίπου 87% η οικογένεια Σιακόλα. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι διασπαρμένο σε πολύ μικρά μερίδια άλλων μετόχων.

 

*Τα πρώτα γραφεία της CTC στον Αμίαντο, τέλη της δεκαετίας του 1920. 

Η απόκτηση της Woolworth Κύπρου

Λόγω των εξαίρετων σχέσεων που διατηρούσε στο Λονδίνο με διάφορους επιχειρηματίες, ο Νίκος Σιακόλας αξιοποίησε θετικά την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για την αγορά της Woolworth Κύπρου, στην οποία και προχώρησε τον Οκτώβριο του 1984.

«Οι ελεγκτές μας στην Αγγλία έμαθαν και μας ενημέρωσαν ότι η μητρική της Woolworth Αγγλίας προτίθετο να πωλήσει το παράρτημά της στην Κύπρο. Το μεγάλο κατάστημα της Woolworth βρισκόταν στην Λεωφόρο Μακαρίου. Τότε η Woolworth Αγγλίας ήταν ιδιοκτήτης της Woolworth Κύπρου και για κάποιο λόγο ήθελαν να πωλήσουν την εταιρεία τους στο νησί μας», εξιστορεί ο κ. Σιακόλας.

Όταν ο έμαθε, προσθέτει, φρόντισε να πληροφορηθούν ότι ενδιαφέρεται και ζήτησε χρόνο να μελετήσει τα δεδομένα προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. «Μέσω των ελεγκτών μας είχαμε στα χέρια μας και μελετούσαμε στοιχεία και λογαριασμούς που αφορούσαν τη δραστηριότητα της Woolworth στην Κύπρο. Διαπιστώσαμε κατά τη μελέτη των λογαριασμών ότι στην εταιρεία αυτή οφειλόταν επιστροφή φόρων ύψους περίπου 550.000 λιρών Κύπρου», σημειώνει ο κ. Σιακόλας, ο οποίος στο μεταξύ, όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε ότι και ορισμένοι άλλοι Κύπριοι επιχειρηματίες είχαν επίσης επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά της Woolworth Κύπρου.

«Αφού κάναμε τις μελέτες μας και με δεδομένο το γεγονός ότι θα μπορούσαμε σε κάποιο στάδιο να διεκδικήσουμε επιστροφή φόρου προς την εταιρεία πέραν του μισού εκατομμυρίων λιρών, ενθαρρύνθηκα και ήμουν αποφασισμένος να προχωρήσω σε πρόταση προς την Woolworth Αγγλίας για εξαγορά. Υπολόγισα πως αν πρότεινα ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου λιρών Κύπρου, θα έπαιρνα 550 χιλιάδες πίσω και έτσι το πραγματικό ποσό που θα πλήρωνα δεν θα ήταν μεγάλο», επισημαίνει ο Νίκος Σιακόλας.

«Το κατάστημα, πέραν από το ακίνητο που ανήκει σε άλλους, θα επωλείτο ως δραστηριότητα με τον εξοπλισμό και το εμπόρευμά του, ενώ είχαμε κάνει και συμφωνία χρήσης της εμπορικής επωνυμίας Woolworth. Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή και συνομολογήσαμε τη συμφωνία», εξιστορεί καταλήγοντας ο κ. Σιακόλας.  

Αξίζει να σημειωθεί πως στο αμέσως επόμενο διάστημα, και έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών Χρίστου Μαυρέλλη προς το Υπουργικό Συμβούλιο, επιστράφηκε το ποσό των 550.000 λιρών που οφειλόταν στην εταιρεία.

*Στις 16 Μάϊου 1998 πραγματοποιήθηκαν εν μέσω κοσμοσυρροής, τα εγκαίνια του Woolworth Ledra, στον Πύργο Σιακόλα, στην οδό Λήδρας. 

Δειτε Επισης

Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία
H εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων του Mamas & Papas που ήρθε στο M&S Ακρόπολης (pic)
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza-To πολυαναμενόμενο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του την άνοιξη
Ολοκαίνουργια άφιξη από όμιλο PHC...Πόλος έλξης και game changer το νέο Caffè Nero στην Πλατεία Ελευθερίας
Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες
Οι εργασιακές σχέσεις σε σκληρή δοκιμασία...Τα ανοικτά μέτωπα σε κατασκευές, ξενοδοχεία και δημόσια υγεία
Σύνδεσμος Έτοιμου Σκυροδέματος: Αυτές είναι οι παράλογες απαιτήσεις των συντεχνιών-Υψηλά τα επίπεδα αμοιβών