Αλ. Άννινος: Η έλλειψη chip καθυστερεί τις παραδόσεις οχημάτων

Μεγάλες καθυστερήσεις και κατ' επέκταση ελλείψεις σε ημιαγωγούς(semi-conductors) καταγράφει η αγορά οχημάτων και γενικότερα η βιομηχανία της τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις και έχει αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, με την παραγωγή και διαθεσιμότητα των προϊόντων που επηρεάζονται, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα, να έχει μειωθεί σημαντικά. 

Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστικές εταιρείες, ουσιαστικά, να μην μπορούν να ικανοποιήσουν άμεσα τις παραγγελίες για νέα οχήματα παγκοσμίως. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετέπειτα ωστόσο προβλέπεται να υπάρξει μία ομαλοποίηση στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην αγορά οχημάτων. 

Διαβάστε ακόμα: 

Το έργο που θα αμβλύνει το κυκλοφοριακό χάος στη Λευκωσία 

Ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο δίπλα στον ψηλότερο πύργο της Λευκωσίας 

Κλειδί της επιτυχίας η οικονομική και ψηφιακή μεταμόρφωση

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΟ), Αλέξης Άννινος, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι γενικό στον τομέα της τεχνολογίας και επηρεάζει από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της. «Υπάρχει μια γενική έλλειψη ημιαγωγών (semi-conductors). Ξεκίνησε από τα πρώτα lockdowns και αφορά όλα τα control units και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των οχημάτων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στα γεγονότα που σταμάτησαν ή επιβάρυναν την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων που έχουν ανάγκη ημιαγωγούς. «Είχε μειωθεί η παραγωγή πριν από ένα χρόνο, είχε καταστραφεί και ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία, οπότε υπήρχε και μειωμένη παραγωγή. Όταν ξεκίνησε η παραγωγή έπρεπε να καλύψει όχι μόνο την υπάρχουσα, αλλά και τα προηγούμενα. Υπήρχε επίσης μία τεράστια ζήτηση για τα laptop λόγω της εργασίας εξ αποστάσεως, για παινχιδοκονσόλες και έπρεπε να καλυφθεί», υπέδειξε. 

Ο κ. Άννινος πρόσθεσε ότι σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την κατάσταση, «οι κατασκευαστικές εταιρείες οχημάτων έχουν μειώσει την παραγωγή ή έχουν σταματήσει την παραγωγή, οπότε υπάρχει μια καθυστέρηση στην παράδοση των οχημάτων».

Στο παρόν στάδιο οι παραγγελίες συνεχίζονται και ο κόσμος-σε Κύπρο και το εξωτερικό-δείχνει την απαραίτητη κατανόηση.

«Η παραγωγή και παράδοση των αυτοκινήτων είναι μειωμένη. Οι παραγγελίες συνεχίζουν κανονικά, αλλά υπάρχει μία καθυστέρηση. Ο κόσμος δείχνει κατανόηση, και στην Κύπρο και διεθνώς. Επειδή είναι γενικό το ζήτημα», επισήμανε ο κ. Άννινος.

Το μέλλον θα το κρίνει η πορεία της πανδημίας και πώς θα διαμορφωθεί η αγορά τεχνολογίας. «Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά υπάρχει δρόμος σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε. Τα αισιόδοξα σενάρια μιλάνε για το δεύτερο εξάμηνο για του 2022», κατέληξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων. 

Δειτε Επισης

Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
ΠΑΣΕΑ: Σε κατασκευαστή και ΤΟΜ η ευθύνη για ανακλήσεις-Η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής για Takata
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Σε υπεραγορές και κρεοπωλεία της Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου-Διαβεβαιώνει για την επάρκεια και ποιότητα των προϊόντων
Με φόρα από πέρσι... Συνεχίζει σε υψηλές πτήσεις ο τουρισμός-«Προμηνύεται ένα δυναμικό τουριστικό έτος»