Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στήριξη στις ορεινές κοινότητες με αυξημένες χορηγίες

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, με συμμετοχή και της Υπουργού Νατάσας Πηλείδου, η σειρά ενημερωτικών ημερίδων που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, για παρουσίαση των Σχεδίων Χορηγιών και των κινήτρων που προσφέρονται σε κατοίκους ορεινών κοινοτήτων, με στόχο αφενός την οικονομική ανάπτυξη και αναζωογόνηση των περιοχών αυτών και αφετέρου την ευημερία των πολιτών.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρουσιάστηκαν τα σχέδια χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφών σε κατοικίες, για νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και για μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκαν στη Γαλάτα, στον Άγιο Αμβρόσιο και στο Παλαιχώρι και συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον από κατοίκους και από τις γύρω κοινότητες. Οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις των κατοίκων καταγράφηκαν και θα μελετηθούν στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχεδίων χορηγιών και με απώτερο στόχο να δοθούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις ορεινές κοινότητες. 

Όπως επεσήμανε η κα Πηλείδου, το ΥΕΕΒ, μέσα από την υλοποίηση μίας φιλόδοξης πολιτικής και με εργαλείο τα σχέδια χορηγιών, στηρίζει εμπράκτως τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μόνο φέτος έχει προκηρύξει σχέδια ύψους πέραν των €125 εκατ., τα οποία μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2022, θα ξεπεράσουν τα €165 εκατ. Στόχος η αναστροφή του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά συνεπεία της υγειονομικής κρίσης, η συγκράτηση των θέσεων εργασίας, η πράσινη ανάπτυξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ρεύμα.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων χορηγιών έγινε ειδική αναφορά στα επιπλέον κίνητρα που για πρώτη φορά δίδονται στις ορεινές κοινότητες ως εξής:

  • Σχέδιο Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας: Το Σχέδιο ήδη βρίσκεται σε ισχύ, έχει συνολικό προϋπολογισμό €30 εκατ. και προσφέρει επιπλέον μοριοδότηση (4% των κριτηρίων βαθμολόγησης της επενδυτικής πρότασης) σε αιτητές ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κάτι που συνάδει με στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων.
  • Σχέδιο Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων: Το Σχέδιο, με προϋπολογισμό €25 εκατ., θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2021. Στις περιπτώσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών (αντί 40% και 50% σε άλλες περιοχές), ενώ στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 65% των επιλέξιμων δαπανών.
  • Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής σε οικίες: Διπλάσια επιχορήγηση για κατοίκους ορεινών κοινοτήτων. Το σχέδιο προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ, με προϋπολογισμό πέραν των €7 εκατ.

Όπως τόνισε η υπουργός, στο πλαίσιο της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τις ανατιμήσεις του ρεύματος έρχονται πολύ σύντομα νέα κίνητρα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μείωση του λογαριασμού ρεύματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται και θα επιτρέπουν το Virtual net-metering σε καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Οι καταναλωτές, αυτά θα μπορούν να τα εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σχέδιο χορηγιών που προωθείται και αφορά την ύπαιθρο, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του σχεδίου, είπε, είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση των ενημερωτικών ημερίδων, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους κατοίκους να ενημερωθούν για τα σχέδια χορηγιών του ΥΕΕΒ, να επιλύσουν απορίες και να υποβάλουν τις δικές τους εισηγήσεις.

Οι ενημερωτικές ημερίδες, ανέφερε, εμπίπτουν στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που αφορούν στην ενημέρωση, υποστήριξη κι εκπαίδευση πολιτών σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταποίησης και επιχειρηματικότητας.

Τέλος, ο Επίτροπος ευχαρίστησε θερμά την Νατάσα Πηλείδου και τους συνεργάτες της για την άριστη συνεργασία, καθώς επίσης τους κοινοτάρχες και όλους όσοι παρευρέθηκαν στις ημερίδες.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ