Κάθε μέρα και ένας σταθμός στη ζωή του Ανδρέα Νεοκλέους

Κάθε μέρα είναι σταθμός. Ένας σταθμός που εξελίσσεται και εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνεις κάθε φορά, τόνιζε σε συνέντευξή του στο περιοδικό IN Business ο Ανδρέας Νεοκλέους, τέως chairman of the board της Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Έναν καθοριστικό σταθμό για τον ίδιο αποτέλεσε η ηλικία των 15. Ζώντας, τότε, την αδικία κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, πήρε την απόφαση: «Όσο περνά από το χέρι μου, δεν θα επιτρέψω την αδικία ποτέ ξανά».

Διαβάστε ακόμη:

Φτωχότερος ο νομικός κόσμος… Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Νεοκλέους  

Ανδρέας Νεοκλέους: Η αδικία τον ώθησε στη δικαιοσύνη

Οι διεθνείς διακρίσεις και πώς τις προσέγγιζε ο Ανδρέας Νεοκλέους

Οι επίκαιρες όσο και τότε σκέψεις του Ανδρέα Νεοκλέους για την οικονομία 

Ο ίδιος ως άνθρωπος και επιχειρηματίας

«Με ενοχλεί η αδικία. Σπούδασα νομικά, γιατί ζούσα την εις βάρος μας αδικία από Άγγλους και Τούρκους. Όραμά μου ήταν και είναι να καταστεί η Κύπρος ένα ευνομούμενο κράτος για όλους τους κατοίκους της και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνίζομαι. Θλίβομαι όταν διαπιστώνω περιπτώσεις κατά τις οποίες παραβιάζονται κατάφορα οι αρχές της δικαιοσύνης και το περί δικαίου αίσθημα, ιδίως όταν αυτό οφείλεται, προφανώς, σε ευτελή κίνητρα. Αν και δεν είναι πολλά αυτά τα περιστατικά, εντούτοις αμαυρώνουν το νομικό σύστημα και το καλό όνομα της Κύπρου ως ευνομούμενου κράτους, το οποίο κι αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλονται διεθνώς για τον τόπο μας, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την παροχή διεθνών υπηρεσιών».

Στιλ διοίκησης

«Όταν αναλαμβάνεις μια υπόθεση πρέπει να τη μελετάς. Αυτό λέω πάντα στους δικηγόρους και τους μαθητευόμενούς μου. Πρέπει να αγκαλιάζεις το πρόβλημα, όπως η φωτιά αγκαλιάζει το δαδί, και να το εξετάζεις απ’ όλες τις πλευρές. Όταν μπαίνεις σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο πρέπει να ψηλαφίζεις σιγά -σιγά και να ''βλέπεις'' το καθετί. Μην κάνεις κάτι χωρίς πρώτα να γνωρίσεις καλά το αντικείμενο».

Καθοριστικές αποφάσεις                  

«Είχα υπόψη μου να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά τα γεγονότα της Τουρκοανταρσίας δεν μου άφησαν περιθώριο, οπότε μελέτησα εις βάθος τη νομική εργασία. Πρόσεξα, τότε, ότι οι πλείστοι είχαν λανθασμένες εντυπώσεις και ασχολούνταν μόνο με τη δικαστηριακή δουλειά. Πέραν αυτής, όμως, υπήρχαν και άλλα, όπως οι τομείς του shipping και του consultancy, με τους οποίους ασχολήθηκα κατόπιν πολλής μελέτης. Στην προσπάθεια να προωθήσουμε την Κύπρο ως διεθνές εμπορικό κέντρο συνέβαλα και εγώ, μιας και είχα καλούς συνδέσμους με το εξωτερικό, αλλά και στο άνοιγμα προς τις ανατολικές χώρες ήμουν πρωταγωνιστής, καλώντας τους Ρώσους στην Κύπρο».

Τα προσόντα του πετυχημένου ηγέτη

«Πιστεύω ότι ένας ηγέτης για να είναι επιτυχημένος, πρέπει να εργάζεται με τιμιότητα και πάθος, έχοντας την κοινή λογική και την επιθυμία να προχωρήσει μπροστά. Οι αρχές αυτές αποτυπώνονται στις τέσσερις δωρικές κολώνες του λογοτύπου της εταιρείας μας και βάσει αυτών πορευόμαστε».

Πρότυπο/μέντορας

«Πρότυπα είχα, αλλά όχι μέντορα, πέραν του Καπετάν Μιχάλη, ο οποίες έκανε ό,τι έλεγε η καρδιά του, χωρίς να δίνει λόγο κανένα. Κάτι λανθασμένο, όμως, γιατί και η συμβουλή είναι απαραίτητη. Δεν είχα κανένα μέντορα, οπότε έπρεπε για το πιο απλό πράγμα να μελετήσω και να ανακαλύψω τον τρόπο».

Σεβασμό, συμπάθεια ή φόβο για τον ηγέτη;

«Τον ηγέτη πρέπει να τον αγαπούν, όχι να τον συμπαθούν και ούτε να τον σέβονται, γιατί ο σεβασμός είναι σχετικός, ενώ δεν πρέπει να τον φοβούνται καθόλου. Εμένα με φοβούνται και τους λέω ότι δεν πρέπει. Θέλω να με αγαπούν».

Καλός μάνατζερ ίσον καλός ηγέτης;

«Ένας ικανός μάνατζερ δεν σημαίνει ότι είναι και καλός ηγέτης. Ηγέτης είναι εκείνος ο οποίος δεν αναλώνεται στο πώς να κερδίσει χρήματα, αλλά έχει όραμα που συνδέεται με αρχές, ιδέες και ιδανικά. Είναι ένας άνθρωπος που σκέφτεται πώς να προσφέρει στην ανθρωπότητα, την πατρίδα και την επιστήμη».

Δύσκολες αποφάσεις

«Δεν μπορείς να ξέρεις πάντοτε από την αρχή, όταν παίρνεις μια απόφαση, ότι ήταν όντως δύσκολη και πολύ περισσότερο σωστή. Θα το δεις εκ των υστέρων. Αποφάσεις λαμβάνονται συνέχεια. Εγώ παίρνω κάθε μέρα εκατοντάδες αποφάσεις και προσεύχομαι να είναι, τουλάχιστον, οι μισές σωστές».

Αποφάσεις από έναν ή από την ομάδα;

«Ένα άτομο δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Για όλα τα θέματα ακούω τις απόψεις των συνεταίρων μου».

Η μεγαλύτερη επιτυχία

«H επιτυχία δεν μετριέται απ’ αυτό που απέκτησες ή που κατόρθωσες, γιατί μπορεί να οφείλεται και στην τύχη. Η επιτυχία μετριέται από τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αντιστάσεις που συναντάς στον δρόμο σου, αλλά και από τη στρατηγική, την αντοχή και την προσπάθεια που καταβάλλεις για να νικήσεις τις πολλές και αμέτρητες αντιξοότητες.

Η μεγαλύτερη επιτυχία κάθε ανθρώπου είναι να δει τους κόπους του να αποφέρουν καρπούς και τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να καταξιώνονται ως άνθρωποι. Θεωρώ ότι έχω πετύχει και στα δύο.

Άνοιξα ένα μικρό δικηγορικό γραφείο και με τη σκληρή δουλειά και τη σωστή στρατηγική ακολούθησε μια σταθερή ανοδική πορεία και επεκτάθηκε. Σήμερα, αναγνωρίζεται απ’ όλους τους οίκους αξιολόγησης ως ένας από τους εγκυρότερους και μεγαλύτερους νομικούς οίκους της Ευρώπης και της περιοχής. Συνεταίροι στο γραφείο είναι και οι δύο γιοι μου, που μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι είναι καλύτεροι δικηγόροι από εμένα». 

Η μεγαλύτερη αποτυχία

«Δυσκολεύομαι να απαντήσω αυτή την ερώτηση.  Είχα πολλές αποτυχίες στη ζωή μου, μικρές και μεγάλες, οι οποίες μου προκάλεσαν στεναχώρια και απογοήτευση. Δεν τις θεωρώ, όμως, κάτι κακό. Οι αποτυχίες είναι τα καλύτερα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή μας, γιατί μας βοηθούν να διορθώνουμε την πορεία μας και να βελτιώνουμε τη στρατηγική μας».

Work-life balance

«Η εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής ζωής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για κάθε εργαζόμενο. Προσωπικά κατάφερα να κρατήσω αυτή την ισορροπία, παρά τις πολλές ώρες που αφιέρωνα και αφιερώνω στην εργασία μου εντός και εκτός Κύπρου, και αυτό λόγω της μεγάλης αγάπης και κατανόησης που είχα και έχω από τη σύζυγο και την οικογένειά μου».  

Συμβουλές για ομαλή διαδοχή

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτός που θα σε διαδεχτεί και θα συνεχίσει το όραμά σου έχει την ικανότητα να το κάνει ή είναι, τουλάχιστον, πολύ κοντά στις προσδοκίες τις δικές σου και των πελατών σου. Η προετοιμασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή, σκληρή δουλειά και πλήρη αποδοχή του γεγονότος ότι ο διάδοχός σου έχει τη δική του προσωπικότητα, σκέψη και γνώμη, ως επίσης και το προσωπικό του όραμα. 

Η γενιά που αποχωρεί θα πρέπει να περάσει τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη σοφία της, με τρόπο που να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα συμβούλευα αυτούς που προετοιμάζουν τη διαδοχή και έχουν χρόνο να το πράξουν, να είναι μεθοδικοί, υπομονετικοί, καλοί δάσκαλοι και σε καμία περίπτωση να μη συγκρίνουν τους εαυτούς τους με το διάδοχό τους. Η όλη διαδικασία θέλει σωστό στρατηγικό προγραμματισμό, συνεχή καθοδήγηση και μεθοδολογία και σίγουρα υποστήριξη και συμπαράσταση από όλους τους συνεργάτες μιας επιχείρησης».

Το επιχειρείν σήμερα και παλαιότερα

«Υπάρχουν, σίγουρα, μεγάλες διαφορές και σημεία-ορόσημα σε κάθε δεκαετία. Η δεκαετία του 1970 στιγματίστηκε από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, που έφερε την καταστροφή σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1972 άνοιγε πόρτες προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Κατά τη δεκαετία του '80 η Κύπρος άρχισε να ανακάμπτει και φτάνοντας σ’ εκείνη του '90 είχε όλες τις προδιαγραφές να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο για πολλούς ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές.

Τα χρόνια των παχιών αγελάδων, όμως, έφεραν και την ανάπτυξη της προχειρότητας, της απληστίας και του ερασιτεχνισμού, φαινόμενα, τα οποία τώρα έχουν, κάπως, υποχωρήσει λόγω της κρίσης. Η ύφεση έχει, επίσης, άρρηκτα συνδέσει το επιχειρείν με τη δημοσιονομική πολιτική. Οι επιχειρηματίες σήμερα πρέπει να  βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να επενδύσουν στην καινοτομία, μιας και ο διεθνής ανταγωνισμός, μεταξύ των επιχειρηματικών κέντρων, είναι μεγάλος. Η πολιτεία θα πρέπει, επομένως, να προσηλωθεί στη δημοσιονομική διαφάνεια, στον παραμερισμό της γραφειοκρατίας και στα φορολογικά και άλλα κίνητρα προς τους ξένους επενδυτές».

Αξιόλογοι Κύπριοι και ξένοι επιχειρηματίες

«Θεωρώ αξιόλογους και θαυμάζω όλους τους Κύπριους επιχειρηματίες που επιβίωσαν στην μεγάλη κρίση και μετά το κούρεμα του 2013. 

Ο Bill Gates είναι ο ξένος επιχειρηματίας που θαυμάζω, γιατί πρόσφερε πολλά στην επιστήμη και την πρόοδο, αναπτύσσοντας ένα πολύ αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο».

Συμβουλές στη νέα γενιά επιχειρηματιών

«Να εργάζονται με γνώμονα την τιμιότητα και τη σκληρή δουλειά, έχοντας όραμα και πάθος. Προτού  ξεκινήσουν ένα έργο να κάνουν σωστό προγραμματισμό σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς και να έχουν γύρω τους σωστούς συνεργάτες που θα τους στηρίζουν και θα εργάζονται όλοι για έναν κοινό στόχο. Το ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας είναι το Α και το Ω. Χωρίς αυτό δεν μπορεί μια επιχείρηση να προχωρήσει ούτε να ανελιχθεί.  Επίσης, θεωρώ πως η νέα γενιά πρέπει να αποκτήσει επιχειρηματική γνώση. Σε μια ψηφιακή κοινωνία, όπου σχεδόν όλοι έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις, θεωρώ πως δεν αποτελούν, πλέον, δικαιολογία η αμάθεια και η ημιμάθεια».

Η συνταγή της επιτυχίας

«Η επιτυχία είναι υποκειμενικός στόχος για τον καθένα. Για μένα ήταν και είναι η προσφορά υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες εξυπηρετούν και το γενικότερο καλό. Η συνταγή αφορά στην προσφορά. Μόνο αν βαδίζεις με γνώμονα το ευρύτερο καλό θα επιτύχεις. Στην επαγγελματική μου πορεία πάντα έδινα βήμα στην καινοτομία και τη νέα γενιά. Για το λόγο αυτό το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό στους νέους και σε όσους θέλουν να με επισκεφτούν και να συζητήσουν μαζί μου. Επομένως, δεν πιστεύω σε συνταγές, αλλά στην σκληρή δουλειά, τις νέες ιδέες, την εργατικότητα και την τιμιότητα».

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο