Ποια είναι η χώρα με το φθηνότερο κόστος δανεισμού παγκοσμίως;

Στην εποχή του Covid-19, η Ελβετία χάνει τα σκήπτρα της οικονομίας με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στον κόσμο. Για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία, οι αποδόσεις των ελβετικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα εν συγκρίσει με τις αποδόσεις των γερμανικών τίτλων.

Αν και παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελβετίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται σήμερα στο -0,23%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου είναι ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν, στο -0,29%.

Ο λόγος πίσω από την άνοδο του ελβετικού κόστους δανεισμού είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν είναι τόσο επιθετική στις ενέργειές της για την αντιμετώπιση του Covid-19 σε σύγκριση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED των ΗΠΑ. Χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τα κρατικά ομολογα της Ευρωζώνης. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει τολμήσει ακόμη την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους.

Η απόδοση των διετών και δεκαετών ελβετικών τίτλων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκτίας. Η απόδοση του ελβετικού 10ετούς κινείται στο -0,23% ενώ στις 9 Μαρτίου ήταν στο -0,97%.

Η άνοδος των ελβετικών αποδόσεων προσελκύει ζήτηση για το ελβετικό φράγκο, που έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2015 έναντι του ευρώ. Για να συγκρατήσει την άνοδο του φράγκου, η ελβετική κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι